Annons

Rådet vid terrorattentat: Fly innan du larmar

Poliserna Stefan Hector (tv) och Magnus Sjöberg från Noa informerar under en pressträff kring råd och rekommendationer om hur man bör agera om ett terrorattentat skulle ske. Syftet är att höja den generella medvetenheten hos allmänheten kring terrorism.
Poliserna Stefan Hector (tv) och Magnus Sjöberg från Noa informerar under en pressträff kring råd och rekommendationer om hur man bör agera om ett terrorattentat skulle ske. Syftet är att höja den generella medvetenheten hos allmänheten kring terrorism. Foto: Claudio Bresciani/TT

Polisen vill öka allmänhetens beredskap vid ett eventuellt terrorattentat. De viktigaste råden som ges i en ny informationsfilm är att fly och söka skydd – innan du ringer 112.

Under strecket
TT
Publicerad
Efter reklamen visas:
Rådet vid attentat - fly, sök skydd och larma

– Utsätts man för en livsfara bör man sätta sig själv i säkerhet först, söka skydd om man inte kan fly och därefter larma för att vi ska kunna komma dit och avbryta, säger Magnus Sjöberg, chef vid polisens nationella taktisk råd.

Ett annat råd är att stänga av ljudet på mobiltelefonen och att undvika att ringa samtal i onödan till personer som befinner sig i riskområdet.

– Mobilerna har en tendens att låta, det är sms-pling, ringsignaler och liknande. Och om man har gömt sig röjs man av signalerna, det kan innebära livsfara, säger Sjöberg.

Men allmänheten begick inte några större misstag under attentatet på Drottninggatan i fjol, enligt Magnus Sjöberg.

– Jag tror säkert att de flesta gjorde rätt. Vi fick in mängder av samtal och folk flydde från platsen, men vi vill jämna ut rekommendationerna så de når alla, så att det inte hänger på turen, säger han.

Informationsfilmen kommer att finnas tillgänglig på polisens hemsida och kanaler på sociala medier.

– Vi gör inte det här för att det närmar sig en årsdag, eller för att hotnivån skulle vara höjd på något sätt, utan likt den säkerhetsgenomgång man gör på flyget ska man vara förberedd men inte rädd, säger Stefan Hector, chef vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons