Annons

”Räkna med bred nedgång på Stockholmsbörsen”

Maria Landeborn, börsanalytiker på Danske Bank.
Maria Landeborn, börsanalytiker på Danske Bank. Foto: Allis Nettréus, Stina Stjernkvist/TT

Donald Trumps besked om högre tullar mot Kina kommer att sänka även Stockholmsbörsen när den öppnar på måndag. Det förutspår Maria Landeborn, börsanalytiker på Danske Bank.

– Räkna med en nedgång på bred front, säger hon.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Börserna i New York dök på fredagen sedan Donald Trump "beordrat", enligt presidentens eget ordval, amerikanska företag att flytta sin verksamhet från Kina och förlägga tillverkningen i hemlandet.

Trumps besked på Twitter kom som ett svar på beskedet från Peking tidigare under dagen om att Kina kommer att införa tullar på en rad amerikanska varor.

– Det är en sak att allmänt uppmana om alternativa produktionskedjor, men en annan när den uttalas av en president som kan sätta det på pränt. Rädslan sprider sig på marknaden. Räkna med en nedgång på bred front med början när Asienbörsen öppnar, säger Maria Landeborn vid Danske Bank.

Wall Street hämtade sig till viss del efter Trumps utspel om företagens flytt till USA, men sjönk på nytt då presidenten följde upp med besked om tullavgifter.

• De befintliga 25-procentiga tullarna på kinesiska varor — till ett värde av 250 miljarder dollar — höjs till 30 procent från den 1 oktober.

• Tullarna på den resterande delen av USA:s import från Kina på 300 miljarder dollar, som träder i kraft den 1 september, höjs från 10 procent till 15 procent, men först i mitten av december.

Annons
Annons

– Då var det proppen ur. Konsumentvaror som kläder, leksaker och datorer undantogs nu. Det var förmodligen för att inte förstöra julhandeln. Men sedan kommer det på allvar kännas i fickan på amerikanerna. Det får en annan verkan än till exempel höjda tullar på stål och aluminium, säger Maria Landeborn.

Alla branschindex på Wall Street backade på handelsveckans sista dag. Sämst gick det för de bolag som direkt påverkas av handelskriget. It-jätten Apple, med omfattande tillverkning i Kina, rasade 4,6 procent. Indexet för bolag som tillverkar datorchip, Philadelphia chip index, föll 4,4 procent.

Dow Jones industriindex tappade 2,4 procent, Nasdaqs kompositindex gick ned 3,0 procent och det breda S&P 500-indexet föll 2,6 procent.

– Ju mer osäkerhet Trump sprider, desto större tveksamhet känner bolagen för investeringar. Risken är att det blir tvärstopp i hela industrikonjunkturen. Man vet inte vad han är kapabel till för att få Kina dit han vill. Till slut når man en punkt där det inte längre går att reparera, säger Maria Landeborn.

Donald Trumps nyckfullhet drar åt sig missnöje både från statschefer och företagsledare.

– Man kan inte lita på de framsteg gentemot Kina som Trump ibland kommunicerar. Plötsligt tar han två steg tillbaka. Det finns inga diplomatiska processer bakom besluten. Hans humör verkar styra. Det får inte företagen att trycka på investeringsknappen, säger Maria Landeborn.

Det finns samtidigt de som anser att Trump är på rätt spår i handelskriget mot Kina. Bland annat för att bättre kunna skydda patent.

– Så är det. I sak kan ha rätt när det gäller orättvisa förhållanden. Men sättet han går tillväga på skapar ingen stabilitet. I stället gror protektionismen som på 20- och 30-talet då gränser stängdes och produkter skulle skyddas. Då gick det ju inte bra, säger Maria Landeborn.

Även George W Bush försökte sig under sin presidenttid på höjda tullar på stål i början av 2000-talet. Konsekvensen blev att mängder av amerikanska arbetstillfällen försvann och när USA dessutom förlorade en tvist i Världshandelsorganisationen, WTO, blev Bush tvungen att sänka tullarna igen.

Från svensk horisont finns anledning till oro:

– Stockholmbörsen är inte immun. En nedgång slår direkt mot fonder och aktier. Att allt övertidsarbete redan gått rakt ner i källaren (SvD:s anm: Syftning på rapporter om minskat antal övertidstimmar) är ett tecken på att en lågkonjunktur kan vara på väg, säger Maria Landeborn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons