Annons

Maria Georgieva:Putin har inte tagit över världen

I den nya tidens skapelseberättelse står varje man för sig själv – med sina intressen i högsta hugg.

Under strecket
Publicerad
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Alfahannarna kom, såg och segrade. Men relationen mellan USA och Ryssland har inte förändrats över en natt. Rysslands president Vladimir Putin har inte tagit över världen.

Att Donald Trump vill bli historiens första amerikanska tsar är ingen nyhet. Det betyder inte att han egentligen kommer överens med Putin.

Under den efterföljande presskonferensen var det ganska spänt mellan ledarna. Trump såg förvirrad ut, medan Putin fick sätta agendan – och lägga ett ljusare filter som för ett ögonblick bryter den internationella isoleringen mot Ryssland. En dröm för Putin.

Vilken dialog får man när två ledare sätter sina intressen i första hand? Och vill Putin verkligen se ett försvagat EU och Nato, när han vill sitta vid förhandlingsborden och slippa den internationella isoleringen?

Annons
Annons

Putin tog chansen och förmedlade bilden av Ryssland som en stormakt, nästan jämbördig med USA. Kreml har därmed nått ett viktigt mål, trots att förväntningarna inför mötet spelades ned.

Enligt Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov var toppmötet ”bättre än super”.

Inte vid ett enda tillfälle höll Trump Putin ansvarig för den påstådda inblandningen i USA-valet.

Han skyllde i stället på en ”häxjakt” som hållit länderna isär. Den frostiga relationen är bägge länders fel, enligt Trump.

Trump nämnde inte den illegala ryska annekteringen av Krim, eller den pågående konflikten i Ukraina, där Ryssland stöttar proryska separatister i den östra delen av landet, vilket Kreml ständigt tillbakavisar.
Rysslands militära deltagande i krigets Syrien, eller nervgasattackerna i Storbritannien togs inte heller upp.

Trump riktade sin skarpaste kritik mot USA:s underrättelsetjänst och attackerade den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning.

Bara några dagar före mötet åtalade USA 12 ryska underrättelseagenter för inblandning i presidentvalet 2016.

Efter mötet anser ryska politiska analytiker att Trump var modig. Att det blev ett möte mellan fyra ögon var det viktigaste av allt.

Trumps agerande kan bli kontraproduktivt och slå tillbaka om han förväntar sig att Moskva litar på hans ord – som ändras stup i kvarten.

Dagen efter, på tisdagen, tvärvände Trump: ”Jag sa fel om Ryssland”, och ”accepterade” underrättelsetjänstens slutsats att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016.

Det verkar dock som att Trump och Putin misslyckades nå en överenskommelse om Syrien, Ukraina eller lappa ihop sin egen relation.

Annons
Annons

Krim är inte erkänt en del av ryska federationen. De ekonomiska sanktionerna är kvar.

Men det var inte detta Putin ville ha ut av toppmötet. Utan bibehålla status-quo – och stanna i värmen – medan Trump gormar vidare om att inget fusk är hans fel. Upprepa att han vann USA-valet på riktigt, att Hillary Clinton och Obama-administrationen var orättvisa, och orsaken till att Ryssland blev isolerade av omvärlden.

Trump ser upp till Putins inre tonårsgangster och förakt för demokratin. Han vill regera med sin inre krets, likt oligarkerna i Putins lilla kompiskrets och maktens män i Kreml.

Mötet gynnar Putins populäritet på hemmaplan. För vanliga ryssar och eliten behöver Putin återskapa bilden av landet som världsmakt efter Sovjetunionen kollaps 1991.

Ideologiska meningsskiljaktigheter och strider som berör Kalla kriget kanske hör till gårdagen. I den nya tidens skapelseberättelse står varje man för sig själv – med sina intressen i högsta hugg. Inte sitt eget lands.

Mötet kommer omvärlden glömma snabbt. Något att ständigt hålla i minnet är att det på tisdagen gått fyra år sedan en rysk buk-missil sköt ned passagerarplanet MH17 över östra Ukraina och 298 människor dödades. Någon ursäkt eller upprättelse har deras familjer fortfarande inte fått.

Som grädden på moset gav Putin en fotboll till Trump efter toppmötet. Från en alfahanne till en annan. Nu ligger bollen hos honom. Det leder till att Trumps ego sväller lite till.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons