Annons

Radhya vägrar tystas: ”Måste berätta om grymheterna”

Hennes pappa är mördad, svågern bortrövad och själv är hon portad från sitt land. Ändå ger Radhya al-Mutawakel inte upp. Världen måste få veta vad som händer i Jemen.

– Där sker vidriga människorättsbrott som måste utredas, säger hon till SvD.

Under strecket
Publicerad

Radhya al-Mutawakel.

Foto: Gunilla von HallBild 1 av 1

Radhya al-Mutawakel.

Foto: Gunilla von HallBild 1 av 1
Radhya al-Mutawakel.
Radhya al-Mutawakel. Foto: Gunilla von Hall

GENÈVE Hennes benvita bomullssjal lyser bland mörka kostymer i FN-korridorerna, och hon verkar först blyg, men bakom lågmäldheten lyser kämparglöden. En övertygelse om att kämpa för mänskliga rättigheter i världens värsta krig – trots att hon personligen får betala ett högt pris för sitt engagemang.

Hennes pappa har mördats, hennes svåger är spårlöst försvunnen och själv har hon misshandlats och suttit bakom galler. Nu är hon svartlistad och kan inte återvända till sitt hemland utan att gripas. Ändå fortsätter 41-åriga Radhya al-Mutawakel kampen för sitt älskade men söndertrasade Jemen.

– Visst är det kämpigt. Min pappa sköts ihjäl mitt på gatan 2015. En man sköt honom rakt framifrån med ett skott. Han dog direkt. Vi vet fortfarande inte vem som dödade honom, berättar hon när vi träffas på FN-högkvarteret i Genève där FN:s människorättsråd diskuterar Jemenkriget.

Annons
Annons

Hon berättar att pappan var ”oberoende politiker som ville hjälpa det splittrade landet att enas”. Han tyckte om att gå ut på gatorna och prata med människor. För det ”fick han betala med sitt liv”, konstaterar Radhya.

Nu har hennes svåger Mustafa förts bort och är spårlöst försvunnen. Det skedde för fyra månader sedan när ekonomiprofessorn och fyrabarnspappan deltog i en konferens i staden Mareeb som kontrolleras av den saudistöttade Hadiregeringen.

– Min syster har rest dit flera gånger för att komma i kontakt med honom. Men hon möts av tystnad och hemska rykten. Troligen sitter han fängslad. Om han lever.

Båda sidor avskyr mig nu. Mitt namn finns på flygplatsen, och så fort jag landar kommer jag att gripas.

Dessutom är Radhyas eget liv i fara. Hon har grundat människorättsorganisationen Mwatana, och lämnade Jemen i februari för att resa runt och tala om brott mot de mänskliga rättigheterna – begångna av båda sidor i konflikten. Men i april fick hon veta att hon står på regeringens svarta lista och inte kan återvända.

– Båda sidor avskyr mig nu. Mitt namn finns på flygplatsen, och så fort jag landar kommer jag att gripas. Det skrämmer mig.

I dag bor Radhya ”överallt och ingenstans” och just nu i Genève. Hon säger att livet som människorättsaktivist är fullt av oro. Det var redan svårt nog som kvinnlig människorättsförsvarare i ett muslimskt land. Ändå tänker hon fortsätta att tala om gripanden, försvinnanden och dödande på båda sidor i konflikten.

– Det är ett fruktansvärt krig där det inte finns några hjältar, bara kriminella och offer. Vi måste fortsätta berätta om alla grymheter med hopp om fred och rättvisa en dag.

Annons
Annons

Den senaste tiden har det haglat helvetesrapporter om kriget i Jemen. Landet befinner sig nu i den värsta humanitära krisen i världen enligt FN och Röda Korset. Över sju miljoner lever på svältgränsen och drygt 650 000 människor har drabbats av kolera.

Vi ser också en intensifiering av urskillningslösa luftanfall som dödar civila.

Internationella Rödakorskommitténs Robert Mardini är just tillbaka från Jemen och beskriver läget för SvD:

– Över 60 procent av alla sjukcenter är förstörda, koleraepidemin är kolossal, sopbergen växer och människor har inte fått lön på ett år. För tio dagar sedan dog grundaren av Röda Halvmånerörelsen i Jemen. Han kunde inte flygas ut för vård, och det fanns inget tält för hans operation.

– Vi ser också en intensifiering av urskillningslösa luftanfall som dödar civila. Det finns ingen respekt för krigets lagar.

Så gott som alla tänkbara krigsbrott begås av båda sidor, enligt en FN-rapport. Sjukhus, skolor, begravningar och marknader flygbombas urskillningslöst. Tioåringar rekryteras som barnsoldater, människor försvinner spårlöst eller dödas i flyganfall.

Sedan kriget började i mars 2015 har 8 400 civila dödats. En fjärdedel av dem är barn. Den saudiledda koalitionen står för mest dödande av civila, enligt FN. Koalitionen är ansvarig för 62 procent av alla civila som dödats. Koalitionens bombanfall har också dödat flest barn.

Human Rights Watch anser att Saudikoalitionen är skyldig till krigsbrott. Vid FN:s människorättsråd kräver just nu flera länder en internationell oberoende utredning om brotten – för tredje året i rad. Men Saudiarabien och USA har hittills visat svalt intresse, och anser att den utredning som leds av saudierna själva räcker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons