Annons

Så kan du som förälder ”vinna tillbaka” ditt barn

Sök en meningsfull vardag på ett annat vis.
Sök en meningsfull vardag på ett annat vis. Foto: Gorm Kallestad/TT

Har ditt vuxna barn tagit avstånd från dig? Här ger psykologen Liria Ortiz råd hur du kan hitta en framkomlig väg och förbättra relationen.

Under strecket
Publicerad

Vänd på perspektivet för att öka förståelsen.

Foto: Charlie Riedel/TT Bild 1 av 1

1 / 6

Vänd på perspektivet för att öka förståelsen.
Vänd på perspektivet för att öka förståelsen. Foto: Charlie Riedel/TT

1. Placera dig i det vuxna barnets ”utsiktstorn”

Att vända på perspektivet och sätta sig in i den andres situation är viktigt. Alla tolkar och filtrerar världen utifrån sina värderingar. Att försöka placera sig i den andres ”utsiktstorn” ökar förståelsen för varandra.

– Man har kommit en bra bit på vägen om man kan säga: ”jag delar inte din uppfattning men jag förstår den”, säger Liria Ortiz.

Annons
Annons

Ha en strategi inför samtalet.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

2 / 6

Ha en strategi inför samtalet.
Ha en strategi inför samtalet. Foto: Pontus Lundahl/TT

2. Träna dig på att lyssna – utan att gå i försvar

Ställ en fråga – och håll sedan tyst och lyssna på svaret. Avbryt inte. Det låter enkelt, men är väldigt svårt.

– Det är mänskligt att reagera på kritik och gå i försvar. Därför måste man träna på att lyssna. Öva på sina vänner till exempel, eller varför inte lyssna noga på en politiker vars åsikter man inte håller med om.

Det är viktigt att ha en strategi inför samtalet, menar Liria Ortiz. Bestäm att du inte säger något på en minut, eller tre. Titta på ditt kroppsspråk också. Försök att utstråla lugn. Andas djupt. Det tar inte bort stressen och spänningen, men stillar den.

Annons
Annons

Försök att se framåt istället för att älta.

Foto: Helena Larsson/TT Bild 1 av 1

3 / 6

Försök att se framåt istället för att älta.
Försök att se framåt istället för att älta. Foto: Helena Larsson/TT

3. Fråga vad ditt barn behöver av dig just nu

Det är lätt att fastna i det förflutna och älta det som varit, säger Liria Ortiz.

– Men försök att titta framåt på ett konstruktivt vis. Säg: ”Jag är så ledsen, jag visste inte bättre, ge mig en ny chans. Jag kan inte ändra det jag gjorde då – men jag kan försöka anstränga mig mer i nuet. Vad vill du att jag ska göra?” Det kan också vara en lättnad att konstatera att man är överens om att man inte är överens, och gå vidare därifrån.

Annons
Annons
Foto: Mito Images/TT Bild 1 av 1

4 / 6

Foto: Mito Images/TT

4. Träna på att backa när du börjar försvara dig

Var observant på om du börjar försvara dig, och försök backa undan om det händer. Här kommer kroppsspråket in igen. Man kan till exempel märka att man spänner sig, kanske biter ihop käkarna, spänner ögonen i den andra. Då måste man försöka göra tvärtom, luta sig tillbaka.

– Att inte lyssna på känslorna är ett annat råd. Känslorna vill ditt bästa – men de är inte alltid rationella. De kan signalera fel. Om de skriker: Försvara dig! Så kan du tänka: Nej, jag ska lyssna nu, det har jag bestämt mig för.

Annons
Annons

Försök be om förlåt.

Foto: Erik Simander/TT Bild 1 av 1

5 / 6

Försök be om förlåt.
Försök be om förlåt. Foto: Erik Simander/TT

5. Säg det magiska ordet förlåt

Om du förmår: Be om ursäkt. Förlåt är det stora lilla ordet det vuxna barnet ofta behöver höra, menar Liria Ortiz.

– Det kan vara svårt att säga förlåt, särskilt om man inte delar den andres verklighetsbeskrivning. Men samtidigt, om man förmår kan det göra underverk för relationen. Ett sårat barn vill höra ett allvarligt menat förlåt.

Annons
Annons

”Det är mänskligt att reagera på kritik och gå i försvar. Därför måste man träna på att lyssna”, säger psykologen Liria Ortiz.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 1

6 / 6

”Det är mänskligt att reagera på kritik och gå i försvar. Därför måste man träna på att lyssna”, säger psykologen Liria Ortiz.
”Det är mänskligt att reagera på kritik och gå i försvar. Därför måste man träna på att lyssna”, säger psykologen Liria Ortiz. Foto: Emma-Sofia Olsson

6. Sök alternativ mening i vardagen

Om du utan framgång har gjort allt du kan för att ha en relation med ditt barn och barnbarn, fundera på om du skulle kunna ha en relation med andra barn eller vuxna.

– Det finns många organisationer där man kan träffa barn, leka, läsa sagor eller baka med dem. Ja, jag vet – det är inte samma sak. Men det kan ge dig närhet och en meningsfull vardag. Din psykiska smärta försvinner inte, men du ger plats i ditt hjärta för något annat, säger Liria Ortiz.

 

Råden är hämtade ur boken ”När vuxna barn gör slut” av Liria Ortiz och Catarina Baldou Zagadou (eget förlag, 2019)

Efter reklamen visas:
Varför bryter vuxna barn med sina föräldrar?
Annons
Annons
Annons
Annons