Börsmisär – men någon krasch blir det inte
En oroväckande räntekurva och en tweet från Trump – det är två av orsakerna till att världens börser just nu rör sig nedåt. Men någon börskrasch är inte nära förestående, snarare får vi räkna med "ett steg framåt och två steg bakåt", enligt SvD:s Patricia Hedelius. Här svarar hon på fyra frågor om den stökiga börsen.
Börsen är som en jojo nu – vad är det som har hänt?
Hösten som helhet har varit skakig och slagigheten i handeln, volatiliteten, har ökat. De amerikanska börserna föll mellan 3 och nära 4 procent under tisdagskvällen, men nedgångarna som följde i Asien under onsdagen var modesta. USA håller stängt idag men Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Fed, ska uttala sig vilket kan få effekt igen i Asien imorgon. Vilken riktning återstår dock att se då det är den regionala konjunktur rapporten som ska kommenteras.
Varför rasade börserna på tisdagen?
Del 1 av 3
Det finns flera skäl att peka på. Övergripande tog oron för en sämre konjunktur. De räntor med kortare löptid steg mot nya högstanivåer sedan den en representant för Fed klargjorde att han står fast vid strategin att fortsätta höja den amerikanska räntan. Det i sin tur fick de korta räntenivåerna att närma sig räntenivåer på längre löptid. Det är en rörelse som brukar visa sig en tid innan ekonomiska tillväxten kommer av sig och ekonomin istället krymper, recession.
Men extra skjuts ner fick börserna i USA efter att USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer tar över som ansvarig för förhandlingarna med Kina. Han har ett rykte om sig att vara tuff och investerare befarar att vapenvilan i handelskriget är i fara. Oron späddes på av en tweet från president Donald Trump där han återigen hotade med skärpta tullavgifter om USA:s ekonomi var hotad. I tweeten konstaterade han också "I am a Tariff Man" – "Jag är en Tullman".
Kommer det att fortsätta nedåt resten av året?
Del 2 av 3
Allt kommer att handla om farhågorna för en sämre konjunktur, i USA men även globalt. Får oron ett starkare fäste kommer börserna fortsätta ner. Nasdaq, med tekniktunga bolag som Apple och Netflix, har rasat nära 12 procent på tre månader men står fortfarande på nära 4 procent plus sedan årsskiftet. Det finns lite fallhöjd kvar innan det slutar på minus. Däremot så finns det få faktorer som talar för en långvarig uthållig uppgång på börserna i detta läge.
Finns det risk att detta är början på en krasch?
Del 3 av 3
De amerikanska börserna har tappat nästan hela uppgången från i våras. Det ser mer ut som en utdragen börsmisär framöver. Det blir ett steg fram och två tillbaka, snarare än en regelrätt börskrasch. Därmed ska man som småsparare vara beredd på att fonder och aktier kan få det tufft att avkasta, så länge det råder en osäkerhet om vart konjunkturen är på väg.

Finansvärldens ologiska logik