Annons

”Rädd för att försäga att jag kom femma i På spåret”

Josefin Johanssons inspirationskällor: Birgitta Andersson som Doris i Jönssonligan och Karl-Bertil Jonssons mamma.
Josefin Johanssons inspirationskällor: Birgitta Andersson som Doris i Jönssonligan och Karl-Bertil Jonssons mamma. Foto: Roger Tillberg/IBL, Eero Hannukainen/IBL, Rolf Olsson/IBL

Josefin Johansson är komiker, sångerska, artist och journalist. På fredag tävlar hon i På spåret tillsammans med Johar Bendjelloul och under året blir hon ny programledare för Smartare än en femteklassare.

Under strecket
Publicerad

Jag har alltid varit lite avundsjuk på:

– Birgitta Andersson, hon gjorde alla mina drömroller först, jag menar tänk att få va Doris i Jönssonligan = rolig OCH klädd i volang!!!!

Min favoritkonstnär alla kategorier:

– Yoko Ono. Det är fränt att kunna göra konst som också ibland går att klucka åt, framför allt i en bransch som inte är så kluck-vänlig.

Jag brukar få höra att jag ser ut som:

– Min mamma säger Barbra Streisand, men det tror jag är önsketänkande mest från hennes sida. Alla andra säger: Anna Mannheimer. Vilket är väl så smickrande!

I mitt tonårsrum hängde en bild på:

– Mike Patton, sångaren i Faith no more och knaspotta. Jag ville egentligen ha Take That men precis när jag stod med häftstiftet i högsta hugg hoppade Robbie Williams av. Jag fick ta den näst snyggaste sångaren jag kände till.

Min mest spelade artist:

– Oj i hela livet? Jag vill säga Die Antwoord för de älskar jag men alla tonåren konkurrerar nog ut med en blandning av Depeche Mode och All Saints.

Jag har aldrig förstått grejen med:

– Janis Joplin, jag vill bara ge henne en lenande kopp te.

Jag skulle vilja bli ihågkommen som min generations:

Annons
Annons

– Janis Joplin, skoja. Jag vill bli ihågkommen som min generations Cher: sjunger, skådespelar både seriöst och humoristiskt, klädd i till exempel en lila frack och hög hatt och det är inget konstigt med det.

Ingen får fler likes av mig i sociala medier än:

– Emma Knyckare, hon är min bästa vän och jätterolig på internet ( -och i livet!!!)

En fiktiv karaktär jag känner igen mig i:

– Rainbow Dash, MLP:s bästa häst – framåt, glad, snäll även om hon ibland råkar säga sanningen lite väl sant, men framför allt är hon alltid sugen på ett skoj. 

Jag har aldrig berättat för någon att jag älskar:

– Linnea Wikblad på Sveriges radio, mest för att jag trillar på henne i olika jobbsammanhang och då hade det blivit konstigt om jag gick runt och bedyrade min stora kärlek till henne. Jag tycker hon är extremt talangfull, arbetsam och rolig. 

Ingen kan göra mig lika irriterad som:

– Ja, men förutom alla dom här rika killarna som har makten att fixa jättemycket problem i världen jättelätt men som _inte_ gör det. Samt Dr Phil, han har så släpig röst. 

På min begravning borde någon läsa en dikt av:

– Rik Mayall, brittisk komiker som gick bort för ett par år sen. Han hade en karaktär på 80-talet som var en arg vänsterpoet. På min begravning ska alla de dikterna läsas. Av Jesper Rönndahl.

Den senaste person jag ljög för:

– Är nog samtliga personer jag träffat senaste två månaderna som undrat nåt om På spåret. Jag är livrädd att försäga mig att vi kom femma. Skoja såklart, ni får själva se hur det slutar.

I mitt nästa liv vill jag bli återfödd som:

– Graham Norton, tänk att få kommentera Eurovision så taskigt varje år och dessutom ha en talkshow där alla får dricka hur mycket de vill.

Författaren jag läst flest böcker av:

– Ska vi se till kvantitet, det vill säga hur många gånger jag läst är det utan tvekan JK Rowling, jag har läst och lyssnat på alla Harry Potter-böckerna 23 000 gånger. Men flest böcker är väl... det är nog lika mellan Suzanne Collins och Sara Bergmark Elfgren.

Min stilmässiga förebild:

– Jag får nog medge att det ligger på en blandning mellan Karl Bertil Johnsons mamma och Peter Siepen. Knytblus, stort rött hår och tusen smycken i plast från Japan. 

En person jag brukar citera:

– Min vän och regissör Margareta Ek, hon har alltid nåt svinkonstigt halländskt uttryck från 1940-talet i mungipan. Min bästa är när nån är "hastig". Det vill säga lätt psykiskt instabil. 

Jag borde nog be om ursäkt till:

– Min mamma Gunnel som fått utstå så mycket i poddar, radio, TV och standup. Både att jag ska tvinga med henne överallt och sen berättar jag om allt härligt hon gör bakom hennes rygg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons