Annons

Putin tackar Trump för tips: ”Stoppade terrordåd”

Putin har tackat Trump via telefon, uppger Kreml.
Putin har tackat Trump via telefon, uppger Kreml. Foto: Rex

Donald Trump har lämnat ett tips som bidragit till att stoppa terrordåd i Ryssland, påstår Kremls presstjänst. I ett telefonsamtal har Putin nu tackat Trump för tipset.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Vladimir Putin tackade Donald Trump för informationen som delades via säkerhetstjänsten, och som hjälp till att stoppa terrordåd i Ryssland. De två världsledarna diskuterade också flera andra frågor, och är överens om att fortsätta bilateralt samarbete i syfte att motarbeta terrorism”, uppger Kremls presstjänst enligt den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Samtalet skedde på ryskt initiativ, och genomfördes över telefon på söndagen, enligt Kreml. Inga ytterligare detaljer om vad som sades har offentliggjorts.

I sitt tal efter IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis död tackade Trump Ryssland för att ha assisterat under operationen. Tidigare under året har rysk säkerhetstjänst sagt att USA bidragit med information om ett antal personer som planerat terrordåd mot Ryssland, enligt Tass.

Donald Trump och Vladimir Putin har talat på telefon minst 17 gånger sedan Trump tillträdde som president i januari 2017. Vanliga samtalsämnen har varit Syrien, Nordkorea, terrorism och handel, rapporterar Washington Post. Inför ett telefonsamtal – efter att Putin blivit omvald som president 2018 – fick Trump instruktioner med texten ”GRATULERA HONOM INTE” i stora bokstäver, enligt tidningen.

I mitten av december uttalade Putin sitt stöd för Donald Trump i samband med den pågående riksrättsprocessen. Han sade bland annat att anklagelserna från demokraterna kommer eftersom de förlorade det senaste valet, enligt New York Times.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons