Annons

Maria Georgieva:Putin och Macron – visar att ”frenemies” kan samarbeta

En ”frenemy” är en så kallad vän som kan betraktas som ens rival. Torsdagens samtal mellan Vladimir Putin och Emmanuel Macron äger rum i en avgörande tid och sätter deras relation på prov. Genom att möta både Macron och Merkel inom loppet av en vecka lägger Putin grund för visst samarbete mellan Ryssland och Europa.

Under strecket
Publicerad

Vladimir Putin och Emmanuel Macron.

Foto: Dmitri Lovetsky/AP

Vladimir Putin och Emmanuel Macron.

Foto: Dmitri Lovetsky/AP
Vladimir Putin och Emmanuel Macron.
Vladimir Putin och Emmanuel Macron. Foto: Dmitri Lovetsky/AP

MOSKVA Som två ”frenemies” möts Emmanuel Macron och Vladimir Putin, nästan på dagen ett år sedan deras första sammanträde i Versailles. Inför den ryska ekonomiska eliten visar de hur man ska hantera en sådan relation, på Putins hemmaplan St Petersburg.

Trots de ekonomiska sanktionerna så förflyttar Putin tillbaka omvärldens blickar mot Ryssland.

På torsdagen inleddes Macrons tvådagarsbesök i Ryssland. Utöver samtalen med Rysslands president deltar han i ett antal evenemang inom ramen för ryska ekonomiska forumet SPIEF, i folkmun känt som ryska Davos.

För ett år sedan kritiserade Macron rysk statsmedia för att sprida lögnaktig propaganda under den franska valkampanjen.
Nu låter det annorlunda.

Europa tycks sträcka ut flera händer till Putin, men det är inte första gången Putin tar initiativet att bjuda in världsledare på hemmaplan.

Annons
Annons

Högst på Putins dagordning med Macron står kärnenergiavtalet med Iran, som USA övergett, kriget i Syrien, som Assad så gott som vunnit med rysk och iransk hjälp, och konflikten i Ukraina.

Europa tycks sträcka ut flera händer till Putin, men det är inte första gången Putin tar initiativet att bjuda in världsledare på hemmaplan.

Förra veckan besökte Tysklands förbundskansler Angela Merkel Vladimir Putin i ryska Sotji i syfte att hitta former för att rädda det globala kärnenergiavtalet med Iran.

Genom att möta Macron och Merkel inom loppet av en vecka läggs en grund för visst samarbete mellan Ryssland och Europa.

Emmanuel Macron brukar vara kritisk mot Putins ständiga uppbackning av Syriens president Bashar al-Assad.

Både EU och Moskva, som undertecknat Iranavtalet tillsammans med Kina, Storbritannien och USA, vill behålla överenskommelsen med Iran. Moskva fruktar att Mellanöstern destabiliseras om USA får diktera villkoren i regionen.

Kärnenergiavtalet innebär att europeiska länder som Frankrike och Tyskland, tillsammans med Storbritannien, kan föra fram sina intressen i dialog med Kreml. Det fungerar i viss mån – åtminstone tillfälligt – som ett sätt att lappa ihop ansträngda relationer.

Toppmötet mellan Putin och Macron äger rum i en avgörande tid, som sätter deras förhållande på prov

Men det finns fortfarande stora olösta frågor och utmaningar som Putin inte kan undvika, bland annat kriget i Ukraina, där Ryssland indirekt stöttar proryska separatister i östra delen av landet, vilket Ryssland ständigt tillbakavisar.

Emmanuel Macron brukar vara kritisk mot Putins ständiga uppbackning av Syriens president Bashar al-Assad. I FN: s säkerhetsråd har Ryssland flera gånger lagt sitt veto för att hjälpa Assad så att han inte ska få skulden för de kemiska attackerna på civila.

Toppmötet mellan Putin och Macron äger rum i en avgörande tid, som sätter deras förhållande på prov. Deras relation har stundtals präglats av hårda meningsutbyten, men också en ömsesidig medvetenhet om varandras betydelse – något de behöver för att kunna arbeta tillsammans när det gäller kriser som berör Syrien, Iran och Ukraina.

Om Macron söker "en seriös dialog”, under det ekonomiska forumet i Sankt Petersburg, kan han fråga Putin hur man kan hitta politiska lösningar på det blodiga kriget i Syrien. Det borde vara undvikligt – utöver kärnenergiavtalet med Iran.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons