Efter reklamen visas:
rysk desinformation.mp4

Prorysk strategi: sprida fel om svenska coronaåtgärder

Konspirationsteorier och desinformation sprids i det nya coronavirusets spår. Proryska medier följer en medveten strategi – att så folkligt tvivel mot myndigheter och ledare i väst.

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk tv-evangelist sitter med en liten panel och spänner blicken i kameran medan han talar långsamt.

”Vi har information som vi inte får berätta om.”

En deltagare börjar applådera. Tv-framträdandet syftar till att sälja en silverlösning som evangelisten påstår kan bota covid-19. Priset: 80 dollar, närmare 900 kronor per flaska.

De senaste dagarna har andra påhittade mirakelkurer dykt upp. Den ena sticker ut mer än den andra. Någon lägger upp en video om att varm luft från en hårfön rakt in i munnen tar bort coronaviruset. En annan att man kan döda viruset genom att sitta 20 minuter i en bastu. Alla är osanningar, och har kritiserats av forskare och experter.

”Vi är medvetna om en ökad mängd falsk information om covid-19 som dyker upp i den offentliga diskursen. Vi är oroade över att en del av dem kan leda till allmän skada”, säger Johannes Bahrke, talesperson på EU-kommissionen, i ett mejl till SvD.

Men jakten på klick och snabba pengar är inte den enda drivkraften för att sprida desinformation. Ett annat syfte är att så tvivel och splittring bland människor, mot ledare och mot experter under tider av kris.

Nu varnar EU för en ”infodemi” som sprids i takt med pandemin. Det handlar dels om falska upplysningar, som till exempel silvervattnet och hårfönen, dels om desinformation. I den senare har särskilt proryska medier varit aktiva, enligt EUvsDisinfo, som är en del av EU:s utrikestjänst.

Sedan den 22 januari i år har enheten publicerat över 100 fall av desinformation som är kopplad till proryska medier och coronavirusets utbrott i sin databas.

Annons
Sebastian Bay.
Sebastian Bay. Foto: MSB

Sebastian Bay är forskare inom psykologiskt försvar på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Rysk desinformation i samband med kriser eller större internationella händelser är inget nytt.

– Vi har sett desinformation i deras verksamhet i Syrien, runt nedskjutningen av MH17 och i mordförsöket mot ex-spionen Sergej Skripal. Man sprider motstridiga teorier för att så tvivel, och man lyckas med det, säger Sebastian Bay.

Syftet är att skapa ett kaotiskt informationslandskap. Om det finns många sanningar så blir det svårare att veta vad som är sant.

De olika proryska medierna och sajterna, som till exempel Sputnik, Southfront, Geopolitica och Newsfront, sprider i dag desinformation om att massorna blir förda bakom ljuset om coronaviruset.

Annons

Olika alternativteorier sprids om var coronaviruset uppstått, statskontrollerade Sputnik skriver som exempel att Natolandet Lettland ligger bakom. En annan kanal skriver att viruset är ett biologiskt vapen skapat av människan, visar SvD:s genomgång av de olika sajterna.

Enligt EUvsDisinfo riktas den proryska desinformationen mot två målgrupper:

  • Inom Ryssland beskrivs viruset som en sorts utländsk aggression, som att det kommer från ett laboratorium i USA eller i väst.
  • Mot den internationella arenan riktar sig desinformationen på språk som spanska, engelska, italienska och arabiska. Här skrivs det mer om en ”global elit” som använder viruset för att gagna sig själva.

Kreml behöver oftast inte styra med pekpinnar, medierna agerar själva.

Sebastian Bay säger att det finns bevis på att det förekommer direkta order från Kreml till vissa proryska medier. Ändå agerar medierna ofta på egen hand.

– De förstår redan vad som ligger i ryska intressen. Kreml behöver oftast inte styra med pekpinnar, medierna agerar själva och bedriver vinklad journalistik som gynnar Ryssland. Ju mer konstigheter de producerar, ju mer splittrande är det och desto bättre är det för Ryssland, säger Bay.

Annons
En artikel på Sputnik som felaktigt påstår att coronaviruset kan ha uppfunnits i Lettland.
En artikel på Sputnik som felaktigt påstår att coronaviruset kan ha uppfunnits i Lettland.

På vilket sätt är det bra för Ryssland, är det i själva verket inte skadligt även för dem?

– Jag tror att de underskattar den här typen av beteende, det är inte positivt för dem på lång sikt. Men de har valt den här vägen, att manipulera och försöka dominera informationsflödet. Kortsiktigt så lyckas man att så tvivel, säger Bay.

Men syftet med desinformationen hos de olika ryska medieaktörerna är inte enbart att tjäna Kreml.

– Vissa vill ha klick och marknadsandelar, desinformation är ofta väldigt lukrativt, säger Sebastian Bay.

Samtidigt är de proryska medierna enligt honom hitills inte lika aktiva under coronaepidemin som under mordförsöket på Skripal eller efter nedskjutningen av MH17. En viss immunitet mot desinformation finns.

Annons

– Journalister är mycket bättre rustade och folk vet ofta om att allt det här är fel, det kan snarare bli så att man skrattar åt det. Ändå får det vissa effekter, många människor tar till sig desinformationen, särskilt via sociala medier och alternativa kanaler, säger Sebastian Bay, FOI.

Russia Today är stora på spanska och arabiska och Sputnik News finns nu på över 30 språk. Även i Sverige ser vi exempel på att information från dem okritiskt används av alternativa medier, enligt Bay.

Rubrik på Tsargrad TV:s sajt, som sprider desinformation om coronaviruset.
Rubrik på Tsargrad TV:s sajt, som sprider desinformation om coronaviruset.

SVT rapporterade nyligen att svensk underrättelsetjänst tagit fram information åt försvarsdepartementet som visar på en omfattande desinformation om Sveriges kamp mot coronaviruset.

Ryska Sputnik och RT publicerar konstant felaktiga uppgifter om Sveriges arbete mot covid-19, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Annons

I veckan varnade försvarsministern även för falsk information som sprids från högerextrema sajter. Bland annat om en påstådd order till hemvärnsförband att sätta Stockholm i karantän. Den uppgiften stämmer inte, skriver Hultqvist i en debattartikel i Aftonbladet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger att de under en längre tid sett att det pågår en kontinuerlig informationspåverkan riktad mot Sverige och svenska förhållanden.

”Vi delar uppfattningen att dessa kanaler systematiskt sprider uppgifter som underminerar förtroendet för andra regeringar och myndigheter”, skriver MSB till SvD.

I ett läckt dokument från EU som nyhetsbyrån Reuters nyligen tog del av konstateras att det handlade om en ”desinformationskampanj” från ryska statskontrollerade medier. Desinformationen gör det svårare för EU att nå ut med sitt arbete mot pandemin, enligt dokumentet. Ryssland har tillbakavisat anklagelserna.

Charlotte Wagnsson, professor i statsvetenskap med inriktning på säkerhetspolitik på Försvarshögskolan, säger att syftet är att få kampen mot coronaviruset att framstå som svagt.

Annons

– Ofta handlar det om att underminera tron på att det finns en sanning, att man ska sluta tro på nyheter. Då blir det lättare att få vissa personer på kroken. Det kan vara en del i en strategi att man presenterar flera olika versioner av en händelse, säger Wagnsson till SvD.

– Till slut litar man inte längre på någon korrekt version.

Säkerhetspolisen vill inte säga om eller vilka statliga aktörer som eventuellt just nu agerar i Sverige för att försvaga, splittra och så tvivel.

”Generellt vet vi att ett av de verktyg som främmande makt använder sig av är påverkansaktiviteter kopplade till kriser eller samhällsstörningar”, skriver Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

Vissa saker är bara sanslöst idiotiska, det handlar ju om att använda sitt sunda förnuft.

Men får konspirationsteorierna något fäste i Sverige? Sedan flera veckor finns ett antal Facebook-grupper som ägnas helt åt att diskutera coronaviruset. En har över 15 000 medlemmar, en annan snart 10 000. Hyllningar till Sveriges agerande varvas med hat och misstro mot politiker och myndighetsexperter.

Annons

Även i dessa grupper dyker det stund efter annan upp konspirationsidéer om coronaviruset, liknande de påhittade historier som återfinns på den internationella arenan.

Några få röster försöker tona ner den upptrissade stämningen. En av dem är serviceteknikern och fyrbarnspappan Johan Jönsson, 40, från Helsingborg. Han är oroad över virusspridningen och har en del kritik mot hur regeringen skött frågan.

Johan Jönsson.
Johan Jönsson. Foto: Privat

Men han vände sig snabbt mot dem som började konspirera kring viruset.

– Det missleder folk, det skapar onödig panik. Det är egoistiska personer som inte bryr sig som sprider sånt här och jag stör mig på det, säger Johan Jönsson.

Du får också mothugg för att du går emot, vad tänker du om det?

– Det är bra att man kan diskutera, men vissa går det inte alls att diskutera med. Vissa saker är bara sanslöst idiotiska, det handlar ju om att använda sitt sunda förnuft, säger Johan Jönsson.

Johannes Bahrke, talesperson på EU-kommissionen, skriver till SvD att internetjättarna Google, Facebook Twitter och Microsoft tidigare träffat kommissionen för att diskutera desinformationen om coronaviruset.

”Kommissionen kommer att fortsätta att övervaka vilka åtgärder plattformarna tar”, skriver Bahrke.

SvD har varit i kontakt med Rysslands ambassad i Stockholm. De har bett om och fått frågor för en kommentar. De har inte återkommit med svar.

Sebastian Bay.

Foto: MSBBild 1 av 4

En artikel på Sputnik som felaktigt påstår att coronaviruset kan ha uppfunnits i Lettland.

Bild 2 av 4

Rubrik på Tsargrad TV:s sajt, som sprider desinformation om coronaviruset.

Bild 3 av 4

Johan Jönsson.

Foto: PrivatBild 4 av 4