Annons

”Putin är inget geni som styr över jordgloben”

”Ryssar är besatta av det förflutna. Däremot tror de inte att de kan påverka framtiden över huvud taget”, säger journalisten Michail Zygar. Med sin nya bok om upptakten till den ryska revolutionen vill Zygar visa sina landsmän att även om segrarna skriver historien, så är alla individer med och skapar den när den äger rum.
”Ryssar är besatta av det förflutna. Däremot tror de inte att de kan påverka framtiden över huvud taget”, säger journalisten Michail Zygar. Med sin nya bok om upptakten till den ryska revolutionen vill Zygar visa sina landsmän att även om segrarna skriver historien, så är alla individer med och skapar den när den äger rum. Foto: Staffan Löwstedt

Journalisten Michail Zygar vill visa ryssar att historien inte rör sig framåt med någon lagbundenhet, utan att alla kan påverka och är med och skapar historia. För att nå en ung läsekrets experimenterar han med nya grepp – som att göra sociala medier till en litterär genre.

Under strecket
Publicerad

Att ryske presidenten manipulerar världen är en överdrift enligt Michail Zygar.

Foto: Mikhail Klimentyev/APBild 1 av 1

Är medlemmarna i regeringen förrädare eller är de helt enkelt dumma i huvudet? Den laddade frågan ställer den ryske liberalen Pavel Miljukov i ett tal i den ryska duman den 1 november 1916. Miljukov, som i sitt anförande räknar upp mängder av misstag som gjorts, misstänker att det finns ett ”tyskvänligt sällskap” som förråder nationen i det pågående världskriget.

I dag, drygt 100 år senare, besvaras Miljukovs fråga av den ryske journalisten och författaren Michail Zygar: Nej, det fanns inga förrädare eller tyska spioner i den ryska regeringen. Deras missbedömningar berodde helt enkelt på inkompetens och enfald.

– Historien fram till den ryska revolutionen bygger på misstag. Och det har alltid funnits enfald i ryskt styre – även i dagens Kreml, säger Michail Zygar som är på besök på Bokmässan i Göteborg för att berätta om sin nya bok ”Imperiet måste dö. Vittnesskildringar inifrån den ryska revolutionen”.

Den drygt 600 sidor långa boken beskriver de två första decennierna av ryskt 1900-tal och slutar i det Zygar beskriver som ”den största katastrofen i världshistorien som orsakats av människan”: den ryska revolutionen. Boken lyfter fram människorna i den turbulenta tid då tsarens envälde verkligen började ifrågasättas; hur dessa individer agerade och vad de sa. Vi får höra deras röster genom brev, dagböcker, tal och telegram. Här finns Lev Trotskij och Vladimir Lenin, så klart, men de är på inga sätt huvudfigurer – viktigare är snarare många betydligt mindre kända socialdemokratiska och liberala personer. Läsaren får naturligtvis också möta tsaren Nikolaj II, hans hustru Alexandra och hennes förtrogne, predikanten Grigorij Rasputin. Rysk kultur uppnådde en höjdpunkt under denna tid och den lyfts fram i Zygars bok via personer som Sergej Djagilev, chef för legendariska Ryska baletten, och kompositören Igor Stravinskij. En huvudfigur i boken, av stor vikt för såväl rysk kultur som politik, är författaren Lev Tolstoj.

Annons
Annons

– Tolstoj är en symbol för det Ryssland som kunde ha blivit. Han var en föregångare till gestalter som Mahatma Gandhi och Martin Luther King, men har varit en förbisedd person i rysk historia, säger Michail Zygar.

Vi har helt enkelt gjort sociala medier till en litterär genre!

Och ett anständigare och mer demokratiskt Ryssland kunde faktiskt skymtas i horisonten innan bolsjevikerna tog över – till exempel fick kvinnor rösträtt och dödsstraffet avskaffades. Med sin bok vill Zygar visa att det inte fanns någon lagbundenhet som ledde fram till Sovjetunionen. Om vissa misstag hade undvikits kunde den ryska revolutionen också ha lett till något bättre, menar han.

– Jag försöker använda historia för att få oss att blicka mot framtiden. Att tänka. Fokus är på en ung publik, för jag tror dessvärre att man inte kan få de äldre att tänka nytt. Därför har jag ansträngt mig för att använda ett språk som inte är tillkrånglat.

Den unga publiken kräver också nya format, tror han, och har utöver boken skapat sajten project1917.com (som också finns som app för mobiltelefoner), där historien utspelar sig som om sociala medier hade funnits i Ryssland 1917. Citat från personer som befann sig där och då syns som dagliga statusuppdateringar som i ett flöde på Facebook eller Twitter.

– Vi har helt enkelt gjort sociala medier till en litterär genre!

Och greppet återanvänds nu i Michail Zygars nästa projekt. Han skriver för tillfället en bok om det kalla kriget under 1960– och 1970-talen, ur såväl ett amerikanskt som ryskt perspektiv. Även denna gång åtföljs boken av en sajt och en app: 1968.digital. Här följer vi det omtumlande året 1968 – studentuppror i Paris, kulturrevolution i Kina, Pragvår, popkonst, internets födelse – i form av ett socialt medium. Vad sa Andy Warhol, Andrej Sacharov och John Lennon just i dag för 50 år sedan? I flödet på 1968.digital får man svaret.

Annons
Annons

Att ryske presidenten manipulerar världen är en överdrift enligt Michail Zygar.

Foto: Mikhail Klimentyev/APBild 1 av 1

Som oberoende journalist i Ryssland kan man bli av med jobbet, men sällan livet.

Michail Zygar, som har ett förflutet som tv-journalist, fick sitt stora genombrott med ”Männen i Kreml. Inifrån Putins hov”. Boken, som bygger på intervjuer med mäktiga personer i Putins kretsar, sålde i 200 000 exemplar i Ryssland och har översatts till 20 språk.

– Jag var rädd för att jag skulle väcka ilska med ”Männen i Kreml”, både bland vänner och fiender. Min förläggare var också nervös; jag fick lova att återbetala mitt förskott om utgivningen på något sätt skulle stoppas eller förbjudas. Men så blev det inte. Den har inte bara sålt bra, utan också fått god kritik, berättar Michail Zygar.

Att ryske presidenten manipulerar världen är en överdrift enligt Michail Zygar.
Att ryske presidenten manipulerar världen är en överdrift enligt Michail Zygar. Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Bilden av Ryssland som en mycket farlig plats för journalister är något överdriven, menar han.

– Som oberoende journalist i Ryssland kan man bli av med jobbet, men sällan livet. Det är inte farligare att vara journalist än att vara rörmokare, säger han, men blir snart allvarligare:

Putin är inget geni som styr över jordgloben.

– Läget har faktiskt förändrats de senaste månaderna. Tre välkända journalister som var i Centralafrikanska republiken för att undersöka ett ryskt säkerhetsföretag med militär personal i flera länder blev mördade i somras. Vi misstänker att morden var väl förberedda i Ryssland. Och Pjotr Verzilov, som bland annat är aktiv i Pussy Riot, höll på med en granskning av morden när han i sin tur blev förgiftad. Så det ser mörkare ut nu.

Annons
Annons

Uppfattningen att den ryske presidenten Vladimir Putin manipulerar världen, exempelvis genom att se till att Donald Trump installeras i Vita huset i Washington och att britterna röstar för brexit, är en överdrift, tycker Michail Zygar.

– Putin är inget geni som styr över jordgloben. Han har ingen särskild plan som han följer, utan är en mycket reaktiv person. Och eftersom han inte behöver förankra sina beslut kan han reagera mycket snabbt.

Men Zygar förnekar på inget sätt att Putin ägnar sig åt påverkansförsök gentemot sin omvärld, bland annat via tv-kanalen RT. Man försöker måla upp europeisk och amerikansk demokrati som lika goda kålsupare som den ryska regimen. Genom att lyfta fram negativa händelser i väst sänker man eventuella förväntningar på en rysk rättsstat och fungerande demokrati, eftersom det i rapporteringen ser lika illa ut i EU-länder och USA.

– Cynism har blivit Rysslands största exportvara, slår han lakoniskt fast.

Men om Putin inte har någon plan, inget särskilt mål, varför biter han sig då fast vid makten?

– För att han uppriktigt tror att ingen annan skulle klara av att leda Ryssland. På det sättet är han något av en klon av Alexandra, hustru till Nikolaj II, till den siste tsaren. Hon trodde också på fullt allvar att det bara var hon som var kapabel att styra landet. Det har gått över hundra år och på något underligt sätt har vi exakt samma situation nu som då!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons