Annons

”Rädd att det blir värre innan det blir bättre”

FN-utredningen av svenska Martinas sexanklagelser verkar ha varit rena farsen. Försök att lösa allt bakom kulisserna blandas med munkavle på personalen och illa förtäckta hot från högsta nivå. Mitt i allt detta har tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson landat för att bli biträdande chef.

Under strecket
Publicerad
Foto: Mark Henley © Panos PicturesBild 1 av 1
Foto: Mark Henley © Panos PicturesBild 1 av 1
Foto: Mark Henley © Panos Pictures

GENÈVE Mycket tycks vara skakigt kring denna FN-utredning, där i princip ingenting verkar ha hanterats på korrekt sätt.

• För det första har anklagelserna om sexövergrepp utretts av Världshälsoorganisationens kontor för intern översyn, IOS. Det har kritiserats för att inte vara en oberoende utredning utanför FN-systemet.

• För det andra har utredningens beslut i slutändan behövt grönt ljus av en panel med tre anställda inom UNAIDS, med högsta chefen Michel Sidibé som domare. Sidibé avsade sig rollen efter påtryckningar, men ersattes av en av sina närmaste män.

• För det tredje försökte UNAIDS-chefen Michel Sidibé vid två tillfällen under pågående utredning pressa samt muta Martina att lösa dispyten med Loures i tysthet. Det ses som otillbörligt försök att pressa henne att släppa anklagelserna om sextrakasserier mot FN-chefens närmaste man.

Annons
Annons

• För det fjärde sattes inte den misstänkta sexförbrytaren på tjänstledighet under utredningen, trots existerande regelverk och rekommendation av utredarna. Han kunde därmed påverka vittnen och andra i organisationen.

• För det femte lägger UNAIDS locket på när medier vill veta mer om fallet. Ett mejl med ”talking points” skickas till alla anställda. SvD har läst mejlet. Där instrueras anställda att säga: ”UNAIDS har nolltolerans när det gäller sexuella trakasserier. Alla formella anmälningar utreds av WHO:s kontor för intern översyn. Alla utredningar är hemliga och anställda bundna av tystnadsplikt. UNAIDS kan inte kommentera individuella fall”. Plus varningar att ”inte sprida mejl, tweets och länkar som inte godkänts av UNAIDS.” Mejlet har väckt starka reaktioner och uppfattas som censur och munkavle.

• För det sjätte hålls ett internt möte med UNAIDS-personal med ytterligare hotfulla toner. På en läckt bandinspelning hörs Sidibé säga ”Om vi inte står enade kommer personal här att förlora sina jobb och familjer att lida, vi vet tidigare anställda som attackerat oss, VI VET ALLT, tiden är snart kommen för alla”. I samma andetag hyllar han Luiz Loures som ”moraliskt högstående”. Han kallar också kvinnor som rapporterat offentligt om sextrakasserier för ”oetiska”.

I detta kaotiska krisläge gick UNAIDS ut med en ”fempunktsplan” med nolltolerans för sexuella trakasserier, samt välkomnar den nya biträdande chefen för UNAIDS: tidigare svenska biståndsministern Gunilla Carlsson. Hon tar till orda under internmötet och säger:

– Jag är rädd för att läget blir värre innan det blir bättre.

Därefter kommer den plötsliga vändningen: utredningen öppnas återigen och FN ska åter utreda sig självt – fast på en högre nivå i New York med godkännande av WHO i Genève. Denna utredning kommer till stånd trots att Luiz Loures nu lämnat organisationen, inte längre är FN-anställd och inte kan drabbas av sanktioner om han anses skyldig. Han kan däremot nu utredas i nationell domstol då hans immunitet och straffrihet inom FN inte längre skyddar honom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons