Annons

Putin: Vill inte ha Gula västarna-situation

Emmanuel Macron och Vladimir Putin möttes i södra Frankrike på måndagen.
Emmanuel Macron och Vladimir Putin möttes i södra Frankrike på måndagen. Foto: Gerard Julien/AP/TT

En stundtals syrlig ton präglade måndagens möte mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands Vladimir Putin.

Macron uppmanade Putin att respektera demonstrationsfriheten – och Putin slog tillbaka med en hänvisning till franska Gula västarna.

Under strecket
TT
Publicerad

Flera ämnen avhandlades under de två ledarnas möte i Macrons sommarbostad i södra Frankrike – bland annat den senaste månadens protester i Moskva.

Tusentals har gripits i demonstrationerna, som utlöstes i juli när Moskvas valkommission nekade flera oppositionella, oberoende kandidater att delta i stadens borgmästarval den 8 september.

– Denna sommar efterlyste vi demonstrationsfrihet, yttrandefrihet, åsiktsfrihet och rätten att fritt ställa upp i val, vilket ska respekteras till fullo av Ryssland liksom av andra medlemmar i Europeiska rådet, sade Macron vid en presskonferens.

Putin underströk dock att Ryssland inte vill se en situation liknande Gula västarna-protesterna i Frankrike.

– Vi kommer göra allt för att den inrikespolitiska situationen i Ryssland utvecklas inom lagens riktmärken, sade han.

– Ingen har rätt att uppvigla till sammandrabbningar under demonstrationer.

De två presidenterna avhandlade också situationen i Syrien, och uttryckte gemensam optimism inför Ukrainas framtid under landets nye president Volodymyr Zelenskyj.

Därtill kommenterade Putin den dödliga explosionen vid en testanläggning i ryska Archangelsk den 8 augusti och sade att den inte utgör något strålningshot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons