Annons

Race om vapenexporten – stridsflyg väger tungt

Försäljningen av stridsflygplanet F-35 bidrar till att USA är världens största vapenexportör.
Försäljningen av stridsflygplanet F-35 bidrar till att USA är världens största vapenexportör. Foto: Lockheed Martin

Vapenexporten i världen ökar stadigt, drivet av konflikterna i Mellanöstern. Men den brittiska försvarsindustrin försvagas och det kan påverka möjligheterna för britterna att samarbeta med Sverige om ett nytt stridsflygplan.

Publicerad

Försvarsindustrin ökade sin export med 5 procent under förra året och totalt exporterades stridsflygplan, stridsvagnar och annan militär utrustning för över 700 miljarder kronor.

Det visar en rapport från analysföretaget Jane’s/Markit. Mycket av utrustningen exporteras inte och den totala marknaden för försvarsindustrin är betydligt större.

Exportuppgången drevs bland annat av att Qatar genomför en kraftig försvarssatsning i spåren av konflikten med Saudiarabien och den ökade spänningen i regionen.

Annons

Lilla Qatar med 2,6 miljoner invånare räknas nu in som den åttonde största vapenimportören i världen. Länderna i Mellanöstern står för en tredjedel av all vapenimport.

Bland exportörerna håller Frankrike på att gå om Ryssland som den näst största vapenexportören efter USA. Den franska uppgången drivs mycket av att landet sålt stridsflygplanet Rafale till både Qatar och Indien.

USA står för drygt 40 procent av den globala vapenexporten. Även i USA:s fall är det ett stridsflygplan som driver på, F-35 som bland annat säljs till Norge och Danmark.

Enligt rapporten håller den brittiska försvarsindustrin på att tappa sin starka ställning och bli en globalt rätt liten spelare. Det ses som en direkt följd av den brittiska inköpspolitiken.

De prioriterar att köpa den billigaste utrustningen utan att ta hänsyn till hur det påverkar den inhemska industrin. Det har slagit ut industridelar och drivit upp importen.

Nu är även den brittiska flygindustrin försvagad och beroende av att vara med i tillverkningen av amerikanska F-35. Det gör också att industrin är hårt pressad att få igång arbetet med ett helt nytt stridsflygplan som kan vara klart kring 2040.

Britterna diskuterar bland annat ett samarbete med Sverige och Saab om det nya planet. Det skulle ur svenskt perspektiv i så fall bli en efterföljare till Gripen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons