Annons

Rädda barnen: Vill få ut alla svenska barn ur läger

Rädda Barnen välkomnar att de sju föräldralösa svenska barnen fått lämna al-Hol-lägret i Syrien. Nu vill organisationen att alla svenska barn ska få komma hem, eftersom förhållandena i lägret är dåliga.

– Det går alldeles för långsamt, säger Sverigechefen Ola Mattsson.

Under strecket
Publicerad

Barn i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien.

Foto: Maya Alleruzzo/APBild 1 av 1

Barn i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien.

Foto: Maya Alleruzzo/APBild 1 av 1
Barn i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien.
Barn i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien. Foto: Maya Alleruzzo/AP

I veckan fick de sju föräldralösa svenska barnen i Syrien lämna al-Hol-lägret och återförenas med sin morfar Patricio Galvez i irakiska Erbil. Barnens föräldrar uppges vara döda.

Att barnen fått lämna lägret är något som välkomnas av Rädda Barnens Sverigechef Ola Mattsson.

– Vi ser det som ett bra första steg, som bekräftar att regeringen tänker hjälpa barnen i lägren. Det är en omställning jämfört med hur det lät i februari, säger han.

– Vi uppmanar regeringen att ta hem alla barn.

Regeringen har sagt att det är en komplicerad process och att det görs bedömningar från fall till fall. Det har Ola Mattsson förståelse för, men han tycker samtidigt att det tar för lång tid.

– Det går alldeles för långsamt. Barnen är väldigt sårbara utifrån vad de varit med om och hur situationen i lägret ser ut.

Annons
Annons

Förhållandena i al-Hol-lägret, där över 70 000 människor befinner sig, är fortfarande svåra. Det bekräftar Mari Mörtvedt, som är talesperson för Internationella Röda korset i Syrien.

– Det är fortsatt vanskligt där. 90 procent av dem som kommit sedan december är kvinnor och barn. Många är sjuka, slitna och skadade. Tillgången till hälsovård, vatten och toaletter är dålig. Många lider av stress och psykiska svårigheter, säger hon.

Internationella Röda kors-kommittén har registrerat 3 785 särskilt sårbara personer sedan förra året. Av dessa är 2 556 barn, varav många är föräldralösa, sjuka eller har krigsskador.

Mari Mörtvedt återger Röda kors-kollegers berättelser om nyförlösta mammor som är så svaga att de inte har någon mjölk att ge sina barn och om en föräldralös pojke som gick omkring och letade efter sin mamma. Han ville inte ha någon mat. Han ville bara ha sin mamma.

– Vi uppmanar alla länder att ta ansvar för sina medborgare som befinner sig i den här svåra situationen. Länderna kan inte ignorera sina medborgare, säger hon.

Om man tror att man har en anhörig i lägret kan man höra av sig till svenska Röda korset, så kan organisationen hjälpa till att spåra upp personen.

Det kurdiska självstyret i Syrien säger sig nu ha bra kontakt med svenska UD.

– Vi har regelbunden kontakt och har i dag en positiv dialog. Den vill vi gärna fördjupa, säger Shiyar Ali, som är självstyrets representant i Sverige.

Han hoppas att Sverige, en viktig stat och en generös bidragsgivare, ska kunna hjälpa till att både få ett slut på konflikten i landet och få hem de svenska barnen.

– För vår del handlar det om humanitär hjälp. De oskyldiga barnen behöver hjälp och där vill vi hjälpa till, säger Shiyar Ali.

Många vill alltså att de svenska barnen ska få komma hem, men Rädda barnens Sverigechef Ola Mattsson framhåller också att anhöriga skulle vilja veta mer om hur regeringen resonerar och vad som görs.

– Vi har framfört till regeringen att de upplever att de inte får någon information. De skulle vilja träffa en ansvarig minister. Det är bara Säpo som talar med dem, säger de.

Louise Bjarke är stabschef hos utrikesminister Margot Wallström. Hon känner inte igen bilden av att regeringen inte har någon dialog med de anhöriga.

– Vi står i ständig kontakt med mor- och farföräldrar till barnen. Jag kan inte svara för alla men jag vet att vi har tät kontakt.

Hon säger att flera enheter inom UD arbetar ”hela tiden” för att få hem barnen.

– Men det är extremt komplext, med otroligt många delar som måste vara på plats först, säger Louise Bjarke.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons