Annons

Putin: Turkiet ville dölja oljehandel med IS

Retoriken hårdnar ytterligare mellan Ryssland och Turkiet. På måndagen hävdade president Vladimir Putin att ny information visat att Turkiet sköt ned det ryska stridsplanet för att mörklägga det faktum att landet är involverat i oljehandel med terrorgruppen IS.

Under strecket
TT, Helena Sällström / Omni, SvD
Publicerad
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP

Uttalandet från Putin kom under de pågående klimatförhandlingarna i Paris. Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, avstod från att resa till Paris, när det stod klart att det inte skulle bli något möte med Rysslands president Vladimir Putin.

Putin anklagar Turkiet för att ha skjutit ned det ryska stridsplanet för att skydda jihadistgruppen Islamiska statens (IS) oljeleveranser till Turkiet. Han sade sig ha fått mer information om att oljeleveranserna som finansierar IS:s terrorverksamhet går via Turkiet.

Turkiet tillbakavisar de ryska anklagelserna och landets regering förnekar att de har några som helst band till IS, organisationen som de tillsammans med bland annat USA utför flygangrepp mot.

På måndagen uttalade sig det amerikanska utrikesdepartementet om nedskjutningen av det ryska bombplanet förra veckan och sa sig ha bevis för att planet åkte in på turkiskt luftrum.

Annons
Annons

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade på en presskonferens att det nu gäller att undvika en upptrappning av den spända relationen mellan länderna, när man försöker bilda en gemensam front mot jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i Syrien.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu hävdar samtidigt att Turkiet ska be om ursäkt för nedskjutningen av planet.

– Inget land ska be oss att be om ursäkt, sa han efter mötet med Stoltenberg i Bryssel, enligt Reuters.

– Skyddet av våra landsgränser och vårt luftrum är inte bara en rättighet utan också en plikt. Vi ber om ursäkt när vi har begått misstag, inte för att göra vår plikt, fortsatte han.

För ett par dagar sedan sa president Erdoğan att de önskar att nedskjutningen inte hänt.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini har lovat att medla mellan länderna i veckan för att se till att spänningarna inte skadar den ”politiska processen” kring läget i Syrien.

Kvarlevorna av den ryske pilot som dödades av en rebellgrupp i Syrien efter att ha skjutit sig ur stridsplanet flögs på måndagen från Ankara till Moskva. Det skedde efter en militär ceremoni i närvaro av den ryske ambassadören och militära företrädare. I Moskva togs hans kista emot av försvarsminister Sergej Sjojgu och höga militärer.

Kännbara sanktioner väntar Turkiet från ryskt håll efter nedskjutningen av stridsflygplanet. Ryssland inför förbud mot turkiska jordbruksprodukter som träder i kraft om några veckor. Enligt nyhetsbyrån Interfax rör det sig om två huvudgrupper: grönsaker och frukt.

Antalet tillstånd för turkiska transportföretag skärs ned från 8 000 till 2 000 – med möjlighet att dra in dem helt.

Annons
Annons

Den ryska charterturismen till Turkiet har redan i praktiken upphört enligt en branschkälla.
Ryska fotbollsklubbar förbjuds att värva turkiska spelare när värningsfönstret öppnar efter nyår, uppger BBC.

Ekonomer bedömer att de ryska sanktionerna kan öka det turkiska budgetunderskottet med 5 miljarder dollar nästa år. Den bilaterala handeln var värd 31 miljarder dollar förra året.

President Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet kommer att handla "tålmodigt, inte emotionellt" innan motåtgärder till de ryska sanktionerna vidtas.

Turkiet har förnekat alla kopplingar till ISbbc.comPutin säger att Turkiet gjort ”ett enormt misstag”nytimes.comPutin och Erdogan har inte träffats under klimattoppmötet i Parisnews.sky.comAmerikanska utrikesdepartementet har uppmanat till minskade spänningardn.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons