Annons

Putin är ohotad – men hans patriotism förlorar i stöd

Rysk politik går in i en ny fas. Vågen av nationell stolthet och patriotism som gjorde Vladimir Putin helig i samband med Krimannekteringen har stadigt minskat. Samtidigt fortsätter tillslagen mot människorättsaktivister som uppmanar till protester i sociala medier.

Under strecket
Publicerad

Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Kertjsundet som förbinder Krim med Ryssland.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Veronika Nikulshina, medlem i Pussy Riot, vid en domstolsförhandling i Moskva i juli 2018.

Foto: Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Klimentyev/AP
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/AP

MOSKVA Rysslands president Vladimir Putins har ett fortsatt starkt grepp om makten. Putin behöver inte gå till val förrän år 2024, men nivån på missnöjet är anmärkningsvärt med tanke på att han fick 77 procent av rösterna – hans största seger någonsin – i presidentvalet tidigare i år.

Visst vill människor se en förändring men det är ett låst läge.

– Visst vill människor se en förändring men det är ett låst läge. I en autokrati som Ryssland koncentreras makten och systemet kring en enda person, säger statsvetaren Ekaterina Schulman.

Putins lojala krets upprätthåller systemet, och maktelitens intressen gynnas både ekonomiskt och politiskt. Det kunde man se i samband med det korrupta brobygget i Kertjsundet förra året, som förbinder fastlandet i Ryssland med annekterade Krimhalvön.

Annons
Annons

Kertjsundet som förbinder Krim med Ryssland.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kertjsundet som förbinder Krim med Ryssland.
Kertjsundet som förbinder Krim med Ryssland. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Guvernörsvalen i september innebar dock dåliga nyheter för Kreml. Det styrande partiet Förenade Ryssland förlorade i flera regioner.

Tre framstående ryska akademiker släppte en rapport i oktober som fann en stark önskan om förändring bland ryssarna – med anledning av Kremls inhemska politik. Men få känner hopp om förbättring. Pessimismen breder ut sig alltmer när priserna i butikerna tickar uppåt, medan inkomsterna inte höjs.

Missnöjet mot presidenten har inte varit så stort på fem år. Det återspeglades i vrede efter beslutet att införa lagförslaget som höjer pensionsåldern med fem år, vilket kan ha bidragit till att Putins stöd sjunker för första gången sedan 2014 års olagliga annektering på Krimhalvön i Ukraina.

Senast Putins popularitet störtdök under 60 procent var år 2013 då den ryska ekonomin stagnerade rejält i samband med att oligarker flyttade sina tillgångar utomlands till offshore-konton och oljepriserna sjönk.

Enligt en undersökning som publicerades av det oberoende Levadacentret i november ligger Putins förtroendesiffror på 56 procent, de lägsta på fem år. Undersökningen visar att allmänheten är allt mer missnöjd med den politiska riktningen.

61 procent av de svarande berättade för Levada att de ”håller Putin ansvarig” för Rysslands problem, vilket är ovanligt. Det ekonomiska eller politiska läget ruckar oftast inte på hans siffror. Vanligtvis är det lokala och regionala makthavare som får skulden.

Annons
Annons

Veronika Nikulshina, medlem i Pussy Riot, vid en domstolsförhandling i Moskva i juli 2018.

Foto: Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Under tiden fortsätter tillslagen mot aktivister.

77-årige människorättsakvisten Lev Ponomarjov är den senaste som fängslats för att uppmanat till protester mot regeringen efter att han spred regeringskritiska budskap i sociala medier.

Situationen för politiska fångar har blivit värre sedan Krimannekteringen.

– Man får inte dela obekväm information på nätet, sa aktivisten Maria Aljochina från Pussy Riot-kollektivet till mig tidigare i höstas.

År 2012 framförde Pussy Riot sitt performanceverk ”Punkbön” inne i Frälsarkatedralen i Moskva. Aljochina dömdes efteråt till två års fängelse och skickades till en sträng straffkoloni.

De senaste två åren har Aljochina fortsatt sitt aktivistiska arbete, och uppmärksammat den ukrainske filmaren Oleg Sentsovs fall. Han avtjänar ett 20-årigt fängelsestraff.

 Veronika Nikulshina, medlem i Pussy Riot, vid en domstolsförhandling i Moskva i juli 2018.
Veronika Nikulshina, medlem i Pussy Riot, vid en domstolsförhandling i Moskva i juli 2018. Foto: Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

– Han är en politisk fånge som Kreml använder som ett exempel på vad som händer med människor om de aktivt visar sitt missnöje.

Maria Aljochina anser att självcensur är farligare än statens fängelser.

– Oberoende media är nästan obefintlig i Ryssland. Människor släpper sina egna böcker. Vi startade mediesajten Mediazona för att dokumentera rättsfall och berätta om polisvåldet. Många journalister har blivit av med sina jobb för att de inte vill förmedla Kremls bild av samhället. Putin är en grå KGB-agent som har naglat sig fast vid makten, säger Maria Aljochina.

En annan färsk undersökning från Levadacentret i december visar att ryssarnas attityder till länder i EU, USA och Ukraina i viss mån har förbättrats. Däremot har deras oro för omvärldens isolering ökat under det senaste året, från 29 procent till 43 procent, vilket stärks varje gång ytterligare ekonomiska sanktioner riktas mot Ryssland.

Om ett val hölls i dag skulle endast 40 procent rösta på mannen som har lett dem sedan 1999, enligt Levada.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons