Annons

Therese Larsson Hultin:Rådgivarens make: ”Trump är olämplig som president”

Han är republikan och en av Trumps största kritiker. Hon är en av den amerikanske presidentens närmaste medarbetare. Paret Conways relation har fått många att undra de senaste två åren – nu har George Conway dessutom trappat upp kritiken ytterligare.

Under strecket
Publicerad

Kellyanne Conway med maken och Trump kritikern George.

Foto: Drew Angerer/AP

Trump håller hand med sin kampanjchef – Kellyanne Conway.

Foto: Evan Vucci / TT

Kellyanne Conway med maken och Trump kritikern George.

Foto: Drew Angerer/AP
Kellyanne Conway med maken och Trump kritikern George.
Kellyanne Conway med maken och Trump kritikern George. Foto: Drew Angerer/AP

Hur skulle det kännas om din äkta hälft tog avstånd från din chef? En chef som du inte bara hjälpte fram till posten, utan som du dessutom blivit känd i hela landet för att försvara på tv?

Det har många undrat sedan Kellyanne Conway – Donald Trumps förra kampanjchef och nuvarande rådgivare – fått se maken George starta något av ett skyttegravskrig med presidenten.

Det hela började på Twitter. George Conway, som själv är republikan och som sägs ha varit påtänkt för flera poster i Trumps justitiedepartment, började med att retweeta andras inlägg. Ögonbryn höjdes. Var det ändå inte ganska kritiska åsikter han förde vidare?

Med tiden blev han mer tydlig. Skrev själv, och lät förstå att han inte höll med i Vita husets juridiska bedömningar. George Conway som är advokat, riktade allt oftare udden mot Trump.

Annons
Annons

Kellyanne Conway fick frågor om hur hon såg på sin mans kritik. Hon duckade ämnet allt som oftast, men lät i en intervju förra året undslippa att det ibland kändes tungt. Även om hon poängterade att hon stod bakom presidenten.

Men så i slutet av förra året eskalerade det hela.

George Conway anklagade presidenten för att försöka påverka ett vittne, när Trump skrev i en tweet att hans mångårige vän Roger Stone visat mod när han vägrade vittna mot presidenten i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning.

Trumps son Erik skrev i sin tur att George borde visa mer respekt mot sin hustru, hennes karriär och arbetsplats.

Donald Trump är inte heller den som tar lätt på kritik, och i mitten av mars avfyrade han en egen salva. George Conway var ett ”whack job” – vilket närmast kan översättas som en galen person, en ”stone cold loser” – stenkall förlorare, och en ”husband from hell” –alltså en make från helvetet.

Bråket var för smaskigt för att ignorera för USA:s alla komiker och deras nattliga program på amerikansk tv. Återigen ställdes frågan hur paret Conway kunde klara av att vara gifta.

Annons
Annons

Trump håller hand med sin kampanjchef – Kellyanne Conway.

Foto: Evan Vucci / TT

Det är inte utan att man skulle vilja vara en fluga på väggen hemma i parets hem i Washington. Familjen Conway har fyra barn och det skulle vara kul att höra hur det låter när föräldrarna pratar vid middagsbordet om hur deras dag har varit.

Inte minst den senaste veckan. Den 26 mars var det dags igen. Och den här gången på en helt annan nivå än tidigare. I en debattartikel i tidningen Washington Post skrev George Conway att Trump är ”unfit for office”. Han är allstå olämplig som president.

Artikeln skrevs med anledning av Robert Muellers utredning om Trump-kampanjens koppling till Ryssland. En kampanj man inte ska glömma att Kellyanne var chef för de sista månaderna före presidentvalet.

Undersökningen var inte alls en ”häxjakt” som Trump påstått, menar Conway. Dessutom skriver han att ”offentliga källor visar att det fanns mängder av kopplingar” mellan kampanjen och Ryssland –även om det inte på något sätt är fastslaget att de skulle vara olagliga.

Och vad tycker Kellyanne om sin makes sätt att särskilja presidenten från ”en normal person med normala moraliska spärrar” med ett ”men vem vet vad som försiggår i Trumps huvud”?

Det går inte att låta bli att undra om hon får läsa Georges alster innan de sprids, eller om hon satte morgonkaffet i vrångstrupen när hon slog upp Washington Post. För vad sägs om Conways slutkläm:

”Om anklagelsen var olämplighet för sitt ämbete, så skulle domslutet redan vara klart: skyldig bortom allt rimligt tvivel.”

Trump håller hand med sin kampanjchef –  Kellyanne Conway.
Trump håller hand med sin kampanjchef – Kellyanne Conway. Foto: Evan Vucci / TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons