Annons

Vaccinforskare: ”Minst sagt anmärkningsvärt”

Putin utropar Ryssland som först med ett covid-19-vaccin. Till höger påstådda vaccintester på ett militärsjukhus utanför Moskva.
Putin utropar Ryssland som först med ett covid-19-vaccin. Till höger påstådda vaccintester på ett militärsjukhus utanför Moskva. Foto: AP, Russian Defense Ministry

Ryssland har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset, rapporterar Reuters. Vladimir Putins dotter har vaccinerats mot covid-19, meddelar han själv.

Godkännandet är ”anmärkningsvärt”, enligt en vaccinforskare.

Under strecket
Publicerad

Vladimir Putin under ett tv-sänt möte med sina ministrar på tisdagen.

Foto: Alexei Nikolsky/AP

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare, är förvånad.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vladimir Putin under ett tv-sänt möte med sina ministrar på tisdagen.

Foto: Alexei Nikolsky/AP

Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset, säger Putin, rapporterar Reuters.

Vaccinet har utvecklats på Gamaleya-institutet i Moskva och har efter mindre än två månader av testning på människor nu godkänts, säger Putin på tisdagen.

– För första gången i världen registrerades i morse ett vaccin mot det nya coronaviruset, sade Putin under ett tv-sänt möte med sina ministrar under förmiddagen, skriver TT.

Vaccinet ger enligt presidenten "hållbar immunitet" mot viruset.

– Jag vet att det har visat sig vara effektivt och bildar en stabil immunitet, och jag vill upprepa att det har klarat alla nödvändiga tester, sade Putin, rapporterar AP.

Putin meddelade också att hans dotter testat ett ryskt covid-19-vaccin och att hon mår bra. Landets hälsominister meddelade tidigare att kliniska studier av vaccinet är över, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Tass.

Vladimir Putin under ett tv-sänt möte med sina ministrar på tisdagen.
Vladimir Putin under ett tv-sänt möte med sina ministrar på tisdagen. Foto: Alexei Nikolsky/AP
Annons
Annons

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare, är förvånad.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ryssland har tidigare meddelat att man planerar en nationell massvaccinationskampanj redan i oktober, trots att de kliniska prövningarna av vaccinet ännu inte slutförts.

Vaccinet förväntas ge immunitet mot coronaviruset i upp till två år, enligt landets hälsodepartement.

Att utvecklandet av det ryska vaccinet gått så snabbt har väckt skepticism och oro för säkerheten med det.

Dessutom har insynen i de ryska vaccinationsprogrammen varit begränsad, enligt Ali Mirazimi, vaccinforskare vid Karolinska institutet, vilket gör det hela svårbedömt.

– De har varit ganska fåordiga genom hela processen och har inte publicerat några vetenskapliga data, har han tidigare sagt till SvD.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys och vaccinforskare vid KI, är förvånad och anser att godkännandet är anmärkningsvärt.

– De har kanske vaccinerat fler än vad vi känner till och gjort fler studier. Men baserat på det vi vet är det minst sagt anmärkningsvärt att man godkänner något efter att ha vaccinerat 78 personer, säger han och fortsätter:

– Om de nu inte testat vaccinet på fler än 78 personer, vilket är vad vi känner till så bedömer jag detta som politik, mer än något annat.

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare, är förvånad.
Matti Sällberg, professor och vaccinforskare, är förvånad. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Enligt Putin sker godkännandet efter mindre än två månaders testning på människor. Det är alldeles för kort tid av testning och uppföljning, säger Sällberg. För att säkert kunna veta om ett vaccin fungerar och skyddar mot infektion måste så kallade fas tre-studier genomföras där populationer som utsatts för smitta, som exempelvis vårdpersonal, helst bör testats.

Annons
Annons

– Det är alldeles för kort. Kina och USA som var först i världen med att börja testa började med det i mars. Där har man ändå vaccinerat tusentals i de nu begynnande fas tre-studierna och det är det man måste göra om man vill ha förtroende för vaccinet.

Hur pass säkert det nu godkända ryska vaccinet är går inte att avgöra, säger Sällberg.

– Om de bara testat vaccinet på 78 personer så har de ingen aning om det fungerar och om det överhuvudtaget skyddar mot infektion, det är vad jag tror. Men de har kanske testat på något sätt som vi inte känner till. I västvärlden skulle nog detta vara omöjligt.

Ryssland hoppas snart kunna påbörja massproduktion av vaccinet och har tidigare meddelat att man planerar att inleda massvaccinationer i landet.

När kommer man få reda på om detta vaccin fungerar eller inte?

– Jag vet inte om vi kommer få reda på det. Det beror på hur öppna de är med resultaten. Om de och vi ska få reda på om det fungerar så krävs det att man har en återrapportering och följer de som vaccinerats, vilket är vad man gör i kliniska studier.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons