Annons

Patricia Hedelius:Provocerande strategi i snabbrörlig värld

Börsens tråkigaste bolag är en helt rimlig beskrivning av Industrivärden. Den som köpt en indexfond hade haft stadiga elva procent i avkastning under årets första nio månader, långt mer än de noll procent som ett ägande i Industrivärden gett enligt bolagets rapport.

Publicerad
Helena Stjernholm, vd i Industrivärden.
Helena Stjernholm, vd i Industrivärden. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Först ut i rapportsäsongen kommer investmentbolagen. Industrivärden brukar vara duktiga på att inte sticka ut. Den här gången gör man det i underkant.

Helena Stjernholm tar själv upp den mediokra utvecklingen men ger samtidigt inte några hintar om omtag i Industrivärdens portfölj av börsföretag.

Inget nytt under solen med andra ord.

Annons

För dem som hoppades på mer aktivitet och en ökad transparens sedan vd-bytet då Helen Stjernholm, skolad i transaktionsintensiva riskkapitalbolag, gjorde entré kan avsaknaden av aktion förvåna.

Men för att förstå Helena Stjernholm och Industrivärden så måste man förstå hennes närmsta chef Fredrik Lundberg.

Norrköpingssonen Fredrik Lundberg kopplar ett allt starkare grepp om Industrivärden. Lundberg äger nästan 24 procent av rösterna i kronjuvelen i Handelsbankens gamla maktsfär.

Sfären som kontrollerats av tjänstemän har i Fredrik Lundberg numera en ordförande som alltså dessutom är storägare. Enligt pilotskolan, som många investerare håller högt, är en ägare av kött och blod den bästa förutsättningen för att driva ett företag framgångsrikt.

Men pilotskolans doktrin skär sig lite med fenomenet Fredrik Lundberg.

En aktieägare med inflytande förväntas vara i ständig förflyttning för att positionera sig och sitt ägande för att på så sätt maximera sin avkastning.

En aktieägare med inflytande förväntas vara i ständig förflyttning för att positionera sig och sitt ägande för att på så sätt maximera sin avkastning.

Fredrik Lundberg rör sig, men smärtsamt långsamt i en samtid som präglas av swipe och snabba klick. Krusningen på ytan som hans envetna aktieköp i Industrivärden och andra sfärbolag skapar är lätt att missa.

Han har liknats vid USA:s kanske kändaste investerare, Warren Buffet, som föredrar bolag med en bevisad affärsidé som ger pålitliga vinster. Men det finns en tydlig skillnad, Buffet säljer investeringar och gillar att göra nya.

Fredrik Lundberg samlar snarare på sina bolag.

Fredrik Lundberg på Industrivärdens bolagsstämma.
Fredrik Lundberg på Industrivärdens bolagsstämma. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Även i Industrivärden där Fredrik Lundberg är ordförande råder det ett statiska tillstånd, i alla fall i jämförelse med börsens snabba växlingar som kuliss.

En sökning över vad som skrivits om Industrivärden genererar en hel del artiklar över vad som inte görs i investmentbolaget. Förvisso har detaljhandels företaget ICA-tillkommit som större innehav men trotjänare som SSAB, Volvo, Ericsson, Handelsbanken och Sandvik är kvar.

Uppdelningen av SCA har inte ens nått Industrivärdens egen hemsida. Essity som det nya hygienföretaget heter har sonika glömts bort på olika ställen.

Hittills i år kan Industrivärden slå sig för bröstet då man sålt aktier i stålbolaget SSAB, delförsäljning ska dock skett något motvilligt och efter tjat från externa finansiella rådgivare enligt uppgifter till SvD.

Det finns också många önskningar bland diverse aktieproffs om större förändringar. Skanskas verksamhet borde renodlas liksom Volvos.

Ericsson är en annan återkommande önskning. Industrivärden står med båda fötterna på tröskeln men är man på väg att köpa mer och kliva in - eller ta på sig skorna och kliva ur? Industrivärden har en uttalad strategi att utöva inflytande i telekombolaget, men inte längre den reella makten att göra det.

Motviljan till förändring är en provocerande börsstrategi. Det är svårt att applådera något som uppfattas som passivitet.

Motviljan till förändring är en provocerande börsstrategi. Det är svårt att applådera något som uppfattas som passivitet.

Industrivärdens aktie har stigit med drygt 270 procent de senaste tio åren. Det är inte fy skam.

Men tänk om aktiviteten varit högre i Industrivärden då hade kanske avkastningen kunnat vara ännu högre.

Kinnevik är ett annat börsnoterat investmentbolag och där har det skett rejäla omtag och förändringar i innehaven. Kinneviks aktie har under samma period stigit med 366 procent. Även Investor uppfattas som mer vitala och slår Industrivärdens utveckling med en avkastning på knappt 300 procent.

Är passiviteten rädsla eller en listig strategi sett till risktagande i relation till avkastning?

Det är svårt att avgöra för investerare och det bidrar sannolikt till att Industrivärden har svårt att få fullt förtroende för sin affärsidé om långsiktigt värdeskapande.

För analytiker lär aktien fortsätta vara lika upphetsande som att titta på färg som torkar.

Annons
Annons

Helena Stjernholm, vd i Industrivärden.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Fredrik Lundberg på Industrivärdens bolagsstämma.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons