Annons

Experterna: Summan Andersson kan spendera

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson vid förra årets möte på Harpsund.
Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson vid förra årets möte på Harpsund. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är inte läge att stimulera ekonomin genom finanspolitiken. Det samstämmiga rådet ger flera bedömare som SvD har talat med. Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, spår i stället att ekonomin kan få draghjälp av att bostadspriserna får ny fart uppåt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Foto: Bezav Mahmod

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Foto: Simon Rehnström

Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Foto: Bezav Mahmod

På torsdag strålar finansministern och de andra ministrarna samman i statsministerns rekreationsbostad på Harpsund, för att diskutera den kommande höstbudgeten. Men redan på torsdag kommer finansminister Magdalena Andersson att avslöja storleken på regeringens så kallade reformutrymme – eller hur mycket pengar hon tror finns tillgängligt för reformer.

Både Nordea och SEB tror att reformutrymmet kommer uppgå till runt 20 miljarder kronor nästa år. Bedömningen delas av Konjunkturinstitutet (KI). Men mer än så vill KI inte att regeringen spenderar för att stötta ekonomin, trots att ekonomin går mot sämre tider.

– Att preventivt gasa i det här läget på tycker inte vi är rätt. Även om ekonomin har mattats av befinner vi oss fortfarande i en högkonjunktur, säger KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.

Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet.
Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet. Foto: Bezav Mahmod
Annons
Annons

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Foto: Simon Rehnström

Hon pekar också på att regeringen – enligt KI:s prognos – kommer att bryta mot överskottmålet. Målet kräver att politikerna sparar i ladorna över en konjunkturcykel, alltså den period det tar för ekonomin att passera en högkonjunktur och en lågkonjunktur.

Överskottsmålet sänktes i år från 1 procent till 0,33 procent av BNP. Ylva Hedén Westerdahl tycker därför Att det hade varit olyckligt om politikerna struntar i målet redan i år.

– Då är vi på ett sluttande plan, säger hon.

John Hassler, ekonomiprofessor på Stockholms universitet, tycker inte heller att det redan nu är läge att planera för kraftfulla konjunkturstimulanser.

– Det kan hända att svensk ekonomi får bekymmer på vissa områden men då får man ta det när det kommer. Att lägga en ordentligt underbalanserad budget i ett läge där vi fortfarande befinner oss i högkonjunktur vore tokigt, säger han.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tycker inte att det är lika viktigt att regeringen når överskottsmålet. Men precis som KI varnar hon politikerna för frestelsen att redan nu gasa på för mycket med kortsiktiga insatser för att stötta ekonomin. Insatser som spär på konsumtionen bland konsumtionsbenägna grupper som barnfamiljer och pensionärer bör vänta tills läget i ekonomin försämras ytterligare.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Foto: Simon Rehnström

– Risken är att det blir snabba pengar ut, och att de kommer lite för tidigt, säger Annika Winsth.

Samtidigt menar hon att sommarens räntenedgång minskar behovet för politikerna att öppna plånboken för att stötta ekonomin, eftersom lägre räntor gör det billigare för företag och stater att låna och investera.

Enligt Winsth kommer Riksbanken dessutom inte kunna höja räntan som planerat vid årsskiftet. Marknaden tror i stället allt mer på en sänkning. Det kommer förbättra stämningsläget bland svenska hushåll, som oroats av kommande räntehöjningar.

– Jag tror att du kommer att få se bostadspriser som går upp. I Stockholm har man varit jättestressad av nya regleringar och av att Riksbanken ska höja räntan. Blir det inte så bör det nog lätta lite på bostadsmarknaden, säger Annika Winsth.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons