Annons

Qviberg: ”Det övervåld FI brukat liknar lyteskomik”

Finansmannen Mats Qviberg, tidigare ordförande i HQ, varnades inte om felaktigheter i banken innan den kraschade. Det hävdar han i tingsrätten i fredagens förhör.

– Jag är ingen fuskare, säger han.

Under strecket
Publicerad

Mats Qviberg.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Mats Qviberg.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Mats Qviberg.
Mats Qviberg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gustav III:s blick såg ut att följa Mats Qviberg när han klev in i den pampiga Magistratsalen i Stockholms tingsrätt på fredagsmorgonen. Den vita marmorbysten av den gamla kungen var den enda utomstående som fick vara med under förhören med Qviberg, huvudpersonen i århundradets finansföljetång: HQ-rättegångarna.

– Jag är stämd på över tre miljarder kronor för en skada jag av vårdslöshet ska ha orsakat HQ. Det är oerhört främmande för mig, säger Mats Qviberg i förhöret, och fortsätter:

– Jag är ingen fuskare.

HQ AB:s tidigare ordförande såg glad ut och log när han hängde av sig sin mörkrutiga kavaj i säkerhetskontrollen. Men inne i rättssalen var han betydligt allvarligare och snörpte på munnen.

Efter att ha lovat att säga sanningen inledde han själv med ett anförande. Han känner sig kränkt och ledsen av anklagelserna, och säger att han inte visste någonting om felaktigheter i HQ Bank innan den kraschade 2010.

Annons
Annons

– Jag fick inga varningstecken före den 17 maj 2010. Jag har aldrig blivit upplyst om att någonting skulle vara fel i banken, men det är möjligt att det var turbulent, säger Mats Qviberg i förhöret.

Journalister, aktieägare till HQ, vänner och familj till de inblandade fick följa rättegången från en intilliggande sal. Sammanlagt var det ett 20-tal personer som lyssnade intensivt till Qvibergs ord, med armarna i kors och blickarna riktade mot tv-bilderna inifrån rättssalen.

– Att Mats Qviberg är helt okunnig om vad som händer tycker jag är märkligt. HQ var ju hans baby, säger en av aktieägarna.

Bakgrunden är HQ Banks krasch 2010. Banken handlade med optioner för egen del, men gjorde förluster. Bankens ledning tog beslutet att göra sig av med tradingverksamheten och förlusterna blev enorma.

I slutet av augusti 2010 drog Finansinspektionen in tillståndet för HQ Bank, och verksamheten upphörde. Carnegie tog över HQ:s kunder. För aktieägarna blev det ett hårt slag, investeringarna blev i princip värdelösa.

På motståndarsidan sitter processbolaget HQ AB, resterna av det forna HQ, som stämt den tidigare styrelsen, bolagets revisor KPMG och förre ägaren Öresund AB på runt 3,2 miljarder kronor, plus 600 miljoner i vinster som aktieägarna menar delats ut felaktigt, och ränta.

– Epoken präglades av en extrem volatilitet. Jag tvivlar på att det existerar en enda värderingsmetod som i backspegeln skulle klara att hantera förhållanden då, säger Mats Qviberg.

Han lyfter också fram att hans roll som ordförande i HQ inte var att följa tradingverksamheten. Han säger att han inte ens kan den typen av tradingaffärer som gjordes.

Annons
Annons

– HQ var ett fantastiskt företag. Låt mig understryka en viktig sak: ordförandeposten är inte en operativ funktion, utan handlar om att säkerställa att det finns kompetens inom organisationen. Där ingår inte uppgiften att följa upp tradingen.

I utfrågningen av Qviberg, som under förmiddagen hölls av hans advokat Olle Kullinger, säger Qviberg att han vill nyansera bilden av sig själv. Han berättar att han under sin karriär suttit i styrelsen för 12 börsnoterade bolag, att han tog studenten på Bromma gymnasium och läste vidare på Handelshögskolan.

– Bilden som framställs av mig som en beräknande och ohederlig finansman kan inte vara mer osann, säger Mats Qviberg.

Han riktar också en känga till Finansinspektionen som drog in tillståndet för HQ Bank 2010.

– Avslutningsvis, det mest paradoxala är det med Finansinspektionen. Jag har alltid haft ett mycket gott ömsesidigt samarbete med FI, säger han och fortsätter:

– Men det liknar lyteskomik, det övervåld som Finansinspektionen brukat.

Mats Qviberg vill inte ge några kommentarer i pausen av förhöret.

”Tack, men nej tack”, skriver han i ett sms och hänvisar till sin advokat Olle Kullinger.

– Det var skönt för Mats Qviberg att komma till tals. Det finns ingenting som pekar på att han har gjort fel, säger Olle Kullinger till SvD Näringsliv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons