SvD Perfect Guide
Annons

Psykologen: Vanliga tecken på utbrändhet

Psykologen Fredrik Sandin om vad som orsakar långvarig stress och vanliga tecken på utbrändhet.

Text: SvD Perfect Guide - 22 november 2018

Stressrelaterade sjukdomar ökar kraftigt i Sverige och är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassans statistik var 36 552 svenskar sjukskrivna för anpassningsstörningar och reaktion på svår stress i februari förra året – en siffra som sexdubblats sedan 2010.

Alla människor upplever stress, men hur vet man om man är utbränd?
Ett generellt tecken är att du har svårt att finna glädje i sådant som du tidigare tyckte var tillfredställande. Konsekvensen blir att du undviker vissa situationer eller personer som egentligen är bra för dig. Och det leder i sin tur till att du späder på det dåliga måendet. Andra vanliga symtom är sömnproblem, trötthet, glömska, koncentrationssvårigheter, oro eller negativa tankar som inte går att skaka av sig, förklarar psykologen Fredrik Sandin, som länge arbetat med frågor som rör självkänsla, relationsproblem och stresshantering.

Har vissa lättare att bli utbrända än andra?
Ja, det finns en genetisk faktor som skapar en större sårbarhet för stress. Ur ett psykologiskt perspektiv har personer med svårighet att hitta avkoppling i vardagen en större risk att bli utbrända. Att aldrig ladda batteriet gör att du kör slut på dig själv.

Är utbrändhet vanligare i vissa yrkesgrupper?
Det är tydligt att personer i vårdande yrken, som sjuksköterskor eller andra som arbetar med människor, lärare till exempel, har lättare att bli utbrända. Det är inte lika lätt att packa ihop, gå hem för dagen och lämna någon som är beroende av dig i sticket.

Bortsett från jobbet, vilken är den enskilt största anledningen till att man blir utbränd?
Att du försatt dig i en position som du inte klarar av. Till exempel att du skapar förväntningar bland vänner och familjemedlemmar som är orimliga att nå. De negativa känslorna som det skapar blir drivkraften som får dig att köra 110 procent tills du tar slut. Alla vill undvika och bli av med negativa känslor.

Fredrik Sandin är psykolog och grundare av Ahum, som hjälper människor att träffa rätt psykolog eller terapeut.

Annons