Annons

Rädda barnen: Wallströms inlägg räcker inte

Rädda barnen tonar ned sin kritik mot regeringens agerande i frågan om IS-barnen, efter utrikesminister Margot Wallströms inlägg på Facebook under fredagen. Men inlägget räcker inte – nu måste regeringen agera snabbt för att hämta hem barnen, menar Ola Mattsson, Rädda barnens Sverigechef.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Rädda barnens Sverigechef Ola Mattsson och utrikesminister Margot Wallström.

Foto: Tomas Ohlsson/Rädda barnen, Wolfgang Kumm/AP.

Rädda barnens Sverigechef Ola Mattsson och utrikesminister Margot Wallström.

Foto: Tomas Ohlsson/Rädda barnen, Wolfgang Kumm/AP.
Rädda barnens Sverigechef Ola Mattsson och utrikesminister Margot Wallström.
Rädda barnens Sverigechef Ola Mattsson och utrikesminister Margot Wallström. Foto: Tomas Ohlsson/Rädda barnen, Wolfgang Kumm/AP.

Enligt uppskattningar befinner sig ett 80-tal barn till misstänkta svenska IS-terrorister i syriska flyktingläger under svåra humanitära förhållanden.

Några klara besked om hanteringen av barnen har ännu inte givits från regeringen. Utrikesdepartementet meddelade i tisdags att man inte kommer att ta vidare initiativ för att hämta hem barnen, men att man öronmärker 1,9 miljoner kronor till Rädda barnens arbete på plats.

Det har i sin tur lett till skarp kritik från organisationen, som under fredagen skrev ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven.

Utrikesminister Margot Wallström publicerade efter kritiken ett inlägg på Facebook, där hon underströk att regeringen ”arbetar intensivt för att ge barnen den hjälp de behöver”.

Annons
Annons

”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”, skrev hon även.

Rädda barnen har inte fått någon respons från statsministern, men välkomnar Wallströms inlägg och upplever att regeringen nu är tydligare i sin ambition om att hämta hem barnen.

– Vi väntar fortfarande på ett officiellt förtydligande uttalande från UD, men ser inlägget som en signal i rätt riktning. Regeringen har lyssnat på våra krav, säger organisationens Sverigechef Ola Mattsson till SvD.

Samtidigt är han tydlig med att kritiken om att det har tagit för lång tid att agera kvarstår.

– Vi vill understryka att det brådskar, och att regeringen reagerat alldeles för långsamt.

– Det är också förvånande att man varit så otydliga och att flera ministrar kommit med olika uttalanden, säger han.

Anser du att uttalandet från Margot Wallström är tillräckligt?

– Nja. Nu är det viktigt att man hittar en snabb, rättssäker lösning för att hjälpa barnen tillbaka till Sverige. Sedan har vi respekt för att all information inte kan ges på en gång.

Ola Mattsson medger att situationen är komplex och att det till exempel kan finnas folkrättsliga utmaningar – men säger samtidigt att andra europeiska länder har hittat sätt att hämta hem barn.

Han påpekar också att det är bra att regeringen samtalar med övriga nordiska länder för att hitta ett gemensamt och liknande sätt att agera.

Ni har sagt att ni gärna tar ett möte med regeringen för att diskutera möjligheterna att agera på plats. Har ni fått gehör för det?

– Vi har en pågående dialog med UD och andra departement.

Vad innebär det, mer konkret?

– Vi har en fortsatt dialog med dem, det är allt jag kan berätta, säger Ola Mattsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons