Räddad till Sverige – men har inte fått SFI-undervisning

Efter två år i Sverige har Khaled Swirakly fortfarande inte börjat SFI trots lagstadgad rätt. Det har gått två år sedan SvD var med och räddade syriska familjerna Swirakly med Gula båtarna i Medelhavet. Den ena brodern Tarek med familj integreras för fullt – medan brodern Khaled har gått helt sysslolös.

Uppdaterad
Publicerad
Väntan och längtar tär. Lille Rodan längtar efter sin mamma. Pappa Khaled Swirakly som var kassör på Pepsi Cola har väntat på SFI ett helt år, trots laglig rätt redan i november förra året. Först sedan SvD intervjuade ansvarig politiker får han börja. Efter ett år av sysslolöshet.
Väntan och längtar tär. Lille Rodan längtar efter sin mamma. Pappa Khaled Swirakly som var kassör på Pepsi Cola har väntat på SFI ett helt år, trots laglig rätt redan i november förra året. Först sedan SvD intervjuade ansvarig politiker får han börja. Efter ett år av sysslolöshet. Foto: Malin Hoelstad

Onsdag 11 oktober klockan 17.00, Studieförbundet Sensus i centrala Borås

Väggarna på fjärde våningen är äggskalsgula. Konferensbordet inramas av sex björkstolar. Khaled Swirakly sitter vid långsidan. Blicken mot A4-papperet från förre kassören på Pepsi Cola i Syrien är som en röntgenstråle. Orden tvekar vid läpparna. Kommer i stackato.

– Jåg harr familj i Syrien. Fru och två baarn. Barra ett barn bor i Sverige. Han hetter Rodan.

Uttalet vill sig inte. De övriga fem runt bordet lyssnar.

Khaled har varit två år i Sverige, fick uppehållstillstånd för ett år sedan men har ännu inte fått börja SFI-kurs: Svenska för invandrare. Gemensamt för alla runt bordet på studieförbundet Sensus: Ingen har ännu fått börja på SFI-kursen.

Khaled är kurd och flydde IS skräckvälde i syriska Raqqa. Men gummibåten förliste i Medelhavet utanför Greklands kust. En viskning från döden räddades han och sonen Rodan av Gula båtarna, projektet mellan Sjöräddningssällskapet och mediekoncernen Schibsted. På räddningsbåten fanns SvD:s fotograf Malin Hoelstad. Skribenten till dessa rader anslöt där nere tre dagar senare. Sedan dess har vi följt familjen som kom till Sverige i november 2015 under den tid då flest flyktingar anlände.

1/2

Den 27 oktober 2015. En dag för evigt inetsad i familjen Swiraklys liv. Khaled Swirakly räddades i sista stund av Gula båtarna på Medelhavet, efter gummibåten förlist utanför Greklands kust. De hade då legat där i två timmar och lilla Rodan hade tappat medvetandet flera gånger.

Foto: Malin Hoelstad
2/2

Ett facetime-samtal med familjen som är kvar i Syrien. Ofta medger el- och internettillgång i Syrien inte skakiga samtal förrän vid 23-tiden. Men då kan Rodan som ska upp till skolan inte vara med.

Foto: Malin Hoelstad

Khaled tittar ut i mörkret. Fyra våningar nedanför skär ån Viskan Borås mitt itu. Symboliken gäller även hans egen familj. Sonen Rodan bor med honom men hela familjen hade inte råd att fly hösten 2015. Familjen fattade ett beslut som nu andas kalla andetag i Khaleds nacke. Han längtar efter sin fru Nazi, 10-årige sonen Abudi och 12-åriga dottern Sham.

Annons

De är kvar i krigets Syrien, har ansökt om anhöriginvandring och var på intervju på svenska ambassaden i Sudan den 30 maj. Nu fem månader senare har de ännu inte fått någon handläggare på Migrationsverket. Khaled har mejlat i snitt varannan vecka och frågat. Svaret är detsamma som när han frågat Arbetsförmedlingen om SFI: Nej. Inte än.

Men varför får han inte börja SFI? Vi har bokat möte två dagar senare med Borås ansvarige politiker för integration, Lars-Åke Johansson (S) för att få svar.

Jag går i skolan. Jag trivs bra!

De är oskiljaktiga, pappa Khaled och sonen Rodan, sammansvetsade av flykten och nu den djupa saknaden efter resten av familjen i Syrien.
De är oskiljaktiga, pappa Khaled och sonen Rodan, sammansvetsade av flykten och nu den djupa saknaden efter resten av familjen i Syrien. Foto: Malin Hoelstad

Torsdag eftermiddag, hemma hos Khaleds bror Tarek, Alrikesgatan Borås

Frågan bränner hos Khaled. Hans bror, telekomtjänstemannen Tarek, som flydde och fick uppehållstillstånd samtidigt är sedan ett halvår mitt i en handfast rörelse in i det svenska samhället med SFI-undervisning och yrkesvägledning – och samhällsorientering. Tarek siktar på att återgå till telekomsektorn. Hans fru, Abeer siktar på att åter bli lärare. I Borås skriker man efter arbetskraft.

Annons

Allt medan Khaled går hemma och gör – ingenting.

Vi får mustigt arabiskt kaffe hemma hos Tarek och Abeer. Det ångar ur de tunna kopparna. Fyraårige sonen Ziad hoppar upp hos sin far. Hans syster och Tarek och Abeers dotter Laean dog i vågorna på Medelhavet, trots att SvD:s Malin Hoelstad gjorde hjärt- och lungräddning på räddningsbåten. Ännu blir det tryckande tyst när ämnet Laean kommer upp.

För ett år sedan fick familjen en ny dotter, född i Borås. Hon tultar in till oss från köket. Hennes svarta hårlockar guppar och snart betraktar två pigga mörka ögon oss ur Abeers famn. Lilla Malin döptes efter Malin Hoelstad.

1/2

Khaled, sittande, och brodern Tarek som håller i dottern Malin. Malin är döpt efter SvD:s fotograf, Malin Hoelstad som var med och räddade familjen ur Medelhavet.

Foto: Malin Hoelstad
2/2

Borås blues. Tarek har kommit hem från dagens SFI-undervisning och kopplar av med sonen Ziad och brodern Khaleds son, Rodan.

Foto: Malin Hoelstad

Fram till ett år sedan bodde båda bröderna med familjer i den lägenhet vi sitter i. Men när Malin föddes blev det för trångt. Det ansågs praktiskt att Khaled och Rodan flyttade till en egen etta, som på papperet blev ett temporärt boende handlagt av Migrationsverket. Samtidigt omvandlades Tarek och Abeer lägenhet till permanent boende, handlagt av kommunen. Ett administrativt pennstreck, kan tyckas.

Annons

Men det blev vattendelaren – och själva vinstlotten till SFI och integration för Tarek och Abeer. Och nitlotten för Khaled som ännu inte får integreras i samhället, trots att han inget hellre vill. Khaled får 71 kronor om dagen, Tarek 308 kronor under veckodagarna och föräldralediga Abeer 251 kronor.

Efter reklamen visas:
Swirakly svd.se ny
Abeer delar ut mat till sonen Ziad, Rodan och lilla dottern Malin.
Abeer delar ut mat till sonen Ziad, Rodan och lilla dottern Malin. Foto: Malin Hoelstad

Torsdag kväll, Khaleds lägenhet i Norrby, Borås

Trapphusets krossade ruta ger solstrålarna säregna mönster när vi går upp i mörkret mot Khaleds etta. Vi närmar oss. Lägenhetsdörren öppnas och ljuset skjuter ut från från hallens nakna blåvitlysande glödlampa. I öppningen ler Rodan mot oss med hela ansiktet.

– Hej! Välkommen! säger han på felfri svenska.

Inifrån badrummet strilar det från Khaleds morgonduschande.

Annons

– Jag går i skolan. Jag trivs bra! säger den nu sjuårige Rodan som banar väg in i köket.

Khaled är hemma hos svägerskan Abeer med familj. Han steker pannkakor för första gången i sitt liv och får till en snygg pannkaksvändning i luften.
Khaled är hemma hos svägerskan Abeer med familj. Han steker pannkakor för första gången i sitt liv och får till en snygg pannkaksvändning i luften. Foto: Malin Hoelstad

Snart sitter vi alla runt det lilla köksbordet. Khaled har minutiös ordning i lägenheten. När han ser att vi noterar tidigare hyresgästers fettfläckarna ovanför köksbordet viker blicken.

Så börjar han berätta genom tolken:

Hyrorna är för höga och det finns inga lägenheter – och jag har inga kontakter.

­ – Jag har vänt mig till Arbetsförmedlingen tre gånger för att få börja SFI. Varje gång har de frågat om jag har permanent bostad. När jag inte har det får jag inte börja.

Han skulle kunna ordna eget boende. Vi frågar varför han inte provat. Då skakar han på huvudet.

– Hyrorna är för höga och det finns inga lägenheter – och jag har inga kontakter.

Annons

Så var det hans längtan.

”Kom, sa damen. Jag är Asta, sa Asta”. Rodan som nu kan prata svenska högläser stolt för pappa Khaled ur ettans läsebok ”Den magiska kulan”. I köket i den tillfälliga ettan saknas knoppar i skåpluckorna och den noggranne Khaled får trots mycket fejande inte bort fettfläckarna på tapeten från föregående hyresgäster.
”Kom, sa damen. Jag är Asta, sa Asta”. Rodan som nu kan prata svenska högläser stolt för pappa Khaled ur ettans läsebok ”Den magiska kulan”. I köket i den tillfälliga ettan saknas knoppar i skåpluckorna och den noggranne Khaled får trots mycket fejande inte bort fettfläckarna på tapeten från föregående hyresgäster. Foto: Malin Hoelstad

Han försöker höras med resten av familjen på Facetime varje kväll. Men el- och internettillgång gör att det inte alltid går.

– I går grät min son Abudi hela samtalet, när han hörde att Rodan får gå i skolan.

Hur reagerar Rodan?

– Han längtar. Jag brukar säga att ”nästa månad får vi ett beslut”. Nu har han börjar säga: ”Du ljuger, det kommer inget beslut”. Han köpte nyligen leksaker till syskonen.

En boll till Sham. En bil till Abudi.

Dagen efter ska vi tillsammans med Khaled och en tolk träffa kommunens ansvarige. Khaled ser samlad ut, nickar och säger att han ser fram emot mötet.

Fredag klockan 09.30, centrala Borås

Vi går över ett övergångsställe i centrala Borås på väg till vår möte. Jag pratar med med Migrationsverkets pressavdelning på telefon: De säger att skollagen säger att Khaled ska får börja SFI så fort han blivit folkbokförd, alltså för nära ett år sedan. Och att kommuner kunde söka pengar hos Migrationsverket för sådana som Khaled, som bodde på tillfälliga boenden – men bara fram till fem månader sedan, sista april. Borås kommun hade inte sökt.

Annons
Varför ingen SFI på ett helt år? Khaled får genom SvD träffa Borås ansvarige politiker för integration, Lars-Åke Johansson (S) som sitter t h och Lennart Gustavsson (t v) som är chef för arbetslivsförvaltningen. Efter två timmar står det klart: Kommunen har gjort fel. Khaled skriver in sig på SFI direkt efteråt. Efter ett år av sysslolöshet.
Varför ingen SFI på ett helt år? Khaled får genom SvD träffa Borås ansvarige politiker för integration, Lars-Åke Johansson (S) som sitter t h och Lennart Gustavsson (t v) som är chef för arbetslivsförvaltningen. Efter två timmar står det klart: Kommunen har gjort fel. Khaled skriver in sig på SFI direkt efteråt. Efter ett år av sysslolöshet. Foto: Malin Hoelstad
Efter reklamen visas:
Swirakly okt 2017 ny

Fredag klockan 10.00, Borås kommun arbetslivsförvaltningen Österlånggatan

Vi går in. Entrén och trapphuset tar andan ur oss. Väggar och golv är draperade  i svart marmor från 1917. Huset huserade tidigare konfektionsbolaget Erlas direktionsvåning, men nu sitter Borås arbetslivsförvaltning här.

De har fått våra frågor och Khaleds personuppgifter tre veckor innan. Framför oss sitter nu Lars-Åke Johansson (S), ordförande i Arbetslivsnämnden som också har övergripande ansvar för integration. Bredvid sitter verksamhetschefen Lennart Gustavsson.

Lars-Åke Johansson säger stolt att de har flera möten samtidigt den här dagen. I rummet bredvid är SKL, Sveriges kommuner och landsting, på besök – för att få ta del av hur duktiga Borås är på att få ut nyanlända i arbete.

Annons
1/4

Khaled bläddrar i sitt skrivhäfte på den svenskkurs han hittat hos studieförbundet Sensus där Kulturföreningen Ljus framtid hyrt in sig. Läraren Eyad Shehab bakom uppmuntrar honom.

Foto: Malin Hoelstad
2/4

Vi är på Studieförbundet Sensus i Borås. Kulturföreningen Ljus framtid genom Eyad Shebab hyr in sig och lär ut svenska. Till höger om Khaled Swirakly hukar sig Ali Barakat som just anlänt från Syrien i röd huvtröja. ”Jag äär 20 årr. Jag har ingen familj,” säger han med rädd blick.

Foto: Malin Hoelstad
3/4

Ord. En svensk framtid.

Foto: Malin Hoelstad
4/4

Rodan och Khaled.

Foto: Malin Hoelstad

De hänvisar först till att det är bostadsbrist i Borås.

Varför måste han ha en permanent lägenhet för att börja SFI?

– Den frågan är bäst ställd till Arbetsförmedlingen. Det är inte vi som styr när han ska in på SFI, det gör Arbetsförmedlingen och den så kallade etableringsplanen.

Men skollagen säger samtidigt att om Khaled är folkbokförd i Sverige har han rätt till SFI?

– Jag får ta med mig den frågan och återkomma, säger Lennart Gustavsson.

– Det är utbildningsnämnden som handhar skollagen, fyller Lars-Åke Johansson i.

Fram till den 30 april fanns en förordning där kommuner kunde söka pengar hos Migrationsverket för just sådana här fall. Varför gjorde ni inte det?

– Det kan inte jag svara på, säger Lars-Åke Johansson.

Vem kan svara på det?

– Vi får återkomma, säger Lennart Gustavsson.

Khaled går in till studieförbundet Sensus där han hittat en svenskkurs på kvällstid - eftersom han inte fått börja SFI.
Khaled går in till studieförbundet Sensus där han hittat en svenskkurs på kvällstid - eftersom han inte fått börja SFI. Foto: Malin Hoelstad

Klockan 16, samma fredag i höjd med Norrköping

Det ringer. Vi sitter i bilen på väg hem. Lennart Gustavssons stämma är samlad. Han tackar för ett värdefullt möte, säger att Khaled Swirakly har rätt enligt skollagen att börja SFI – att alla folkbokförda i Sverige med personnummer har rätt att få SFI. Han ska meddela alla sina anställda med ansvar för flyktingfrågor samt Arbetsförmedlingens ledning i Borås. Han ber om ursäkt å kommunens vägnar.

Klockan 09.47, tisdag den 17 oktober

Khakled Swirakly vidarebefordrar ett mejl från vuxenutbildningen Borås stad. Hans SFI-anmälan är mottagen.

Det sker nästan på dagen ett år efter att han fick laglig rätt att göra anmälan.

Väntan och längtar tär. Lille Rodan längtar efter sin mamma. Pappa Khaled Swirakly som var kassör på Pepsi Cola har väntat på SFI ett helt år, trots laglig rätt redan i november förra året. Först sedan SvD intervjuade ansvarig politiker får han börja. Efter ett år av sysslolöshet.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 15

Den 27 oktober 2015. En dag för evigt inetsad i familjen Swiraklys liv. Khaled Swirakly räddades i sista stund av Gula båtarna på Medelhavet, efter gummibåten förlist utanför Greklands kust. De hade då legat där i två timmar och lilla Rodan hade tappat medvetandet flera gånger.

Foto: Malin HoelstadBild 2 av 15

Ett facetime-samtal med familjen som är kvar i Syrien. Ofta medger el- och internettillgång i Syrien inte skakiga samtal förrän vid 23-tiden. Men då kan Rodan som ska upp till skolan inte vara med.

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 15

De är oskiljaktiga, pappa Khaled och sonen Rodan, sammansvetsade av flykten och nu den djupa saknaden efter resten av familjen i Syrien.

Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 15

Khaled, sittande, och brodern Tarek som håller i dottern Malin. Malin är döpt efter SvD:s fotograf, Malin Hoelstad som var med och räddade familjen ur Medelhavet.

Foto: Malin Hoelstad Bild 5 av 15

Borås blues. Tarek har kommit hem från dagens SFI-undervisning och kopplar av med sonen Ziad och brodern Khaleds son, Rodan.

Foto: Malin HoelstadBild 6 av 15

Abeer delar ut mat till sonen Ziad, Rodan och lilla dottern Malin.

Foto: Malin HoelstadBild 7 av 15

Khaled är hemma hos svägerskan Abeer med familj. Han steker pannkakor för första gången i sitt liv och får till en snygg pannkaksvändning i luften.

Foto: Malin Hoelstad Bild 8 av 15

”Kom, sa damen. Jag är Asta, sa Asta”. Rodan som nu kan prata svenska högläser stolt för pappa Khaled ur ettans läsebok ”Den magiska kulan”. I köket i den tillfälliga ettan saknas knoppar i skåpluckorna och den noggranne Khaled får trots mycket fejande inte bort fettfläckarna på tapeten från föregående hyresgäster.

Foto: Malin HoelstadBild 9 av 15

Varför ingen SFI på ett helt år? Khaled får genom SvD träffa Borås ansvarige politiker för integration, Lars-Åke Johansson (S) som sitter t h och Lennart Gustavsson (t v) som är chef för arbetslivsförvaltningen. Efter två timmar står det klart: Kommunen har gjort fel. Khaled skriver in sig på SFI direkt efteråt. Efter ett år av sysslolöshet.

Foto: Malin Hoelstad Bild 10 av 15

Khaled bläddrar i sitt skrivhäfte på den svenskkurs han hittat hos studieförbundet Sensus där Kulturföreningen Ljus framtid hyrt in sig. Läraren Eyad Shehab bakom uppmuntrar honom.

Foto: Malin Hoelstad Bild 11 av 15

Vi är på Studieförbundet Sensus i Borås. Kulturföreningen Ljus framtid genom Eyad Shebab hyr in sig och lär ut svenska. Till höger om Khaled Swirakly hukar sig Ali Barakat som just anlänt från Syrien i röd huvtröja. ”Jag äär 20 årr. Jag har ingen familj,” säger han med rädd blick.

Foto: Malin HoelstadBild 12 av 15

Ord. En svensk framtid.

Foto: Malin HoelstadBild 13 av 15

Rodan och Khaled.

Foto: Malin Hoelstad Bild 14 av 15

Khaled går in till studieförbundet Sensus där han hittat en svenskkurs på kvällstid - eftersom han inte fått börja SFI.

Foto: Malin Hoelstad Bild 15 av 15