Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén Foto: Alexei Druzhinin

”Ned med tsaren!” – nya protester skakar Putin

Vladimir Putin kan styra Ryssland fram till 2036. Men nu hotas han av protester från nationalister i stället för demokrativänner. Det kan bli den svåraste utmaningen under Putins 20 år som president.

Uppdaterad
Publicerad

”Ned med tsaren!” ”Furgal är vår man!” ”Frihet!”

I staden Chabarovsk, öster om Sibirien, gick 40 000 demonstranter ut på huvudgatan den 11 juli. De var i alla åldrar, men med ett dominerande inslag av unga. De protesterade mot att deras folkvalda guvernör gripits och förts till Moskva.

Sedan dess har det varit dagliga demonstrationer och en vecka senare var det 50 000 som tågade genom Chabarovsk. Dessutom hade protesterna spritt sig till närliggande Vladivostok och andra mindre städer.

Sergej Netjajev, en yngre chabarovskbo, förklarade i en intervju med Moscow Times:

– Vi har valt vår guvernör och det är vi som ska ta ansvar för det. Vårt första krav är att rättegången ska hållas här i vår stad och inte i Moskva, sade Netjajev.

Den gripne guvernören som förts till Moskva heter Sergej Furgal. För två år sedan besegrade han Putins kandidat i guvernörsvalet i Chabarovsk, som ligger 6 100 km öster om den ryska huvudstaden och bara 30 km från gränsen till Kina.

Förutsättningen inför valet 2018 var ungefär som vanligt i ryska lokalval. Där fanns en huvudkandidat från Putins maktparti Enade Ryssland och så några ofarliga utfyllnadskandidater som Sergej Furgal.

Han tillhör inte de vanliga ofta yngre, välutbildade demokrativänner som vågar göra sina röster hörda utan var medlem i ett parti på yttersta högerkanten med det missvisande namnet Liberaldemokraterna (LDPR). Furgal var nöjd med att vara ”politisk tvåa” i Chabarovsk och hade inte ens någon riktig valkampanj.

Annons

Men folket i Chabarovsk, med 600 000 invånare, var inte nöjda. Varken med den sittande guvernören eller med president Vladimir Putins styre och röstade för förändring. Till stor förvåning utklassade Sergej Furgal sin motståndare och han blev snabbt än mer populär. Han sänkte sin egen lön, förbjöd tjänstemän att resa i första klass och uppges ha gjort fina insatser inom skola och hälsovård.

Men Furgal vägrade rätta in sig i ledet och anpassa sig till den maktvertikal som Putin byggt upp för landets styre. Ett år efter guvernörsvalet förödmjukades maktens parti Enade Ryssland återigen. LDPR tog 34 av 35 platser i kommunfullmäktige och 22 av 24 platser i regionparlamentet. När dessutom Furgal bara fick 44 procent att ställa upp i den nyligen genomförda ”folkomröstningen” om en ny konstitution fick Putin definitivt nog.

Chabarovsks guvernör Sergej Furgal greps i juli och fördes till Moskva. Han är formellt misstänkt för som ska ha begåtts för 15 år sedan, men minst lika betydelsefullt är att han blivit misshaglig för Putin.
Chabarovsks guvernör Sergej Furgal greps i juli och fördes till Moskva. Han är formellt misstänkt för som ska ha begåtts för 15 år sedan, men minst lika betydelsefullt är att han blivit misshaglig för Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP
Annons

Säkerhetstjänsten letade upp 15 år gamla anklagelser om att Furgal varit inblandad i en mordkomplott under sin tid som affärsman med handel i timmer och metallskrot. Den 9 juli hämtades Furgal och fördes i handfängsel till ett flygplan med destination Moskva och häkte, i väntan på rättegång, medan Putin i ett dekret avsatte Furgal och tillsatte en ny guvernör.

Här kunde historien om det politiska livet i Chabarovsk ha slutat, det var ju bara en händelse av så många andra i Putins Ryssland. Hot, falska anklagelser, misshandel och till och med mord är ett effektivt sätt att hålla lokala makthavare och folk i schack och inte alltför högljutt klaga på regimen. Men folket i Chabarovsk ville som sagt annorlunda. De var inte nöjda med sakernas tillstånd − och de är inte ensamma.

Människor är trötta på många saker. På diktatorfasoner från Enade Ryssland och på myndigheternas attityd till folket

En nyligen genomförd opinionsundersökning av oberoende Levada Center bekräftar att den ledare som med järnhand styrt Ryssland under de senaste tjugo åren håller på att hamna i onåd.

Annons

– Putin har förlorat sin majoritet. Våra fokusgrupper visar att inte bara demokrativänner vänt sig från Putin utan även kommunister och nationalister. De gillade annekteringen av Krim, men nu ser de honom som korrupt och svekfull, skriver Sergej Belanovskij, som ledde Levadas undersökning, i en rapport.

Alexander Michajlov, pensionerad general i säkerhetstjänsten FSB, instämmer i en intervju med Moskovskij Komsomolets, att folk har tröttnad på styret i Moskva.

– Människor är trötta på många saker. På diktatorfasoner från Enade Ryssland och på myndigheternas attityd till folket. Se bara på den senaste röstningen om en ny konstitution där till och med valkommissionens ordförande Ella Pamfilova förklarade att det spelar ingen roll hur vi röstar eftersom konstitutionen redan var godkänd, sade Alexander Michajlov.

Det sägs ofta att: ”Moskva är Moskva och sedan finns övriga Ryssland”. Det betyder att den välmående huvudstaden med ett utbud som liknar Paris och London och med en välinformerad och välutbildad befolkning skiljer sig markant från övriga landet. Det är också i Moskva de tidigare största protesterna har varit, som 2012 när det var uppenbara fusk i parlamentsvalet eller förra sommaren då myndigheterna förbjöd ledande demokrativänner att ställa upp i lokalval.

Annons

När nu Chabarovsk har de största lokala missnöjesyttringarna sedan Sovjetunionens upplösning 1991 är det möjligen ett trendbrott.

Upp till 50 000 människor demonstrerade i Chabarovsk den 18 juli. På lördag väntas nya protester.
Upp till 50 000 människor demonstrerade i Chabarovsk den 18 juli. På lördag väntas nya protester. Foto: Eugeny Pereverzev/TT

Putin kan sägas ha haft ett ”kontrakt” med majoriteten av medborgarna. ”Jag ser till att höja ert välstånd och ni bryr er inte om demokrati, mänskliga rättigheter eller maktmissbruket.”

Ryssarna är – från mongolernas, tsarernas och Stalinterrorns tid – vana att underordna sig starka, hänsynslösa ledare. Men det har inte blivit någon höjd levnadsstandard de senaste åren och motgångarna för Putins styre har kommit slag i slag: Höjd pensionsålder som väckt ilska, inget centralt ledarskap under covid 19, maktmissbruk och omfattande korruption.

Det är extra intressant att den nu häktade och avsatte guvernören Sergej Furgal tillhör Liberaldemokraterna. Partiet leds av ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij och tillhör officiellt oppositionen. Men i praktiken har LDPR aldrig röstat emot ett enda viktigt förslag från Enade Ryssland.

Annons

Partiet brukar få mellan 4 och 7 procent i parlamentsvalen och Zjirinovskij har haft ungefär samma siffror i presidentvalen. Med andra ord ett bekvämt ”oppositionsparti” för Putin som svar på eventuella anklagelser att Ryssland är en enpartistat.

Men nu är det, som Sergej Belanovskij på Levada Center konstaterar, inte bara välutbildade demokrati-och reformanhängare i Moskva och S:t Petersburg som visar sitt missnöje utan även kommunister och nationalister i en annan del av landet. Något vi sällan sett tidigare under Putins tid vid makten.

I Moskva sitter den i Väst mest kände oppositionspolitikern Alexej Navalny och applåderar. Efter att han och andra ledande demokrater stoppats i Moskvas lokalval förra sommaren har Navalny uppmanat till ”Smart Voting” – vilket innebär att rösta på vem som helst utom Putin och hans parti.

Demonstrationerna i Chabarovsk leder självklart inte till Putinregimens fall. Men om de fortsätter och får ökad spridning är det ett tecken på att Putins popularitet definitivt är på nedgång.

I Chabarovsk har myndigheterna hittills, trots förstärkningar från specialstyrkor, haft tålamod med demonstranterna. Så var det också inledningsvis under förra årets heta sommar i Moskva innan protesterna brutalt slogs ned och många dömdes till långa fängelsestraff. Om så också sker i Chabarovsk-regionen väntar dramatiska veckor.

Chabarovsks guvernör Sergej Furgal greps i juli och fördes till Moskva. Han är formellt misstänkt för som ska ha begåtts för 15 år sedan, men minst lika betydelsefullt är att han blivit misshaglig för Putin.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Upp till 50 000 människor demonstrerade i Chabarovsk den 18 juli. På lördag väntas nya protester.

Foto: Eugeny Pereverzev/TT