Annons

”Räkna med kraftmätning mellan världens länder”

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Foto: Paul White/AP

Klimatmötet kommer att bli en geopolitisk kraftmätning, enligt klimatforskaren Kevin Noone – som pekar på EU-mötet den 12 december och Greta Thunbergs ankomst till Madrid som avgörande ögonblick utanför de stängda förhandlingsrummen.

Under strecket
Publicerad

Klimatmötet i Madrid inleddes på måndagen.

Foto: Andrea Comas/AP

Greta Thunberg beräknas anlända till klimatmötet i Madrid under tisdagen eller onsdagen.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Klimatmötet i Madrid inleddes på måndagen.

Foto: Andrea Comas/AP

Klimatmötet COP25 i Madrid inleddes på måndagen med dramatiska ord från FN:s generalsekreterare Antonio Guterres:

– Punkten bortom återvändo ligger inte längre bortom horisonten. Den är inom synhåll och rusar mot oss, sa han vid inledningsceremonin.

Nu börjar två veckor av klimatförhandlingar. Bland annat handlar de om vem som ska stå för notan för de länder som drabbas värst av klimatförändringarna, som låglänta ö-nationer.

Men klimatforskaren Kevin Noone, professor i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet och tidigare observatör vid klimatförhandlingar, pekar på att mer än detaljerna i förhandlingstexten står på spel i Madrid:

– Mycket av det som händer är, om inte ett rent maktspel mellan världens länder, så en kraftmätning mellan dem. Det är mycket geopolitik i förhandlingarna.

Enligt Kevin Noon kommer det faktum att USA har inlett processen för att dra sig ur Parisavtalet att skapa en ny geopolitisk spelplan under mötet.

Klimatmötet i Madrid inleddes på måndagen.
Klimatmötet i Madrid inleddes på måndagen. Foto: Andrea Comas/AP
Annons
Annons

Greta Thunberg beräknas anlända till klimatmötet i Madrid under tisdagen eller onsdagen.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

– Jag är amerikan från början och tycker det är generande att USA drar sig ur. Å andra sidan skapar det en möjlighet för Europa och för stora länder som Kina att ta ledningen i frågan och kapa marknadsdelar i det 21:a århundradets teknologi.

Samtidigt sker flera av de viktigaste händelserna de kommande två veckorna utanför förhandlingsrummen, påpekar Kevin Noone. Inte minst det faktum att Europeiska rådet – den högsta beslutande nivån för EU-ländernas politiska samarbete – träffas mitt under mötet, den 12 december, kan få en avgörande effekt.

Nästa generation kommer att tvingas handskas med problemen som vi har orsakat.

– Det är viktigt. Vilken signal som kommer från EU ger till exempel vägledning för den internationella handeln. Om EU lyckas komma fram till någon form av utlåtande kring ett pris på koldioxid, eller att man siktar på att bli CO2-neutral, kommer det att skicka tydliga signaler.

Ett annat avgörande ögonblick är, enligt Kevin Noone, Greta Thunbergs ankomst till Madrid. I dagsläget beräknas det ske under tisdagen eller onsdagen:

– Ungdomsrörelsen kommer att synas under mötet, det råder ingen tvekan om det. Och det sätter fokus på att nästa generation kommer att tvingas handskas med problemen som vi har orsakat. Det blir intressant att se hur det utspelar sig.

Greta Thunberg beräknas anlända till klimatmötet i Madrid under tisdagen eller onsdagen.
Greta Thunberg beräknas anlända till klimatmötet i Madrid under tisdagen eller onsdagen. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Kanske kan ungdomsrörelsens närvaro öka chanserna för att världens ledare kommer med ett skarpt gemensamt uttalande i slutet av mötet, tror Kevin Noone. Han pekar på att världen just nu är på väg mot över tre graders uppvärmning om inte klimatomställningen ökar i tempo.

– Situationen är så pass uppenbart allvarlig att ingen kan blunda för det längre. Jag hoppas att vi får ett officiellt uttalande om att dagens löften om utsläppsminskningar inte räcker till.

Ett sådant uttalande skulle i så fall sätta ytterligare press på världens länder att leverera nya, skarpare löften.

Hur stor är chansen att vi får ett så skarpt uttalande?

– Om du hade frågat mig det för sex månader sedan hade jag sagt att det inte var speciellt troligt. Men nu skulle jag faktiskt inte bli förvånad om det händer. Ungdomsrörelsen har haft en tydlig inverkan där, tillsammans med forskarnas rapporter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons