Annons

Psykolog: Så hanterar du barnens klimatoro

Hur hjälper man som förälder sin tonåring som känner oro för klimatförändringarna? Charlotte Bergström, som är tonårsmamma och psykolog, delar med sig av sina bästa tips.

Under strecket
Publicerad

Charlotte Bergström.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

1 / 5

Charlotte Bergström.
Charlotte Bergström. Foto: Lars Pehrson

Ta barnets oro på allvar

Diskutera de svåra frågorna och de känslor som oron för klimatet väcker när tonåringen själv lyfter dem. Ge tid och plats för dem, även om svaren inte finns.

Försök att hålla dig ifrån att reflexmässigt säga att det här är så svåra frågor. Lyssna istället på hur tonåringen tänker och se till att inte komma med lösningar och givna svar.

– Som vuxen vill man gärna ta bort det jobbiga. Men det går ju inte när det gäller klimatet, säger Charlotte Bergström.

Hon tycker samtidigt att det är viktigt att försöka förmedla hopp och kanske resonera med barnet om att det inte ligger någon enhetlig ondska i vuxenvärlden bakom planetens situation.

– Hotet mot naturen är ju delvis en följd av en långvarig strävan för mänsklighetens bästa där man inte insett följdeffekter och många goda krafter verkar nu för en förändring.

Annons
Annons

Charlotte Bergström tillsammans med sin son Adam, 16 år.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

2 / 5

Gör något praktiskt tillsammans

Charlotte Bergström tillsammans med sin son Adam, 16 år.
Charlotte Bergström tillsammans med sin son Adam, 16 år. Foto: Lars Pehrson

Visa att de finns sätt att engagera sig och hjälpa till. Genom att påpeka att tonåringen inte är ensam med de här tankarna och oron hjälper du till att ge ditt barn en känsla av sammanhang.

Inse också att du som förälder inte enbart kan hjälpa ditt barn genom att prata och förhålla dig utan även genom att agera.

Ett bra sätt kan vara att hjälpa tonåringen att ta små steg i rätt riktning, utifrån vad hen tycker är viktigt.

– Att göra något praktiskt är tillfredställande och skapar meningsfullhet, säger Charlotte Bergström.

Det kan vara intressant att tillsammans göra ett test av ert ekologiska fotavtryck på en klimatkalkylator, och samtala med familjemedlemmarna om era respektive resultat.

Testa din egen klimatpåverkan - gör Klimatkalkylatornsvd.se
Annons
Annons
Foto: Christine Olsson/TTBild 1 av 1

3 / 5

Involvera hela familjen

Foto: Christine Olsson/TT

Prata med alla i familjen om vad som är rimligt att förändra på kort respektive längre sikt. Att till exempel helt sluta att äta kött på studs kanske inte fungerar för alla.

Gör en plan för hur en eventuell nedtrappning kan ske. Detsamma kan gälla till exempel sopsortering och transport till skola och arbete.

– Men låt var och en fundera över vad den är beredd att göra, säger Charlotte Bergström.

Hon menar att den stora lösningen för klimatet antagligen går via politiska beslut och marknadens innovationer.

– Diskutera den demokratiska processen vid matbordet och se om det går att kontakta politiker lokalt eller centralt kring frågor som ni är engagerade i.

Annons
Annons
Foto: Gorm Kallestad/TTBild 1 av 1

4 / 5

Vistas ute i naturen

Foto: Gorm Kallestad/TT

Vistas i naturen och förundras tillsammans över den. Gör naturen till familjens vän i stället för en börda på samvetet, föreslår Charlotte Bergström.

– Vi människor är också en del i naturens komplexa system. Inte så som många unga kan uppfatta det – att vi utnyttjar en utan oss perfekt värld.

Genom att hitta tillbaka till naturen och vara mer varsamma om den så skapas en större medvetenhet.

– Och ju mer du vistas naturen, desto mer uppmärksam blir du på det som händer runt omkring dig och du känner sig mer grundad i dig själv.

På köpet stärks familjekänslan och känslan av att vara en del i ett större sammanhang – något som i sig är välgörande för våra unga.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

5 / 5

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ta hand om din egen oro

Försök att ta hand om din egen oro på ett sätt som inte innebär att du spär på tonåringens ångest med ständiga citat från media kring larmrapporter. Prata med din partner och vänner istället. Läs på om bakgrunden till det du hör och ta reda på underliggande fakta.

Men att inte spilla över för mycket av din egen oro på din tonåring betyder inte att du ska låtsas som att man inte behöver bry sig.

– Att fortsätta att resa och shoppa som man alltid gjort och låtsas som ingenting, är att svika våra unga, de är smartare än så.

Generellt är det inte bra med undvikande och flyktbeteende, menar Charlotte Bergström.

– Vågar man inte möta verkligheten så ökar risken för att man ska må dåligt. Det kan fungera kortsiktigt med undvikande, men förr eller senare kommer det att slå tillbaka.

Testa din egen klimatpåverkan - gör Klimatkalkylatornsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons