Annons

Professor: Risken för en ”shutdown” har ökat stort

Demokraternas chans att få någonting gjort tack vare sin framgång i kongressen är minimal. Men med sin nya maktposition kan partiet utmana president Trump. Och nu ökar risken för ett nytt budgetbråk som återigen kan stänga ned USA:s myndigheter i vinter.

Under strecket
Publicerad

Trump får Demokratiska ledaren Nancy Pelosi till motståndare i representanthuset.

Foto: Jacquelyn Martin/APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Efter mellanårsvalet – här är det du behöver veta nu

Det var så här USA:s politiska styrning var tänkt att kunna fungera: ett parti som kontrollerar presidentposten och ett annat som styr hela eller delar av kongressen.

Ändå verkar det vara få som tror på en återkomst av kompromissvilja och samarbete efter Demokraternas övertagande av representanthuset.

– Trump verkar i och för sig vara agnostiker vad gäller hans politiska övertygelse. Men det som fick honom att bli president var inte att sluta överenskommelser med demokrater. Han kanske sluter några ”deals”, men mycket som han vill uträtta kommer inte att bli gjort, säger statsvetarprofessorn David McCuan vid Sonoma University i Kalifornien till SvD.

Du kommer att höra Trump prata om pengar till sin mur och ha en utgående talman utan inflytande.

Trumps motståndare i representanthuset blir den aggressiva Nancy Pelosi, 78, en figur som överlevt flera politiska kuppförsök inifrån sitt eget parti men som hittills haft ett hårt grepp om makten. Hon väntas nu kunna ta över som talman efter den avgående republikanen Paul Ryan.

– Pelosi är den enda som kan få ihop de 218 röster i ”huset” som krävs för majoritet. Det finns en grupp på 20-30 demokrater som kan rösta emot henne, men hon är den perfekta motståndaren till Trump, säger McCuan.

Annons
Annons

Trump får Demokratiska ledaren Nancy Pelosi till motståndare i representanthuset.

Foto: Jacquelyn Martin/APBild 1 av 1
Trump får Demokratiska ledaren Nancy Pelosi till motståndare i representanthuset.
Trump får Demokratiska ledaren Nancy Pelosi till motståndare i representanthuset. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Amerikaner har en mycket låg tilltro till rikspolitiken i kongressen i Washington enligt opinionsundersökningar under flera år. Missnöjet var i själva verket en stor anledning till att Donald Trump som politisk outsider alls blev vald till president 2016.

Men effekten av Demokraternas maktövertagande kan bli ännu en polariserad strid som drabbar vanliga amerikaner och som löser få problem. Det handlar om de budgetförhandlingar som står för dörren och där risken nu ökat för en så kallad ”shutdown”, när USA:s federala myndigheter stänger i brist på en budgetöverenskommelse. Det datum som tornar olycksbådande är en månad bort, den 7 december.

– Risken för en ”shutdown” har gått upp dramatiskt. Du kommer att höra Trump prata om pengar till sin mur och ha en utgående talman, Ryan, utan inflytande, säger McCuan.

Chansen är samtidigt liten att Demokraterna kan avancera sina hjärtefrågor – bättre sjukvård, mindre studieskulder, lika löner mellan män och kvinnor – kommande två år. Partiet kommer att försöka, anar professorn, men motståndet är hårt och tiden till nästa val är möjligen inte tillräcklig kort för att hinna bygga konstruktiva uppgörelser med Republikanerna.

Även om många amerikaner föraktar käbblet i Washington så är det i stället som opposition till presidenten som Demokraterna kan spela sin tyngsta roll fram till nästa presidentval.

Särskilda åklagaren Robert Muellers utredning om eventuellt olagligt ryskt samarbete inför valet 2016 pågår fortfarande. Och beroende på vad den landar i kan Demokraterna få ett verktyg för att effektivt sinka presidenten.

– Du har till exempel uttalandena från Trumps tidigare advokat, Michael Cohen, som är hemligstämplade. Demokraterna kan få dem upplästa i kongressen, eller pressa fram Trumps deklaration. Partiet kan sätta igång en massa dramatiska processer. Och vid det laget är vi framme vid sommaren 2019, med bara ett drygt år fram till valet.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion BÅDER SEGER OCH FÖRLUST FÖR TRUMP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons