Annons

KalityRak och viktig dokumentär om det fria ordet

Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman (i förgrunden) i ”Kality”.
Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman (i förgrunden) i ”Kality”. Foto: Maryam Barari

Vittnesmål från fångar i det etiopiska fängelset Kality är utgångspunkt för en angelägen dokumentärpjäs om människor som fängslas, torteras och döms till groteska straff för sin vilja att tala fritt.

Under strecket
Publicerad

Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman.

Foto: Maryam BarariBild 1 av 1

Kality

Genre
Teater
Regi
Måns Lagerlöf
Medverkande
Martin Schibbye, Angelica Radvolt, David Lenneman
Var
Riksteatern
Text
Martin Schibbye

Manus: Eva-Maria Dahlin Scenografi: Johanna Mårtensson

Kalityfängelset ligger elva kilometer söder om den etiopiska huvudstaden Addis Abeba. Här lever upp till 8 000 fångar, platsen är ett läger där fångarna själva fått bygga skjul, kyrkor och hörn där människor försöker sälja saker man återvunnit. Ett gulag av hunger, rostig plåt, vittrad cement och stanken av urin.

Martin Schibbye vet allt om Kality – här satt han och journalistkollegan Johan Persson 438 dagar efter att ha fängslats som terrorister. Nu har Schibbye tagit initiativ till en dokumentär scenuppsättning där han – tillsammans med Angelica Radvolt och David Lenneman samt en lokal journalist från den ort där iscensättningen spelas – delar med sig av vittnesmål om den etiopiska diktaturen där journalister, poeter och människor som bloggar fängslas, torteras och döms till groteska straff för sin vilja att tala fritt.

Fyra svarta stolar på en tom scen, och så alla dessa berättelser, alla möten och gömda meddelanden på toaletter. Schibbye är journalist också när han sitter fängslad, ständigt frågar han, ständigt får han dem omkring sig att berätta – om våldet men också om vad som driver dem, det journalistiska behovet/tvånget att beskriva vad som faktiskt händer.

Annons
Annons

Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman.

Foto: Maryam BarariBild 1 av 1
Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman.
Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman. Foto: Maryam Barari

Zelalem Kibret Beza, Yetneberk Tadele Habtemariam, Abel Wabella, Caalaa Hayilu, Yohannes Kassahun, Daniel Gebremedhin Areri, Dessu Dulla, Soleyana S Gebermichael, Eskinder Nega, Reyoot Alemu, Sewalem Taye, Usman Bayo Tatago. Som ett ofta upprepat mantra räknar texten upp alla som bidragit, som sitter eller har suttit fångar. Alla dessa som lever utan någon som helst rättssäkerhet. Män och kvinnor, poeter och redaktörer. Nästan alla som ges fria går i exil. Det är starka texter om diktaturen, om våldet som vardag.

Riksteatern har Amnesty International som medproducent. Så blir också denna 75 minuter långa dokumentära rannsakning och tribunal en protest mot alla regimer där åsikts- och tryckfrihet inte råder. Det är rak, tydlig och viktig politisk teater om länder där redan det enkla ordet demokrati är en motståndsakt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons