Annons

Putin: Ryssland bestraffas dubbelt för samma brott

Vladimir Putin håller sin årliga presskonferens i Moskva.
Vladimir Putin håller sin årliga presskonferens i Moskva. Foto: Pavel Golovkin/AP

”Ingen vet vem som står bakom den globala uppvärmningen.” Vladimir Putin uttryckte tvivel om orsaken till klimatförändringarna – och han öppnar för att begränsa presidenttiden. SvD:s utsända i Moskva redogör för de viktigaste ämnena.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Journalister försöker fånga president Putins uppmärksamhet.

Foto: Valery Sharifulin/TT
Foto: Mikhail Klimentyev/Russian Presidential Press and Information Office/TT

MOSKVA Journalister flockas från hela Ryssland för att få en glimt av Vladimir Putin inför hans årliga pressträff. Rekordmånga, nästan 2 000 personer, har ackrediterats till Putins 15:e presskonferens, uppgav Kreml.

Höjdpunkterna domineras av journalisternas rekvisita, som används för att påkalla Putins uppmärksamhet. En håller upp en ortodox ikon och ber för Putin. En annan bär hjälm och reflexväst. En tredje har gjort en duk med presidentens ansikte på. I havet av journalister sticker vissa skyltar ut mer än andra: ”Varför har Kamchatka(regionen) inte fått ställa en fråga på 15 år?”

Öppnar för att ändra konstitutionen – igen

Årets maratonevenemang äger rum efter en sommar av massprotester mot maktpartiet Förenade Ryssland och mot korrupta valsystem. Putins popularitet är historiskt låg, efter att ha sjunkit med 10 procentenheter sedan 2017, men han åtnjuter trots detta en stark ställning i landet. 70 procent av ryssarna godkänner Putin som president, enligt en undersökning från det oberoende opinionsinstitutet Levada som publicerades 18 november.

Det viktigaste frågan handlar om Putin tänker fortsätta styra Ryssland efter att hans nuvarande mandatperiod löper ut 2024. I dag kan en rysk president högst sitta på sin post under två efterföljande mandatperioder, men annars hur många som helst.

Annons
Annons

Journalister försöker fånga president Putins uppmärksamhet.

Foto: Valery Sharifulin/TT
Foto: Mikhail Klimentyev/Russian Presidential Press and Information Office/TT

– En sak som kan ändras är att ta bort ”efterföljande” om presidentens mandatperioder. Er ödmjuke tjänare innehade posten i två på varandra följande mandatperioder, lämnade därefter sin post, och hade sedan den författningsenliga rätten att återvända till presidentposten, säger Putin enligt TT.

TT uppger att Putin var president 2000–2008, premiärminister 2008–2012, och därefter president igen. Dessutom valdes han om 2018, och eftersom presidentperioden numera är sex år kan den nu 67-årige Putin sitta kvar till 2024 med nuvarande system.

Journalister försöker fånga president Putins uppmärksamhet.
Journalister försöker fånga president Putins uppmärksamhet. Foto: Valery Sharifulin/TT

Okänt vad som skapar global uppvärmning

Alternativa teser till globala uppvärmning och klimatförändringarna dominerade togs också upp. I ett utdraget svar tycks Putin avfärda vetenskapliga förklaringar till klimatförändringarna.

– Ingen vet vem som står bakom den globala uppvärmningen, men det betyder inte att vi inte ska göra någonting åt det.

En lokal reporter tog upp stridsfrågan om översvämmade reningsverk, sophantering och varför skräp dumpas i utkanten av Sankt Petersburg.

Putin svarade inte direkt på frågan, utan talade om hur landet tidigare inte har haft ett välfungerande system för detta.

– Ryssland kan vara stolt över sitt sovjetiska förflutna och dess framsteg. Miljöpåverkan löses med nya teknologier, sa Putin.

Foto: Mikhail Klimentyev/Russian Presidential Press and Information Office/TT
Annons
Annons

Ukraina: ”Inga alternativ till Minskavtalet”

Efter mötet i Paris med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, uppnåddes vissa framsteg i förhandlingarna om att få ett slut på kriget i östra Ukraina, som har krävt över 13 000 liv.

– Jag vill inte döma Zelenskyj, men det finns inga alternativ till Minskavtalet. Det saknas dialog i Donbass, sade Putin, och meddelade att det inte finns några utländska trupper i Donbass, men franska och tyska legosoldater.

Zelenskyj har inte sagt något annat än att Ukraina först ska få kontroll över sina gränser ,och därefter hålla val enligt ukrainsk lag. Putin och Zelenskyj enades i Paris om att få till ett ”obegränsat eldupphör innan slutet av 2019”.

2014 slöts Minskavtalet mellan Ukraina, Ryssland och separatistledarna. Man kom överens om eldupphör och decentralisering av det ukrainska styret i Donetsk och Luhansk. Men Minskavtalen har aldrig uppfyllts.

Ryssland vill också förhandla om att skapa nya gaskontakt med Ukraina, så att ukrainarna får billig gas, betonade Putin.

Om Trumps riksrätt: Inrikespolitiska strider

Putin är inte säker att Trumps styre får ett slut för att han ställs inför riksrätt.

– Det är bara en fortsättning på inrikespolitiska strider. Demokraterna anklagar Trump för att ha konspirerat med Ryssland, men det finns ingen konspiration. 

När Putin får frågor om ekonomiska utmaningar, börjar han tala om hur det var för 70 år sedan. Eller om relationerna med Kina.

– Vi gör ekonomiska framsteg, vi kommer att samarbeta inom högteknologiska områden med Kina – i rymden bland annat, sade Putin.

När landets levnadsstandard kommer att förbättras var en återkommande fråga. Ryssland har rört sig längre bort från målen som Putin själv satte upp för denna mandatperiod. 

Fattigdomen skulle ha halverats till 6,6 procent. 2019 lever 13,5 procent av ryssarna i fattigdom. En ökning jämfört med förra året då siffran var 12.6 procent, enligt ryska federationens redovisningskammare.

Efter reklamen visas:
Putin: Trump klarar riksrätten

Kritik mot Wadas dom om avstängning i OS

Den Internationella antidopningsorganisationen Wada kom tidigare i december med beskedet att Ryssland stängs av från OS och andra mästerskap i fyra år på grund av dopning.

Enligt visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov var Putin ytterst ansvarig för det ryska stadsunderstödda fuskandet.

Presidenten upprepade vad han sagt tidigare:

– Avstängningen från OS är orättvis, ologisk och inte korrekt. han säger att idrottare i Ryssland inte borde ha fått ett kollektivt straff.

Idrottarna i Ryssland borde inte ha fått ett kollektivt straff, sade Putin.

– Ryssland bestraffas för samma brott två gånger i syfte att bli av med dem som konkurrenter, förklarade Putin. Detta sedan Ryssland i senaste OS i Sydkorea tävlade under neutral flagg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons