Annons

Insidermålet mot Rollén tas upp i nästa instans

Ola Rollén får ägna ytterligare en månad i en norsk rättssal. Under onsdagen kom beskedet att insidermålet där Hexagons koncernchef frikändes i slutet av förra året, kommer att tas upp på nytt i en högre instans.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén, Hexagonds vd.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén, Hexagonds vd.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén, Hexagonds vd.
Ola Rollén, Hexagonds vd. Foto: Tomas Oneborg

OSLO Den norska ekopolisen, som fungerar som både utredare och åklagare i större mål om ekonomisk brottslighet, är nöjda med att få en ny behandling. I tingsrätten fick de varken medhåll för det sätt de bedömde bevisen eller hur lagen ska tolkas.

– Åklagarmyndigheten är oenig i hur tingsrätten bedömde bevisen och de juridiska frågorna. Vi är därför nöjda med att det blir en ny behandling i högre instans, säger Marianne Bender, som var åklagare i tingsrätten och som förväntar att hon blir det även i lagmansretten.

Borgarting lagmansrett, som motsvarar en svensk hovrätt, har inte sagt när målet kommer upp.

– Men det sker knappast förrän efter årsskiftet, i början av 2019, tror Christian B Hjorth, som är Ola Rolléns norske försvarsadvokat.

Annons
Annons

Han tonar ned betydelsen av att målet nu prövas på nytt.

– Vi är helt övertygade att Ola Rollén kommer att bli frikänd även i lagmansretten. Tingsrättens dom var mycket klar. Så vitt vi har fått veta av Økokrim har lagmansretten aldrig avvisat ett överklagande som kommer därifrån, så detta var väntat, säger Christian B Hjort.

Denna gång blir det tre juridiska domare och fyra icke-jurdiska domare som ska behandla frågan om Ola Rollén bröt insiderlagen när han dagarna innan hans investeringsbolag Greenbridge Partners skrev under en stor emission i det norska företaget Next Biometrics. Att emissionen skedde till en rejäl överkurs och att Ola Rollén var en av Sveriges mest profilerade investerare gjorde att Next-aktien ökade med 84 procent.

De som sålde aktierna till Greenbridge gick miste om kursstigningen, men några andra som blev lidande av affären går det inte att hitta. Ola Rollén blandade emellertid ihop sin privata ekonomi med Greenbridge Partners som han fått lov att bilda vid sidan av sitt jobb som koncernchef i Hexagon.

Vilka som investerat i Greenbridge Partners är inte känt – den delen av rättegången gick för lyckta dörrar.

Investeringsbolaget var under etablering och därför köpte Rollén aktierna genom sitt eget cypriotiska företag Iskossala, som senare sålde dem vidare utan förtjänst till Greenbridge. De olika namnen ledde till att varningslamporna blinkade på Oslo Börs. De bad Finansinspektionen se på vad som skett och de
vände sig till Økokrim.

Ola Rollén ångrar hur affären presenterades, men anser sig för övrigt helt oskyldig. Hans investering i Next Biometrics har inte varit någon lönsam affär. Själv såg han möjligheten att kursen i Next skulle rusa lika mycket som i svenska Fingerprint Cards, med en liknande teknologi. Senare har även Fingerprint
haft stora förluster.

Alla vittnen och experter kommer att kallas in igen. Men Hexagons styrelse uttalar fortfarande sitt stöd för koncernchefen.

Hexagons ordförande Gun Nilsson säger i en kommentar att styrelsen fortsatt har fullt förtroende för Rollén.

– Jag talar å styrelsens vägnar och alla som stöttat Ola genom denna påfrestande tid, att vi står enade med honom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons