Annons

Qviberg i exklusiv intervju: ”Fantastiskt skönt”

Mats Qviberg är lättad då han ger Svenska Dagbladet en exklusiv intervju efter att tingsrätten just friat honom i det jättelika skadeståndsmålet.

– Det känns fantastiskt skönt att få återgå till ett normalläge, och jag talar för hela familjen.

Under strecket
Publicerad

Mats Qviberg. (Arkivbild)

Foto: Lars Pehrson

Mats Qviberg. (Arkivbild)

Foto: Lars Pehrson
Mats Qviberg. (Arkivbild)
Mats Qviberg. (Arkivbild) Foto: Lars Pehrson

I kväll ska han fira, med barn och barnbarn. Han trodde han skulle vinna, men eftersom han är skrockfull har han inte lagt någon champagne på kylning. I stället ska han ta lite vitt vin ur kylen.

Han hoppas att processen tar slut nu.

– Jag är en affärsman och vill fokusera på det jag tycker om, nämligen att göra affärer, skriver han per e-post, då han endast vill bli intervjuad skriftligen.

Tidigare har han sagt att han ska stämma Finansinspektionen och han har redan stämt Ekobrottsmyndigheten.

– Allt kommer att läggas ner. Jag vill inte sitta i en rättssal en gång till i mitt liv.

HQ AB, som stämde den tidigare styrelsen där Mats Qviberg var ordförande, har inte sagt något om huruvida de ska överklaga tingsrättens dom. I så fall måste bolaget ställa säkerhet för rättegångskostnaderna, som i tingsrätten uppgick till totalt nästan en halv miljard kronor. Om de ändå väljer att gå vidare kommer Mats Qviberg överklaga deras överklagan.

Annons
Annons

Även om Mats Qviberg och de övriga, som stämdes på 5 miljarder inklusive ränta, friades på alla stora punkter kommer tingsrätten med kritik: Flera personer har agerat oaktsamt, det har förelegat allvarliga brister i HQ Bank, riskerna har inte hanterats på ”ett fullgott sätt”, banken har haft en värderingsmodell som inte var förenlig med gällande regelverk och banken har haft bristfällig resultatuppföljning.

Mats Qviberg värjer sig mot den beskrivningen.

Om oaktsamheten:

– Domen är ju inget annat än ett bevis på att vi inte har agerat oaktsamt. Varenda nanosekund av styrelsens agerande har analyserats, vilket ledde till en friande dom.

Om bristerna och riskerna:

– Tingsrätten fastslår åtminstone att mitt agerande inte har något att göra med det faktum att Finansinspektionen återkallade HQ Banks tillstånd.

Om värderingsmodellen och resultatuppföljningen:

– Om detta tvistar de lärda. Men de experter som vi har talat med delar inte den synen och jag håller med dem.

Grovt förenklat så friar tingsrätten de utpekade för att de inte hade kunnat förhindra att Finansinspektionen drog in bankens tillstånd genom att agera på det sätt som HQ AB anser att de borde ha gjort. Därmed är de inte ansvariga för att aktieägarna tappade hela sin investering där banktillståndet försvann.

HQ AB vann endast på en punkt, nämligen det vite på 480 000 kronor som Stockholmsbörsen krävde av bolaget. Tingsrätten anser att vitet kom som en följd av hur vissa av de stämda, inklusive Mats Qviberg, agerade. Rätten dömer dem att betala.

Ska du betala?

– Om domen vinner laga kraft, så självklart.

Annons
Annons

Vad är skillnaden mellan brottmålet, som du ju också vann, och tvistemålet?

– I brottmålet handlade om heder och ära. I civilmålet handlade det om en motpart som var ute efter pengar, så det kändes mer affärsmässigt.

Det har nu gått drygt sju år sedan Finansinspektionen drog in HQ Banks tillstånd, i augusti 2010.

Hur har du mått de här åren?

– Det har såklart varit en berg- och dalbana. Men min grundinställning till utmaningar är att man måste finna ett sätt att förhålla sig till dem.

Han skriver också att det ibland har varit lättare och ibland svårare.

– Men stundom har det varit en klaustrofobisk känsla att känna att min familj har drabbats så illa utan att jag har kunnat göra något åt det.

Vad är skillnaden, jämfört med hur du hade det tidigare?

– Jag tycker att Ola Rollén sa det bra; att på lite sikt är det nog en erfarenhet som utvecklar mig som människa, vilket nog stämmer. Men det är onekligen en dyrköpt erfarenhet, säkert lika dyrköpt som värdefull.

Hexagons vd Ola Rollén står åtalad för insiderbrott i Oslo. Domen har ännu inte fallit.

Mats Qviberg medger att situationen tärt på den fysiska hälsan och skriver dessutom:

– Dessa erfarenheter tar jag med mig och låter dem genomsyra min vardag i allt från hur jag väljer mina vänner och kollegor till hur jag ser på andra människor. Man lär sig att inte vara så snabb på att döma andra.

Hur tycker du att mediebevakningen har varit?

– Stundom hård och inte alltid baserad på fakta, men det var värre för ett par år sedan.

Han påpekar att medierna måste sträva efter att vara objektiva och förstå vilken makt de besitter.

– Vi kände oss tvingade till att välja en försvarslinje som var högljudd och rätt kontroversiell om man ser till traditionell svensk processföring.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons