Annons

Viktor Lundquist:Propagandamaskinen på Lidovägen

Den kinesiska ambassaden försöker nu utmåla Kurdo Baksi som vansinnig och inte värdig att diskutera demokrati.

Under strecket
Publicerad

Kurdo Baksi på en manifestation för den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Kurdo Baksi på en manifestation för den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Kurdo Baksi på en manifestation för den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.
Kurdo Baksi på en manifestation för den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai. Foto: Janerik Henriksson/TT

Som Säkerhetsrådet vid ett flertal tillfällen uppmärksammat har den kinesiska ambassaden börjat bli allt mer offensiv i Sverige.

På dess hemsida hopar sig anmärkningar och kritik gällande hur svenska medier, forskare och politiker uttrycker sig kring Kina.

Rapportering kring Hongkong beskrivs som partiska påståenden som ”are propping up violence, trampling on the rule of law, and grossly interfering in China’s internal affairs.”

I somras intervjuades Björn Jerdén, chef för Utrikespolitiska institutets Asienprogram, i SVT om situationen för mänskliga rättigheter i Kina, och ambassadens reaktion lät inte vänta på sig.

Jerdéns redogörelse för situationen i Kina beskrivs som absurda påstående, som endast avspeglar ignorans och arrogans.

Annons
Annons

Dessa är bara några exempel, hemsidan är full av liknande kritik mot politiker, journalister och akademiker.

Det krävs inte många minuters googlande för att inse att det den kinesiska ambassaden ägnar sig åt är ”fake news”, i ordets faktiska och rätta bemärkelse. Tack vare att Sverige, till skillnad från Kina, är en fullt fungerande liberal demokrati, finns här alla möjligheter till informationsinhämtning om vad som sker i världen – inklusive gällande exempelvis Xinjiang, Hongkong och Guy Minhai.

Det är uppenbart att ambassaden är störd av att inte kunna kontrollera narrativet och mediebilden av Kina så som i hemlandet, vilket gör att man tar till allt hårdare tongångar. Nu senast gäller det kritiken av demokratiaktivisten och journalisten Kurdo Baksi.

Han utmålas som en vansinnig människa som lever i en förvirrad fantasivärld. Det som är riktigt anmärkningsvärt är att man dessutom skriver att Baksi inte är värdig att diskutera frågor gällande demokrati, och man uppmanar svenska medier att inte ge honom en plattform att uttrycka sig.

Slentrianmässig mediekritik gällande Kinarapportering är väl en sak, men detta är faktiskt något helt annat. Detta är ett direkt angrepp på en svensk medborgare, som representanter för den kinesiska regimen försöker utmåla som galen.

Några som reagerat på händelsen, och markerat tydligt, är Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund och Svenska PEN.

Organisationerna skriver i en gemensam protest om det absurda i ambassadens agerande. Innehållet är tydligt och sakligt, och redogör för precis de faktorer som gör att ambassaden ständigt känner sig tvungna att markera mot Sverige.

Yttrandefrihet, pressfrihet och värnande av rättsstatens principer är alla centrala komponenter i en välfungerande demokrati. I Sverige finns allt detta – i Kina inget.

Tystare har det varit från Utrikesdepartementet. Man kan ha full förståelse för att UD inte kan reagera på absurt varje uttalande från den kinesiska ambassaden, då skulle man inte ha mycket tid över till annat. Det skulle dessutom ge ambassaden oförtjänt legitimitet.

Men däremot kan man ändå tänka sig att ett officiellt uttalande kring just detta fall vore på sin plats. Den kinesiska ambassadens kritik mot Baksi är inget annat än ett försök till karaktärsmord, och smutskastning på denna nivå bör ge någon form av konsekvens.

Ann Linde har suttit på posten som utrikesminister i drygt en vecka. Hennes kommande år kommer av allt att döma till stor del präglas av Kina. Det är hög tid att säga ifrån.

VIKTOR LUNDQUIST är biträdande redaktör för Säkerhetsrådet och projektledare på tankesmedjan Frivärld.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons