Annons

Qviberg vill stämma FI

Åtalet efter HQ-kraschen blev ett nederlag för åklagaren. Nu meddelar Ekobrottsmyndigheten att man inte kommer att överklaga domen. Mats Qviberg planerar i sin tur att stämma Finansinspektionen (FI).

Under strecket
TT
Publicerad

Mats Qviberg

Foto: Lars Pehrson

Mats Qviberg

Foto: Lars Pehrson
Mats Qviberg
Mats Qviberg Foto: Lars Pehrson

HQ Banks grundare Mats Qviberg förbereder en stämningsansökan mot FI, som ska lämnas in under hösten, skriver Realtid. Qviberg söker "flera miljarder" i skadestånd, för att FI dragit in bankens tillstånd.

– FI hävdade att det var fel på värderingsmodellen och metoden, men tingsrätten har påvisat att det inte var så. Det är inte acceptabelt, säger Qvibergs rådgivare Christen Ager-Hanssen till realtid.se.

Den 21 juni meddelade Stockholms tingsrätt att samtliga åtalade efter HQ Banks kollaps frias från misstankarna om grovt svindleri. Tingsrätten gjorde bedömningen att banken hade följt regelverket.

Och nu har myndigheten beslutat att inte överklaga domen till hovrätten.

"Jag kan inte förvänta mig en fällande dom i hovrätten och har därför beslutat mig för att inte överklaga tingsrättens dom", säger chefsåklagare Martin Tidén, i ett pressmeddelande.

Kritiska röster höjdes mot Ekobrottsmyndigheten efter misslyckandet i rätten, att grunderna för åtal från början hade varit svag.

Beskedet innebär att domen, som innebär att Mats Qviberg, bankbolagets ordförande Stefan Dahlbo, vd:n Mikael König samt styrelseledamoten Curt Lönnström frias från ansvar, vinner laga kraft.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons