Annons

Putins nya jaktplan rustat för att ta över i luftrummet

Rysslands nya PakFA/Su-57 är större än Gripen och liksom amerikanska F-22 Raptor en ”air superiority fighter” – designat att ta över luftrum i strid mot andra jaktplan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: APBild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

1 / 12

Foto: AP

Femte generationens jaktplan

Det modernaste av Rysslands jaktplan är tänkt att ersätta ryska flygvapnets huvudjaktplan Mig-29 och Su-27, båda två utvecklade under 70-talet. T-50 är ett femte generationens jaktplan och är tänkt att matcha det amerikanska F-22 Raptor. Första flygningen skedde i januari 2010 och med början i år ska 60 plan levereras fram till 2021. Indien planerar att köpa och vidareutveckla en variant av planet.

Planet går under flera namn – Pak FA, rysk beteckning för avancerat taktiskt frontjaktplan och T-50 för testversionerna. När planen väl börjar levereras till ryska flygvapnet kommer det gå under beteckningen Su-57.

Annons
Annons

Grafik: Thomas Molén

Bild 1 av 1

2 / 12

Ryska muskler mot svensk ingenjörskonst

Grafik: Thomas Molén
Grafik: Thomas Molén

Jas 39 Gripen E, eller Gripen NG (Next Generation), är ett betydligt mindre jaktplan än det tvåmotoriga T-50 och är konstruerat med helt andra förutsättningar. Mer jämförbar är det amerikanska F-22 Raptor, vilket likt T-50 är tänkta som ”air superiority fighter” – jaktplan som ska kunna tränga in i, ta över och hålla luftrum i kamp mot andra jaktplan. Båda planen har dessutom smygegenskaper – Stealth – för att synas så lite som möjligt för fienden. Vilket Gripen inte har. Jas 39 Gripen är byggd för att fylla många roller i en liten effektiv konstruktion, i första hand för svenska förhållanden. Men alla tre är det främsta som respektive land har att erbjuda i jaktplanskategorin.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 12

Interna och externa vapenlaster

Både T-50 och F-22 har robotar och bomber i interna vapenschakt för att minimera radarsignaturen. Vid behov kan externa vapenbalkar monteras. Jas har bara externa vapenbalkar. Då det ryska och amerikanska planet är större och tvåmotoriga och kan därigenom bära större vapenlast. Alla tre har en automatkanon.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 12

Nyutvecklad automatkanon

Planets automatkanon är en vidareutveckling av GSh 301 som togs fram under 70-talet. Den vatten- och luftkylda automatkanonen skjuter upp till 1 800 skott i minuten och sitter på både ryska Mig-plan, Suchoj och kinesiska jaktplan. Kanonen kan skjuta ett tiotal olika typer av ammunition och är samtida med den tyska 27 millimeters kanon som sitter på Gripenplanen.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 12

Alla vapen inuti flygkroppen

T-50 är konstruerad att klara av många olika typer av uppdrag, som övervakning av luftrum och bombfällning av markmål. Huvudsyftet är dock att klara av hålla luftrum i strid med de bästa av andra jaktplan. Som USA:s F-22 Raptor. Därför är huvudbeväpningen gömd i kroppen för att ge planet bästa möjliga prestanda, både vad det gäller aerodynamik och liten radarsignatur.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

6 / 12

Mindre ”smygig” än Gripen

Med 70 procent av ytmaterialet i lågreflekterande komposit, räta vinklar och svängda luftintag till motorerna är T-50 gjord för att synas så lite som möjligt. Både vad det gäller radarsignatur och värmeutstrålning. Trots detta har planet en större radarmålyta än både F-22 och nästa generations Gripen.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

7 / 12

Radarn når tvärs över Östersjön

Det nyutvecklade radarsystemet SH121 uppges ha en räckvidd på över 40 mil och kan följa upp till 60 mål. Systemet ska kunna attackera 16 mål samtidigt. Huvudradarn är en AESA-radar (Aktiv Elektronisk Styrd Antenn), samma typ som sitter på Gripen NG.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

8 / 12

Radar över hela planet

Radarsystemet består av flera delar och är fördelat över hela planet. En huvudrader i noskonen, radar i aktern och på sidorna under piloten. På vingarnas framkant finns radar som förutom ska kunna identifiera om motståndaren är vän eller fiende också ska fungera som elektronisk krigföring.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

9 / 12

Systemintegrerad hjälm

Den nyutvecklade dräkten ska klara av extrema påfrestningar som till exempel G-krafter och syretillförsel bättre än tidigare dräkter. Hjälmen är gjord i kompositmaterial och är kopplad till styr- och informationssystemen så att datan kan visas direkt i visiret.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

10 / 12

Infraröd målsökare

Liksom nästa generations Gripen är T-50 utrustad med en nyutvecklad infraröd målsökare. T-50:s målsökare syns tydligt med sin placering framför piloten. Den är uppges kunna upptäcka och följa även mycket små värmesignaturer.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

11 / 12

Dubbla motorer

T-50 är liksom amerikanska F-22 ett tvåmotorigt flygplan vilket ger dem mer dragkraft än Gripen NG med bara en motor. Men de drar därigenom också mer bränsle.

Likt tidigare ryska jaktplan kan det starta och landa på relativt kort sträcka – 300 till 400 meter.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

12 / 12

Vridbart motormunstycke

Luftintagen på T-50 är svängda inuti planet för att minska värmesignaturen framifrån. Och för att öka planets manöverbarhet kan motorns munstycke vridas i höjd och sidled.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons