Annons

”Förhoppningsvis mattas det av 2021”

Världsledande virusprofessorn Daniel Lucey.
Världsledande virusprofessorn Daniel Lucey. Foto: Chip Somodevilla/AP

Coronaviruset väntas spridas till september i Europa och USA – och länder bör därför inte öppna upp alltför snabbt. Det säger den världsledande virusprofessorn Daniel Lucey till SvD. ”Totalt lär över en miljard människor smittas.”

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Passagerare väntar på järnvägsstationen Wuchang i Wuhan, Hubei-provinsen, 7 april.

Foto: Fei Maohua/TT

En säkerhetsvakt på flygplatsen i Wuhan.

Foto: Ng Han Guan/AP
Foto: Ng Han Guan/AP

GENÈVE Redan innan världen hade förstått allvaret med coronaviruset var han djupt bekymrad. ”Kurvan stiger nu väldigt snabbt. Detta kan bli ett av de värsta sjukdomsutbrotten på senare tid”, sa virusexperten Daniel Lucey till SvD i januari.

Han var frustrerad, professorn i infektionssjukdomar vid Georgetown University Medical Center som jobbat med alla sjukdomsutbrott från sars 2003 till ebola 2014. Främst över att Kina mörklagt spridningen av viruset, men också för att Världshälsoorganisationen dröjde med att utlysa internationellt hälsonödläge.

I dag är han lika orolig – men av andra skäl. Världen tycks tro att faran är över, och att samhällen kan slå upp portarna igen, säger han.

Men viruset är långt ifrån besegrat.

– Virusvulkanerna i Kina och Europa verkar dämpas, men nya utbrott i mindre skala väntar.

– Viruset kommer också att spridas vidare i mindre omfattning till september på norra halvklotet. Det finns inte tillräcklig flockimmunitet bland befolkningar för att stoppa det och vaccin är fortfarande långt borta.

Annons
Annons

Viruset kommer också att spridas vidare i mindre omfattning till september på norra halvklotet. Det finns inte tillräcklig flockimmunitet bland befolkningar för att stoppa det och vaccin är fortfarande långt borta.

Det är heller inte fastställt att varmare väder hejdar spridningen av viruset, påminner han. Faran med spridning från smittade människor utan symptom är också stor när samhällen går tillbaka till normala liv. Dessutom handlar det om en global farsot, betonar Daniel Lucey.

– Coronaviruset väntas nu korsa över ekvatorn till södra halvklotet; Sydamerika, Afrika och Australien. Dokumenterade fall finns redan i minst 18 länder och spridning pågår i Brasilien, Indonesien och Sydafrika. Under juni-september får dessa länder sin ”vinter-covid-19”.

När viruset härjat på södra halvklotet kommer det sannolikt tillbaka till hösten, tror Daniel Lucey. Så var inte fallet med sars-epidemin 2003. Då hann WHO genom massiva insatser stoppa viruset innan det hann över ekvatorn.

– Den här gången är det för sent. Därmed sprids viruset vidare i världen och blir en sjukdom som florerar minst ett år. Minst en miljard människor kommer sannolikt att smittas, och bara i USA beräknas minst 100 000 människor dö, tror Daniel Lucey.

– Förhoppningsvis mattas det av under 2021.

Han jämför med svininfluensan 2009. Den spreds under våren på norra halvklotet och överfördes sedan till södra delen. Då minskade spridningen i norr men människor fortsatte att infekteras under sommarmånaderna.

– Det är troligt att covid-19 följer samma mönster. Det blir ”vintervirus” och ”sommarvirus” som hoppar mellan jordens olika halvor.

Annons
Annons

Passagerare väntar på järnvägsstationen Wuchang i Wuhan, Hubei-provinsen, 7 april.

Foto: Fei Maohua/TT

Flera länder i Europa och Asien planerar dock att återgå till vardagen. På onsdagen slog kinesiska Wuhan upp portarna efter 76 dagars karantän. Ett historiskt hälsoexperiment som startade den 23 januari är över. Människor får nu lämna sina hem efter att ha varit mer eller mindre inlåsta i tre månader.

Nu gäller att vara på sin vakt, varnar Daniel Lucey. Världens ögon kommer att följa vad som händer i Kina de närmaste veckorna. Sker nya uppsving av virusinfektioner? Blir människor som klassats som ”immuna överlevare” sjuka igen? Upptäcks fler smittade utan symptom?

– Man kan tyvärr inte räkna med flockimmunitet. För det krävs att över 80 procent av befolkningen varit smittad och utvecklat antikroppar. Nu måste Kina begränsa smittan med hjälp av social distans och hygien.

– Vi bör vara beredda på ett tufft scenario.

Passagerare väntar på järnvägsstationen Wuchang i Wuhan, Hubei-provinsen, 7 april.
Passagerare väntar på järnvägsstationen Wuchang i Wuhan, Hubei-provinsen, 7 april. Foto: Fei Maohua/TT

Vägen tillbaka till en normal vardag bör ske ytterst långsamt och med stora säkerhetsåtgärder, menar han. Helst bör samhällen inte öppnas förrän länder har möjligheter att testa, spåra, behandla och isolera alla virusfall. Bäst är också att börja med en ”förtrupp” med människor som testat positivt för antikroppar och därmed kan anses vara immuna mot viruset.

– Men först måste man ha tillförlitliga tester för antikroppar. Mitt råd är också att äldre med underliggande sjukdomar och människor över 49 år som inte testat positivt för antikroppar håller sig hemma i början.

Annons
Annons

En säkerhetsvakt på flygplatsen i Wuhan.

Foto: Ng Han Guan/AP
Foto: Ng Han Guan/AP

Hur är detta praktiskt möjligt – tester, förtrupper med immuna överlevare och infasning ?

– Det är klart att det blir svårt. Men vad är alternativet ? Om länder öppnar upp snabbt är risken stor för en andra och tredje virusvåg - och då tvingas alla tillbaka i isolering, sjukhusen fylls igen och ekonomier slås sönder.

Samtidigt bör social distansering, temperaturmätning och begränsningar för folksamlingar fortsätta när samhällen öppnar. Allmänna platser måste rengöras oftare och bättre, och helst ska människor bära munskydd. Sjukvårdspersonal som testar positivt för antikroppar bör också fortsätta använda skyddsutrustning som munskydd, skyddsdräkter och handskar, anser Daniel Lucey.

– Vi vet fortfarande inte hur länge man förblir immun eller om man kan bli infekterad på nytt.

Det är också viktigt att länder samordnar en omstart av vardagen, särskilt när det gäller storstadsregioner, menar han.

Dessa åtgärder bör inte lyftas förrän världen har fungerande behandling, läkemedel eller vaccin mot coronaviruset, menar Daniel Lucey.

– Här finns hopp. Vi väntar viktiga nyheter från Kina i slutet av april. Då presenteras den första större studien av det lovande läkemedlet Remdesivir. Det testades tidigare mot ebola men misslyckades.

– Fungerar det mot coronaviruset blir det ett stort medicinskt och psykologiskt genombrott för världen.

När det gäller vaccin håller Kina på att testa minst nio olika vaccin och USA har redan börjat testa två. Försök pågår också i flera andra länder, säger Daniel Lucey. Tidspressen är stark. Man har inte två-tre år på sig att utveckla ett vaccin som brukligt. Risken är att säkerheten blir lidande.

– I USA har vaccin getts till människor även innan det testats på djur. Det har aldrig gjorts tidigare. Totalt ska 45 personer testas under tre månader. Om något går snett kommer det att drabba alla vaccinförsök och öka vaccinmotståndet bland människor.

1/2

En säkerhetsvakt på flygplatsen i Wuhan.

Foto: Ng Han Guan/AP
2/2
Foto: Ng Han Guan/AP

Ett annat orosmoln är att det kommer att ta åratal att utveckla tillräckligt med vaccin för världens 7,7 miljarder människor. Och vem ska bestämma vem och vilka länder som ska få vaccin först? Här borde FN ta ansvar och samla säkerhetsrådet för att dra upp riktlinjer, uppmanar Daniel Lucey.

Och så mardrömmen: att coronaviruset muterar under tiden som vaccinforskningen pågår och viruset snurrar runt jorden.

– Då får man börja om igen och hoppas att något läkemedel kan hålla pandemin i schack, säger Lucey.

– Men för tillfället får vi räkna med att leva med detta virus. Delvis är detta Kinas fel. De skadade världen genom att mörka antalet virusfall. Hade Kina varit mer öppet om viruset hade pandemin blivit mindre allvarlig i Europa och USA.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons