Annons

Rådet till hushållen – se över ekonomin

Tänk över situationen kring bolånet. Har du jobbet kvar, kan ni bo kvar?
Tänk över situationen kring bolånet. Har du jobbet kvar, kan ni bo kvar? Foto: Henrik Isaksson/TT

Riksbanken väntas lämna reporäntan oförändrad på noll procent på onsdag. Men bedömare uppmanar hushållen att se över sin privatekonomi i spåren av covid-19.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Ingves kommer med ett räntebesked på onsdag.

Foto: Pontus Lundahl/ TT

Stefan Ingves kommer med ett räntebesked på onsdag.

Foto: Pontus Lundahl/ TT

Räntebesked följer ett förbestämt mönster. Beslutet fattas av de sex riksbankscheferna en dag och blir offentligt nästa.

På onsdag klockan 9:30 kommer Riksbanken kabla ut nyheten och klockan 11 möter Stefan Ingves media på en presskonferens.

Allt annat än en oförändrad ränta vore en skräll.

– De kommer inte att sänka, och de kommer inte att signalera tydligt att de kommer att sänka framöver heller, så det kommer att vara en oförändrad räntebana, säger Lina Fransson, räntestrateg på SEB.

Riksbankens reporänta, det vill säga den ränta som bankerna kan låna eller placera till, har legat på noll procent sedan i januari 2020 efter att under hela 2019 varit minus 0,25 procent. Innan var räntan parkerad på minus 0,50 procent under flera år.

Stefan Ingves kommer med ett räntebesked på onsdag.
Stefan Ingves kommer med ett räntebesked på onsdag. Foto: Pontus Lundahl/ TT
Annons
Annons

Som privatperson, vad ska lyssnas efter när Stefan Ingves presenterar räntebeskedet?

– Vi har en prognos där vi tror att räntorna kommer att vara låga länge. Riksbanken kommer att vara tydlig med att det är stora risker i ekonomin.

Vad betyder det för hushållen?

– Som privatperson är det som vanligt bra att diversifiera sig, inte ligga med alla lån rörligt och inte med allt bundet heller, säger Fransson.

Ett liknande råd kommer från Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas bank- och finansbyrå, en stiftelse där styrelsens ledamöter utses av Konsumentverket, Finansinspektionen och branschföreningar inom finans.

– Du ska väga in om du är osäker på om du får behålla ditt jobb, och om det kan leda till att du tvingas byta bostad. Då är det läge att vara mer försiktig med längre bindningstider på bolånet, säger hon.

Varför?

– Om bostaden måste säljas, och befintligt lån avbrytas, innan bindningstiden gått ut kan det blir aktuellt att betala en extra ersättning, en så kallad ränteskillnadsersättning, för den återstående tiden på bindningstiden, säger Westerståhl.

Westerståhl nämner en sak till som hushållen bör tänka på. Fram till och med juni nästa år har bankerna möjlighet att ge nya och befintliga bolånetagare undantag från amorteringskravet.

– Det är viktigt att tänka på att det är tidsbegränsat. När man väl ska starta en amortering igen så kommer ju det att att påverka kostnadsbilden. Och det kan slå ganska hårt, säger Westerståhl.

Även om Riksbanken inte väntas ändra reporäntan kan det komma andra besked på onsdag. Banken SEB:s analytiker tror vidare att Riksbanken kommer att göra ungefär som den europeiska centralbanken, ECB, gjorde nyligen. Då förlängdes bankens så kallade kvantitativa lättnader (QE-köp), i form av värdepappersköp, från årsskiftet till juni 2021.

Den svenska Riksbanken lämnade vid det senaste räntebeskedet, i slutet på april, ramen för de svenska värdepappersköpen oförändrade på 300 miljarder kronor för i år. Men nu tror alltså Fransson på en förlängning.

– Jag tror att Riksbanken kan göra något liknande (som ECB) för att ingen ska behöva fundera in på hösten vad som ska hända. QE-köpen kommer att fortsätta, och åtminstone till mitten på 2021, säger räntestrateg Lina Fransson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons