Annons
Ledare

Maria Ludvigsson:Pundarna som lyssnar på Bach

S:ta Claras vackra tak.
S:ta Claras vackra tak. Foto: Maria Ludvigsson

Endast det bästa är gott nog för S:ta Clara kyrkas skyddslingar.

Under strecket
Publicerad

De trötta ryggarna, framåtböjda. Kanske sover de, kanske är de bara slut. I kyrkbänkarna i S:ta Clara kyrka i Stockholm sitter några av dem jag tror att Jesus själv hade uppsökt. De vi andra undviker och fäller undan blicken för att slippa se. För att de skrämmer i sin armhet. Pundarna, vandrarna som aldrig hittar hem, uteliggarna och de som är trasiga inuti utan att det syns utanpå.

En av de oavlönade kyrkvärdarna säger att de som kommer dit får höra Guds ord. Man skulle nog kunna säga att det är mer än så, i S:ta Clara försöker man göra Guds ord. Kombinationen av närvaro av medmänniskor som är där bara för att se till att någon av de utslitna klarar sig en bit till och kyrkorummet är särdeles. De som verkar kan inte ha ambitionen att ställa allt till rätta eller att organisera och strukturera så väl att inget någonsin behöver gå fel. De har inte politikers läggning. De är i det ständigt föränderliga, det svåra, och gör det bästa av det som är. Beundransvärda. En lunchtimma sitter jag där bredvid dem.

Framför mig en påtänd, vacker ung man, som irrar. I ryggen på oss båda Bach i högform. En av de skickligaste organisterna, Michael Waldenby, levererar Toccata och fuga d-moll så att kyrkbänkarna skakar. Den som inte berörs in i märgen är inte människa.

Inneslutna i den fullständiga musiken famlar vi oss, var och en, fram en bit till. Rik som arm – endast det bästa av musik är här gott nog. Den som hjälper av hjärtat slarvar inte med tonerna. Det är nog den ambitionen som gör att armodet känns en aning mer värdigt. Varför skulle vi inte få det bästa av Bach från de bästa av organister?

Endast det bästa är gott nog för människan. Ett budskap vi behöver.

Församlingen får donationer, mat, kläder, förnödenheter och pengar av både privatpersoner och företag. Den som ger är tacksam att det finns de som ser till att gåvan kommer fram till den som bäst behöver den.

Men man saknar en stor bil, för att kunna hämta både mat och annat som ges. Den kommer nog, säger kyrkvärden trosvisst.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons