Annons

Maria Georgieva:Putin har allt att vinna på Trumps finska pr-jippo

De blir kanske aldrig bästisar och bundis, men gnistan har inte slocknat sedan Trump blev president, skriver Maria Georgieva, SvD:s korrespondent i Moskva.
De blir kanske aldrig bästisar och bundis, men gnistan har inte slocknat sedan Trump blev president, skriver Maria Georgieva, SvD:s korrespondent i Moskva. Foto: Jorge Silva/AP

MOSKVA | Trump släpper in Putin i värmen. Nu står Finland värd för det första riktiga bilaterala mötet mellan världsledarna. Ett litet pr-jippo för Trump är ett stort symboliskt steg för Putin.

Under strecket
Publicerad

Finland kan något om konsten att leva i kläm mellan öst och väst. Landet förbehöll sig rätten att vara neutralt under kalla kriget, delar landsgräns med Ryssland men är inte Natomedlem. Helsingfors har varit scenplats för flera historiska möten mellan USA och Ryssland.

USA:s president Gerald Ford och Sovjetledaren Leonid Brezjnev möttes där 1975. Presidenterna George Bush och Michail Gorbatjov sågs 1990. Några år senare, 1997, var det dags för Bill Clinton och Boris Jeltsin.

Dagen efter VM-finalen och bara dagar efter Natomötet i Bryssel – 16 juli – är det dags för president Vladimir Putin och president Donald Trump.

Det blir första gången de håller ett riktigt bilateralt möte.

Det blir första gången de håller ett riktigt bilateralt möte. För nästan exakt ett år sedan träffades de för första gången, i samband med G20-mötet i Hamburg.

De blir kanske aldrig bästisar och bundis, men gnistan har inte slocknat sedan Trump blev president. De två vill gå vidare från den pågående utredningen om Rysslands påstådda inblandning i USA-valet 2016, som alltjämnt drivs av den särskilda åklagaren Robert Mueller.

Annons
Annons

Om man glömmer gammalt groll – slutar prata om att Trump kan ha gjort något fel – så kanske Putin får som han vill. En dimridå som höjs över det ryska militära deltagandet i Syrien och kriget i Ukraina, där Ryssland indirekt stöttar proryska separatister i den östra delen av landet, vilket Ryssland ständigt tillbakavisar.

Men minnet är inte så pass kort.

Bara faktumet att mötet blir av gör att Kreml kommer in i värmen.

Den amerikanska ryssutredningen pågår fortfarande. Och inför mötet har den vanliga melodin upprepats. Strax innan platsen för toppmötet tillkännagavs torsdag 28 juni så fortsatte Trump att förvirra på Twitter – som en sliten grammofonskiva vars nål inte riktigt fäster: ”Ryssland fortsätter att säga att de inte var inblandade i vårt val!”

Trump sprider det ryska perspektivet och Moskvas bild vidare. Som om Putin har ryggen fri. Som om Ryssland inte har något att göra med nedskjutningen av MH17 som dödade 298 människor, och vars årsdag äger rum dagen före mötet, eller kriget i östra Ukraina. Trump försöker låta hård och ansvarsfull, men Putin får exakt vad han behöver i stunden.

Trump har dock inte lyckats erbjuda Putin det han helst vill ha – slopade ekonomiska sanktioner efter den illegala annekteringen av Krimhalvön i mars 2014.

– Folket i Kreml går inte att lita på – du förhandlar med Ryssland på egen risk, sa Trumps blivande nationella säkerhetsrådgivare John Bolton och varnade presidenten under G20-mötet förra juli efter att Trump konfronterat Putin om den påstådda inblandningen i USA-valet. Putin såg honom i ögonen och förnekade allting.

Annons
Annons

Som Trumps säkerhetsrådgivare var det Bolton som förra veckan reste till Moskva och förberedde toppmötet mellan Putin och Trump. I Kreml blev han väl mottagen.

Moskva vill diskutera framtidsutsikterna för relationerna mellan länderna och säkerhet, samt frågor som berör Ukraina och Syrien.

Bara det faktum att mötet blir av gör att Kreml kommer in i värmen och för en stund slipper den internationella isoleringen, även om mötet i sig inte leder till några direkta genombrott eller innebär att Ryssland lyfts ur sanktionsträsket.

Trump vill framstå som en vinnare på hemmaplan.

Syftet med mötet kan däremot handla om att stärka Trumps diplomatiska framgångar inför hemmaopinionen.

Nyligen mötte han Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Om Trump kan hantera Ryssland och försäkra att Putin inte gör något dumt i fortsättningen, kan han stärka republikanernas positioner inför kongressvalet i november. Han vill framstå som en vinnare på hemmaplan – bland anhängare och motståndare. En strategi han kan ha plockat upp av Putin.

Putin har däremot allt att vinna på ett möte med Trump. Det kommer åtminstone att visa att Moskva är i nivå med Washington.

Ett litet pr-jippo för Trump är ett stort symboliskt steg för Putin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons