Annons

Protest i Stockholm efter journalistmord

Jamal Khashoggi (tv) mördades utanför det saudiska konsulatet i Istanbul. På fredagen leder den svenske journalisten och författaren en manifestation utanför Saudiarabiens ambassad i Stockholm.
Jamal Khashoggi (tv) mördades utanför det saudiska konsulatet i Istanbul. På fredagen leder den svenske journalisten och författaren en manifestation utanför Saudiarabiens ambassad i Stockholm. Foto: AP och Maja Suslin/TT

Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har skakat världen. På fredagen hålls en manifestation utanför Saudiarabiens ambassad i Stockholm för att protestera mot illdådet.

– Vi vill fördöma bestialiska mordet, säger initiativtagaren Kurdo Baksi.

Under strecket
Publicerad

Journalisten och författaren Kurdo Baksi är initiativtagare till den manifestation som hålls på fredag klockan 11:00 vid Saudiarabiens ambassad i Stockholm. Manifestationen stöds av organisationer som Svenska PEN, Amnesty International Sverige, Svenska Journalistförbundet och tidningen Journalisten.

Manifestationen hålls till stöd för den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi som mördades på Saudiarabien konsulat i Istanbul. Den hålls även för alla som sitter fängslade i Saudiarabien för att ha nyttjat sin yttrandefrihet. Kurdo Baksi berättar om initiativet för SvD.

Vad vill ni uppnå med manifestationen?

– Vi vill fördöma det bestialiska mordet på Jamal Khashoggi och skapa uppmärksamhet kring situationen för yttrandefriheten i Saudiarabien.

Varför dödades Jamal Khashoggi?

– Jag tror att han kände till många hemligheter om det saudiarabiska styret och att de därför var rädda för honom. Men han mördades även för att han var en journalist.

Varför fängslas människor som kräver yttrandefrihet i Saudiarabien?

– Saudiarabien är ett av världens mest slutna länder. Det har uppgetts att över 30 journalister sitter frihetsberövade i landet, och även bloggare och människorättsaktivister fängslas. Det finns ingen demokrati och inget parlament i landet, och landets styre är sårbart för förändringar. Saudiarabien stryper all yttrandefrihet för att bevara sin diktatur.

Annons
Annons

Manifesterar ni bara för Jamal Khashoggi eller även för yttrandefriheten generellt?

– Vårt fokus med manifestationen ligger främst på Jamal Khashoggi. Vi vill veta var hans kropp är och vi vill att hans familj ska kunna ge honom en begravning. Men vi har inte heller glömt alla andra som sitter fängslade för att ha nyttjat sin yttrandefrihet. Det finns i dag över 300 journalister fängslade i välden. Personer som Dawit Isaak i Eritera eller alla som fängslats i Turkiet, det land där flest journalister frihetsberövas.

Jag vågar inte gå in på den saudiska ambassaden.

Har den saudiska ambassaden reagerat på manifestationen?

– Nej, inte vad jag känner till. Vi kommer att kommunicera med ambassaden genom ett brev där vi presenterar våra två krav: att sanningen om Jamal Khashoggis öde klargörs, och att en oberoende utredning tillsätts av FN. Men vi kommer inte att överlämna brevet inne på ambassaden, vi kommer att posta det i stället. Jag vågar inte gå in på den saudiska ambassaden.

Vad har politiker och näringsliv i Sverige för ansvar?

– Jag är mycket besviken på att svenska makthavare inte har protesterat tillräckligt kraftigt. Och jag är besviken över att svensk vapenexport fortsätter till det krigsförande landet Saudiarabien. Jag hoppas på att näringslivet kommer att överväga sina relationer med landet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons