Annons

Anders Lindblad:Publiksiffran ett bevis på landslagets dragningskraft

Över 30 000 åskådare och publikrekord för damlandslaget. VM-febern stiger när Sverige tar emot Tyskland på Friends arena, ett viktigt test inför sommarens äventyr.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Det kommer att slås publikrekord för det svenska damlandslaget i fotboll under lördagen. Över 30 000 biljetter har sålts i förköp till vänskapslandskampen på Friends arena mot Tyskland. Ett bevis på landslagets dragningskraft inför stundande VM i Frankrike, där Sverige vill ha revansch efter två misslyckade mästerskap på raken. 

VM 2015, i Kanada, slutade med storförlust (1–4) mot just Tyskland i åttondelsfinalen. I det inledande gruppspelet lyckades Sverige inte vinna en match, utan det blev tre oavgjorda, mot Nigeria, USA och Australien. 

EM 2017, i Nederländerna, slutade också med en tung smäll för Blågult. Hemmanationen var klassen bättre i kvartsfinalen och vann med 2–0 i det som blev Pia Sundhages sista match som förbundskapten. 

Annons
Annons

Efter EM, för snart två år sedan, tog Peter Gerhardsson över efter Sundhage. Kvalet till VM blev en pärs, men Sverige svarade för en lysande taktisk insats i gruppfinalen borta mot Danmark och knep den åtråvärda direktplatsen till VM-slutspelet. 

Sverige har varit med i samtliga VM på damsidan, sedan premiären 1991. Sviten är alltså fortfarande intakt, men konkurrensen har hårdnat betydligt de senaste åren. I VM:s maratontabell ligger Sverige fyra, efter USA, Tyskland och Norge.

Jag hoppas givetvis att sommarens VM-äventyr blir långt för svenskt vidkommande, men risken finns att det blir hemresa redan efter åttondelsfinalen på nytt. Blågult ska inte ha några problem att ta sig vidare från gruppen, tillsammans med USA, men motståndet i åttondelen kommer att bli riktigt tufft, oavsett om man vinner eller blir tvåa i gruppen.

Det finns inte längre några enkla motståndare i ett VM-slutspel, så det går absolut inte att underskatta varken Chile eller Thailand, vilka Sverige möter i gruppspelet förutom USA: Damfotbollen tar just nu snabba kliv över hela världen och det är härligt att se utvecklingen, inte minst vad gäller publiksiffrorna internationellt både på landslags- och klubbnivå med rekordsiffror på flera håll.

De allsvenska klubbarna har tappat i slagstyrka de senaste åren och riskerar att halka efter ytterligare. Minns att så sent som 2014 spelade Tyresö FF final i Champions league (förlust mot Wolfsburg) och att Umeå har två titlar (2003 och -04) samt ytterligare tre finalplatser. 

Trenden internationellt, att storklubbar på herrsidan även satsar seriöst på damfotbollen, har varit ett lyft. Professionaliteten genomsyrar det mesta och spelarna kan satsa helhjärtat på fotbollen. 

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT

Samtidigt innebär det att allsvenskan här hemma blivit mindre konkurrenskraftig i ett internationellt perspektiv. På sikt kan det drabba även landslaget, men än så länge är de bästa svenska spelarna attraktiva för storklubbarna ute i Europa. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är häftigt att över 30 000 åskådare kommer till matchen mot Tyskland och ett bevis på landslagets dragningskraft, de profilstarka spelarna i truppen och det rekordstora intresse som finns inför sommarens VM. 

Avsparkstiden, 13.45, är anpassad för att så många barn- och ungdomar ska kunna komma. Marknadsföringen inför matchen, inte minst från spelarna själva i landslaget, har varit riktigt bra och äntligen slås det 17 år gamla publikrekordet, 20 302 i VM-kvalet mot Schweiz 2002. 

Matchen mot Tyskland är ett mycket viktigt test på hur Blågult står sig inför VM. Framför allt måste det bli fart på offensiven. Efter 0–0 mot Sydafrika i januari har det blivit 4–1 mot Schweiz, 1–2 mot Portugal och förlust efter straffar mot Kanada (0–0 efter 90 minuters spel). 

Kosovare Asllani är en nyckel som spindel i nätet i sin ”nummer-tio-roll” i lagets 4–3–3-uppställning, och förhoppningsvis får Stina Blackstenius fart på målskyttet. En seger skulle stärka självförtroendet inför VM då det efter lördagens match endast återstår två träningslandskamper (Österrike 9 april och Sydkorea 31 maj) innan det är dags för VM-allvaret i Frankrike.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons