Annons

Protester mot Googles censur i Kina

Google ger efter för Kinas krav på censurerade sökresultat, för att kunna lansera en version av sin sökmotor i landet.

Det har lett till omfattande protester från demokrati- och människorättsorganisationer.

Under strecket
Publicerad
Foto: APBild 1 av 1
Foto: APBild 1 av 1
Foto: AP

Don’t be evil, Var inte ond, var Googles motto när företaget grundades 1998. För att leva upp till det beslutade man 2010 att lämna den kinesiska marknaden hellre än att ge efter för myndigheternas krav på censur.

Bland annat krävde regimen att sökresultat om massakern på Himmelska fridens torg skulle tas bort.

Nu har dock Google omvärderat sin inställning till censur. Nyligen avslöjades att företaget kommer att lansera en begränsad version av sin sökmotor i Kina, en marknad med en köpstark medelklass på hundratals miljoner människor. Internt går satsningen under namnet Project Dragonfly.

Beslutet har mött kraftig kritik från demokrati- och människorättsorganisationer runt om i världen. Även internt har tusentals anställda protesterat.

Amnesty International planerar en protestaktion mot Google senare i veckan.

”Google borde vara en förkämpe för ett internet där information är fritt, inte ge efter för den kinesiska regeringens dystopiska alternativ”, skriver Joe Westby, expert på teknik och mänskliga rättigheter hos Amnesty i ett uttalande.

Google förklarar sitt beslut med att man måste anpassa sig till de lagar som gäller i de länder man vill verka i.

– Lagarna i Kina är ganska annorlunda än lagarna i vårt eget land, säger John Hennessy, ordförande för Googles moderbolag Alphabet i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

Han medger samtidigt att det inte var ett självklart beslut för sökjätten.

– Frågan är om det är bättre att ge Kinas medborgare en begränsad sökmotor även om den är censurerad, om alternativet än att de har en som är ännu sämre, sa han i intervjun.

När det gäller mottot Don’t be evil har det mött samma öde som företagets absoluta motstånd mot censur. Det plockades bort i april i år från företagets uppförandekod.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons