Annons

Vladimir Putin: ”Alla måste lämna Syrien”

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Evgenia Novozhenina/AP/TT

Syriens integritet måste återupprättas och alla internationella styrkor borde därför lämna landet. Det säger Rysslands president Vladimir Putin i en intervju med medier i Mellanöstern. Samtidigt kritiserar USA:s tidigare försvarsminister James Mattis beslutet att lämna Syrien.

Under strecket
Publicerad

James Mattis, USA:s tidigare försvarsminister.

Foto: Brynn Anderson/AP/TTBild 1 av 1

Det var i ett studiosamtal med Sky News Förenade arabemiraten, Saudiarabiens Al-Arabiya och ryska RT som Vladimir Putin utvecklade sina tankar om situationen i Mellanöstern i allmänhet och Syrien i synnerhet.

– Alla utländska styrkor som är utplacerade måste lämna. Det gäller även oss. Om Syriens legitima regering säger att man inte längre behöver Moskvas hjälp ska vi förstås lämna landet, sa Putin.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanade på söndagen Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att omedelbart avbryta offensiven i Syrien. Hon framförde uppmaningen i ett telefonsamtal med Erdogan, enligt ett uttalande från förbundskanslerns kansli som nyhetsbyrån TT rapporterade om.

Ryssland har för sin del aktivt deltagit i striderna inne i Syrien sedan 2015 då man inviterades av president Bashar al-Assad.

Ända sedan tidigt 70-tal har Ryssland haft en marinbas i Tartus, i västra Syrien. Den fungerade länge som underhållsbas för den sovjetiska marinen i Medelhavet. För tio år sedan renoverade och muddrade Ryssland hamnen för att större örlogsfartyg ska kunna anlöpa marinbasen.

Annons
Annons

James Mattis, USA:s tidigare försvarsminister.

Foto: Brynn Anderson/AP/TTBild 1 av 1

USA har haft styrkor i Syrien sedan 2016. Det var för en knapp vecka sedan som president Donald Trump meddelade att amerikanska styrkor skulle dra sig undan från norra Syrien. Inte många timmar förflöt innan Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan beordrade en offensiv in i landet.

Vi måste fortsätta pressa IS så att de inte återhämtar sig.

”USA lovade kurderna skydd. Och övergav dem, som vanligt. Den syriska krisen har fått en ny dimension”, skrev Aleksej Pusjkov, ordförande för utrikesutskottet i ryska dumans överhus, på Twitter.

Enligt Kremls presstjänst har Putin uppmanat Erdogan till försiktighet, i liknande ordalag som Donald Trump ska ha gjort. USA:s försvarsdepartement uppmanade i fredags Turkiet att avbryta offensiven.

James Mattis, USA:s tidigare försvarsminister.
James Mattis, USA:s tidigare försvarsminister. Foto: Brynn Anderson/AP/TT

James Mattis, försvarsminister i Donald Trumps regering under 2017 och 2018 och kallad ”Mad Dog” från sin bakgrund som befälhavare över marinkåren, är kritisk till att USA gett Turkiet fri lejd att gå in i Syrien.

– Vi måste fortsätta pressa IS så att de inte återhämtar sig, sa han i en intervju i tv-stationen NBC:s helgprogram ”Meet the Press”.

Mattis uppehöll sig kring den ”oordning” som råder i Syrien och gjorde liknelser med tidigare amerikanska insatser i Mellanöstern:

– Vi vill att kriget ska vara över, vi kan deklarera det som avslutat och dra tillbaka trupperna som Barack Obama fick lära sig den hårda vägen i Irak, sa Mattis.

Annons
Annons

James Mattis syftade på presidentens uttalande i maj 2011, att världen nu var en bättre plats sedan Osama Bin Laden dödats och terrorgruppen al-Qaeda utplånats. Men redan då hade Islamiska Staten formats och kunde fortsätta utföra terrorhandlingar världen över.

Kurderna har anpassat sig till de turkiska attackerna.

Enligt James Mattis kan IS åter växa sig starkt från sin underjordiska position:

– Jag är helt övertygad om att IS kommer att återuppstå om vi inte fortsätter pressa dem, sa Mattis.

Donald Trump har uttryckt att USA har besegrat IS till 100 procent.

Generalen Mattis, som tjänat sitt land i Gulfkriget och i krigen i Afghanistan och Irak, är inte lika övertygad:

– Kurderna har anpassat sig till de turkiska attackerna. Men det återstår att se om de har resurser att fortsätta kampen mot IS, det kommer att ha en avgörande betydelse, sa Mattis.

Även under söndagen rapporteras de hårdaste striderna i Syrien äga rum i området kring staden Ras al-Ayn. På lördagen rapporterade Syriens observatör för mänskliga rättigheter att nio civila dödats i attacker från grupper uppbackade av Turkiet. Bland de döda återfanns politikern Hervin Khalaf, ledare för Framtidspartiet i Syrien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons