Annons

Psykolog: ”Prestationer får oss att utvecklas”

Sofia Viotti intervjuad sig själv utifrån sin bok ”Utan press”
Sofia Viotti intervjuad sig själv utifrån sin bok ”Utan press”

Vad gör prestationshets med oss som individer? Hör när psykologen Sofia Viotti intervjuar sig själv utifrån sin bok ”Utan press” på Psykologiscenen under Bokmässan 2018, i ett samarrangemang med SvD:s Idagsidan.

Under strecket
Publicerad

Vad händer när många av oss är helt uppslukade av våra egna, ofta extremt stressande prestationer? Hur ska vi då få ork och motivation att gör något åt problem i samhället som ökande klyftor, psykisk ohälsa och klimatfrågor?

När Sofia Viotti pratade om sin bok ”Utan press – om prestationer, medkänsla och stress” på Psykologiscenen på årets Bokmässa tog hon inte enbart upp hur stress påverkar oss som individer. Stress får konsekvenser också på samhällsnivå, menar hon – den gör oss tunnelseende och sämre på att bry oss om andra.

– Det är i sig inget problem med att prestera, de får oss att utvecklas som människor, säger Sofia Viotti. Men om man pressar sig till att alltid vara på topp och utvärderar allt man gör kommer snart självkritik och känslan av misslyckande. Risken är att man drabbas av ångest, oro och utmattning.

Man kan själv minska prestationshetsen genom att se på sig själv med medkänsla och ta in mer lekfullhet och avslappning under tiden man presterar.

– Då kan man drivas av inre lust istället för yttre press för att nå sina mål, säger Sofia Viotti.

Psykologiscenens program tas fram genom ett samarbete mellan Psykologiguiden, SvD:s Idagsidan, bokförlaget Natur & Kultur och tidskriften Modern Psykologi.

Fler samtal från Psykologiscenen kommer att presenteras löpande på svd.se/idag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons