Annons

Så påverkar nya EU-lagen internetanvändarna

Sanna Wolk, professor i immaterialrätt vid Uppsala universitet, tror inte att EU:s nya upphovsrättsdirektiv kommer påverka vanligt folk – om licensavtal kan slutas.
Sanna Wolk, professor i immaterialrätt vid Uppsala universitet, tror inte att EU:s nya upphovsrättsdirektiv kommer påverka vanligt folk – om licensavtal kan slutas. Foto: Uppsala universitet och AP

Döden för det fria internet och ett hot mot yttrandefriheten. Så har en del tongångar varit kring EU:s upphovsrättsdirektiv.

Expertisen är delad kring vilka konsekvenser direktivet får, men är överens om att mycket är oklart.

Under strecket
Publicerad

Måns Jonasson, digital strateg på Internstiftelsen, tror att vi kommer kunna fortsätta använda de stora internettjänsterna som vanligt, men att nya aktörer får det svårt.

Foto: Internetstiftelsen i Sverige Bild 1 av 2

Demonstration mot direktivet i Tyskland.

Foto: Peter Endig/TT Bild 2 av 2

Måns Jonasson, digital strateg på Internstiftelsen, tror att vi kommer kunna fortsätta använda de stora internettjänsterna som vanligt, men att nya aktörer får det svårt.

Foto: Internetstiftelsen i Sverige Bild 1 av 1
Måns Jonasson, digital strateg på Internstiftelsen, tror att vi kommer kunna fortsätta använda de stora internettjänsterna som vanligt, men att nya aktörer får det svårt.
Måns Jonasson, digital strateg på Internstiftelsen, tror att vi kommer kunna fortsätta använda de stora internettjänsterna som vanligt, men att nya aktörer får det svårt. Foto: Internetstiftelsen i Sverige

Det omstridda upphovsrättsdirektivet handlar egentligen om två frågor. Den ena är artikel 17, som rör hur plattformar på internet ska förhindra att upphovsrättsskyddat material sprids. Kritiska röster har hävdat att följderna kan bli döden för det fria internet.

Men så blir det inte alls, menar Sanna Wolk, som är professor i immaterialrätt vid Uppsala universitet och immaterialchef på advokatbyrån Cirio.

– Så länge licensavtal kommer på plats tror jag inte att det blir några praktiska skillnader för oss användare, det kommer att fortsätta som i dag, säger hon.

Att det ska bli så bygger dock på att avtal sluts mellan upphovsrättsinnehavare, som skivbolag, och internetföretagen.

– Min bästa gissning är att vi inte har så mycket att oroa oss för när det gäller jättar som Google och Facebook. Men ett mindre företag kommer inte ha råd med alla licenser och där blir den stora skillnaden, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internstiftelsen.

Annons
Annons

Demonstration mot direktivet i Tyskland.

Foto: Peter Endig/TT Bild 1 av 1

Som direktivet är formulerat undantas företag som är yngre än tre år, och de som har under 10 miljoner euro i årsomsättning. Men efter det blir det svårt för internetuppstickare, tror Måns Jonasson.

– Vad händer efter de tre åren? Hur ska företagen kunna tillhandahålla de här filtren? Det är ingen billig teknik, jag kan tänka mig att det kostar väldigt mycket att utveckla, säger han.

Sanna Wolk tar universitet och skolor som exempel på en sektor som lyckats sluta avtal kring upphovsrättsskyddat material.

– Det är en gigantisk sektor där det fungerar bra, vilket visar att det går att komma överens om licensavtal, säger Sanna Wolk. Hon är också chef för AIPPI Sverige, en organisation som bland annat arbetar med att ”bevaka och utveckla de immaterialrättsliga regelverken”, och sitter i styrelsen för SACG, Swedish Anti-counterfeiting group.

Demonstration mot direktivet i Tyskland.
Demonstration mot direktivet i Tyskland. Foto: Peter Endig/TT

Om det inte finns några licensavtal på plats när direktivet blivit lag väntar någon form av uppladdningsfilter. Redan i dag finns ett sådant filter på Youtube, som är gjort för att känna igen upphovsrättsskyddad musik och plocka ner de videor som flaggas. Enligt Google själva kostade filtret 500 miljoner att utveckla.

– Ändå är det inte speciellt bra. Min fru laddade upp en video där min son sjöng i ett luciatåg och den videon togs bort. Sådana problem kommer att bli vanligare i framtiden, säger Måns Jonasson.

Hela direktivet ska vara infört inom två år. Fram tills dess blir det bråda dagar för jurister och förhandlare, tror Sanna Wolk.

– Hur det kommer att gå till praktiskt vet vi inte. Men vi vet att internetföretag och upphovsrättsorganisationer har blivit mycket snabbare på att sluta avtal sedan direktivet började förhandlas för två och ett halvt år sedan, säger hon.

Måns Jonasson delar bilden av att det i dag är svårt att överblicka konsekvenserna av direktivet.

– Det finns ingen som vet vad som kommer att hända. Lagstiftarna har röstat igenom en lag när de själva inte vet vilka konsekvenserna kommer att bli, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons