Annons

Jägerfeld: Vill du ens ha relation med mamma?

Din mamma har utsatt dig för psykiskt våld, svarar Jenny Jägerfeld.
Din mamma har utsatt dig för psykiskt våld, svarar Jenny Jägerfeld. Foto: Isabell Höjman/TT

”Min mamma har tryckt ner mig så länge jag kan minnas”, skriver läsaren. Psykiskt våld kan vara svårare att få grepp om än fysiskt, svarar Jenny Jägerfeld.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Fråga: Jag har en väldig svår relation till min mamma. Hon har så länge jag kan minnas tryckt ner mig genom att ständigt påpeka mina fel och brister.

Enligt henne är jag ett misslyckande, hon har sedan jag var liten kallat mig allt ifrån dum i huvudet till psykisk sjuk. Som barn trodde jag blint på allt hon sa och mitt självförtroende försvann.

Om jag var med mina vänner, när jag gick i mellanstadiet, kunde hon säga ”du är aldrig hemma med mig, jag ser dig aldrig” vilket ledde till att jag fick skuldkänslor och valde att ta avstånd från alla och stanna hemma . Vilket ledde till att jag förlorade nästan alla mina vänner.

Jag har under min resterande skoltid haft svårt att få nya vänner då jag är väldigt osäker på mig själv och väldigt blyg.

Jag har också alltid varit en överbeskyddande storasyster för min lillebror och försvarat honom när mamma gått på honom. Detta har naturligtvis lett till att hon går på hårdare mot mig.

Hon är likadan mot min pappa, han får nog utstå det mesta och det är bara hon som bestämmer i huset, han vågar inte säga emot henne.

Annons
Annons

Hon har aldrig slagit mig, men det är hennes sätt att prata och skrika åt mig om allt som är fel på mig, som givit mig både ångest och depression.

Hon fortsätter fortfarande, fast jag nu är 23, att trycka ner mig och få mig att må dåligt. Om jag säger emot henne kan hon ignorera mig i veckor tills jag tvingas säga förlåt – för något jag inte alls har gjort.

Min fråga är: är detta normalt? Jag har bara levt under dessa förhållanden, men utifrån vad mina vänner berättar om deras familj, är det inte normalt.

Hur ska man få henne att förstå att hon måste förändras?

Just förhoppningen om att någon kan förändras är ofta det som håller en kvar i samma mönster.

Jenny Jägerfeld: Du beskriver att din mamma under så lång tid du kan minnas har tryckt ner dig, kontrollerat dig och kallat dig nedsättande saker. Du berättar också att hon bestämmer över din pappa och att du har behövt försvara din lillebror mot hennes angrepp. Din mamma kanske inte har misshandlat dig fysiskt, men hon har utan tvivel utsatt dig för psykiskt våld.

Din fråga är hur man kan få henne att förstå att hon måste förändras. Jag tänker att just förhoppningen om att någon kan förändras ofta är det som håller en kvar i samma mönster. Jag vet inte hur många gånger jag har suttit i terapirummet med en klient som återigen har blivit besviken på en förälder, trots att förälderns agerande egentligen var högst väntat eftersom hen gjort likadant hundra gånger förr.

Hoppet är det sista som lämnar människan sägs det, och det är ju bra i vissa fall, när man behöver fortsätta kämpa. Men inte när man befinner sig i en destruktiv relation. Då blir det som att gång på gång springa in i samma vägg, men ändå hoppas på att inte få sår i pannan och ont i huvudet. Det är inte konstigt. Barn är ofta oerhört lojala och kärleksfulla mot sina föräldrar – även de som misshandlar dem.

Annons
Annons

Om din mamma ska förändras måste viljan att göra det komma från henne. För att det ska kunna ske behöver hon få insikt i sitt beteende samt förstå hur det påverkar dig och de andra i familjen. Hur sannolikt tror du att det är? Jag säger inte att det är omöjligt, jag säger bara att det inte är särskilt troligt att den insikten kan komma av något som du säger eller gör. Upplever du att hon har förmåga att leva sig in i dina eller andras känslor och tankar? Det låter inte så.

Jag tycker att det är jättebra att du har talat med dina vänner. Att du trots att du gjort det undrar om din mammas beteende är normalt säger något om hur normaliserad situationen är för dig. Fysiskt våld leder till smärta och synliga märken, det psykiska våldet kan vara svårare att få grepp om.

Om man får höra att dum i huvudet tillräckligt många gånger är det lätt att internalisera det omdömet och göra den kritiska och elaka rösten till sin egen. Föräldrar som misshandlar sina barn psykiskt kan uppleva sitt barns (högst normala) beteende, känslor eller vilja som ett hot, en förolämpning eller ett försök att utnyttja eller bestämma över föräldern. Och för att skydda sin egen självkänsla använder föräldern sin makt (genom skuld, skam, kontroll, utestängande, förminskande) för att trycka ner barnet och själv känna sig bättre. Det går inte att bygga upp känslomässig närhet, tillit eller kärlek i en sådan relation.

Din mamma har kontrollerat och tryckt ner dig så länge du kan minnas, låt henne inte fortsätta ha den makten.

Även om din mamma är den som behandlat dig illa så funderar jag över din pappas ansvar. Jag förstår givetvis att han är djupt indragen i familjedynamiken och att hans handlingsutrymme säkert är mycket begränsat, men hans uppgift som förälder har trots allt varit att ta hand om och beskydda er barn. Det är förstås väldigt svårt när den ena föräldern är så dominant, aggressiv och manipulativ som er mamma, men det är ändå värt att tänka över hans roll.

Istället för att fråga dig om det går att göra något för att din mamma ska förändras borde du fråga dig vad du behöver förändra för att må bra i livet. Får du ut något gott av kontakten till din mamma över huvud taget? Om inte, vill du ens ha en relation med henne? Du kan inte ta ansvar för henne, men du kan ta ansvar för dig själv.

Du skriver ingenting om din boendesituation och bor du kvar hemma så måste du förstås hitta ett sätt att förhålla dig till din mamma tills dess att du kan flytta ut – vilket jag hoppas kan ske förr snarare än senare.

Min rekommendation är att du tar kontakt med en psykolog för att prata om din situation och hur du kan bli fri från eller hitta sätt att hantera din ångest och dina depressioner samt hur du kan känna dig mer säker på dig själv. Din mamma har kontrollerat och tryckt ner dig så länge du kan minnas, låt henne inte fortsätta ha den makten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons