Annons

Jan Blomgren:Putinregimen är i samma sits som Kina efter protesterna

Polis griper Ljubov Sobol efter en demonstration den 27 juli.
Polis griper Ljubov Sobol efter en demonstration den 27 juli. Foto: Dmitry Serebryakov/TT/NTB Scanpix

Med de flesta ryska oppositionsledare frihetsberövade riktas blickarna nu mot 31-åriga Ljubov Sobol, som blivit ansiktet utåt i de fortsatte protesterna mot Putinregimen. Sobol har via sociala medier uppmanat till fortsatta lördagsdemonstrationer, vilket myndigheterna gör allt för att stoppa.

Under strecket
Publicerad

De senaste tre veckornas demonstrationer i Moskva har till synes handlat om protester inför stundande val till Moskvas Duma (motsvarande kommunfullmäktige). Ledande oppositionella har diskvalificerats som kandidater på tvivelaktiga grunder. Enligt konstitutionen kan en person som inte tillhör något av de partier som är representerade i Duman ändå få ställa upp om de samlar tre procent av rösterna i sin valkrets, cirka 5 000 namn.

De ledande oppositionella har lämnat in tillräckligt många underskrifter, men valmyndigheten har förklarat så många ”ogiltiga” av diverse anledningar att de oppositionella inte får ställa upp i valet.

De pågående protesterna handlar dock inte bara om lokalvalet i Moskva utan än mer om ett växande missnöje med Putinregimen, och att de ryska makthavarna med skärpt lagstiftning alltmer strypt utrymmet för oppositionella och alla typer av demonstrationer mot regimen.

”Om de stjäl vårt lokalval i Moskva hur ska vi då kunna diskutera val till parlamentet eller andra val. Vi ska demonstrera varje lördag tills vi får våra namn på valsedeln”, säger Ljubov Sobol i en video på Youtube.

Annons
Annons

Småbarnsmamman Ljubov Sobol har tillhört den inre kretsen kring Alexei Navalny sedan 2011 då hon avslutade sina juridikstudier. Efter att Navalny förbjudits medverka i den statliga ryska tv:n lanserades hans egen kanal på YouTube – Navalny Live – och där har Ljubov Sobol snabbt blivit affischnamnet. På den kanalen har hon i dag också sin egen show ””By the facts” med en växande följarskara.

Nu hungerstrejkar Ljubov Sobol för att försöka väcka större uppmärksamhet kring protesterna och hon uppmanar till nya demonstrationer på lördag, som blir olagliga eftersom myndigheterna nekat tillstånd i centrala Moskva.

Putinregimen är på ett sätt i samma situation som Kina med de pågående demonstrationerna i Hongkong. Hur långt ska demonstranterna tillåtas gå innan myndigheterna verkligen sätter hårt mot hårt? Vi fick en försmak förra lördagen då närmare 1 400 demonstranter greps och slagord som ”Putin avgå” och ”Ryssland utan Putin” hördes.

Två av de ledande oppositionella, Alexei Navalny och Dmitrij Gudkov, har dömts till 30 dagars frihetsberövande och sex andra är också gripna. Ljubov Sobol har dock – hittills – bara behövt tillbringa en natt i häkte.

Reaktionerna på massgripandena har varit omfattande och så här allvarlig utmaning har inte Putinregimen stått inför sedan vintern 2012, då Moskva skakades när över 100 000 människor gick ut på gatorna.

Den 6 maj, dagen innan Putin skulle återinstalleras som president för sin tredje mandatperiod, utbröt stora kravaller på Bolotnajatorget och den fruktade OMON-polisen ingrep. Över 500 personer greps och i rättegångar följande månader dömdes många demonstranter till långvariga fängelsestraff.

Bolotnajakravallerna innebar ett vägskäl för oppositionen. Med den efterföljande skärpta lagstiftningen har det blivit allt svårare, och mycket farligare, att bedriva politisk opposition och även att arbeta för mänskliga rättigheter.

Den stora polisiära insatsen i lördags visar att myndigheterna är rädda för utvecklingen och knappast kommer att lägga fingrarna i kors om Ljubov Sobol och övriga oppositionella ledare får fortsatt stöd. Självklart ogillar president Vladimir Putin att det blir demonstrationer på huvudstadens gator, men det finns en sak som är än mer oroande  för de ryska makthavarna – fria val.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons