Annons

Ramaskri: ”Gick Trump just framför drottningen!?”

Hur är Trumps relationer med de europeiska ledarna nu, när USA:s gamla allierade tycks försvinna – eller gå in i en ny fas? Lögner, halvsanningar eller medvetna strategier mot vänner och fiender, Donald Trumps resa i Europa kantas av tvetydiga signaler. SvD har sammanställt några av presidentens senaste möten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: APBild 1 av 2

En relation som inte utvecklats särskilt bra, här Merkel och Trump under Natomötet i Bryssel.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / APBild 2 av 2

1 / 7

Foto: AP

Att USA:s president kan sägas vara oförutsägbar, nästan snudd på kaotisk, är ingen överdrift. Det som brukar vara brukligt när statsmän träffas, det som faller inom ramen för mellanstatliga möten; balansgång, försiktighet och ödmjukhet, är som bortblåst.

Istället är det abrupt, oväntat, barskt och nästan chockerande sett till den diplomati vi brukar få se.

Men Trump har sina favoriter, samtidigt som andra stöts bort så är han tydlig med vilka han vill ha en stark relation med.

Trump – Merkel: Iskyla mellan ländernas ledare

En relation som inte utvecklats särskilt bra, här Merkel och Trump under Natomötet i Bryssel.
En relation som inte utvecklats särskilt bra, här Merkel och Trump under Natomötet i Bryssel. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Den amerikanske presidenten fortsätter att attackera Tyskland och dess ledare Angela Merkel. För bara några dagar sedan inför Natomötet i Bryssel påstod Trump att Tyskland kontrolleras av Ryssland på grund av olika energiavtal. Gasledningen Nord Stream 2 var en av anledningarna till Trumps utspel.

Merkel slog tillbaka:

”Jag upplevde personligen Sovjetockupationen i en del av Tyskland. Det är bra att vi är oberoende idag”, kontrade hon. Angela Merkel växte upp i en del av Östberlin, som kontrollerades av Sovjet.

Trump har attackerat Tyskland verbalt flera gånger och bland annat sagt att landets bilindustri har en gräddfil in i USA, med låga och orättvisa tullar.

Hur stämningen är utanför pressens närvaro är svårt att veta. Kolinda Grabar-Kitarović, president i Kroatien, sa till reportrar att atmosfären under en Nato-middag var ”väldigt öppen, väldigt konstruktiv och positiv”.

Annons
Annons

Sann vänskap eller bara välvilja? Klart är att viljan finns utåt att ha goda relationer.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / APBild 1 av 1

2 / 7

Trump – May: ”Fake news” och hålla hand

Sann vänskap eller bara välvilja? Klart är att viljan finns utåt att ha goda relationer.
Sann vänskap eller bara välvilja? Klart är att viljan finns utåt att ha goda relationer. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Storbritanniens premiärminister Theresa May har mött kritik på hemmaplan för sin vänliga inställning till Donald Trump. En kritik som följt henne sedan hon stod hand i hand med den amerikanske presidenten i Vita huset i början av 2017.

Under Trumps besök i hennes land nyligen sågs hon leda Donald Trump nedför en trappa, bilder som återigen blev omtalade. Ytterligare ett tecken på hennes välviliga inställning?

May sa i en BBC-intervju att hon bara hjälpte Trump. Men hur mycket vänner är de två ledarna egentligen?

I en intervju i brittiska tabloiden The Sun hotade Trump (i en bandad intervju) att Mays mjuka Brexit-strategi skulle tillintetgöra ett frihandelsavtal mellan USA–Storbritannien.

”Fake news”, sa Trump under en presskonferens där han stod tillsammans med May för några dagar sedan.

Annons
Annons
Foto: Richard Pohle / APBild 1 av 1

3 / 7

Trump – Drottning Elizabeth: Kungliga familjen uteblev

Foto: Richard Pohle / AP

”Gick Trump precis FRAMFÖR DROTTNINGEN?!?!?!”. Ramaskrin på sociala mediet Twitter lät inte vänta på sig. Donald Trump träffade även den brittiska drottningen Elizabeth.

Men han bröt mot protokollet, skrev flera brittiska tidningar, när han gick framför drottningen.

”Ett bevis på att Trump inte anser sig behöva repetera inför möten eftersom han anser att han inte behöver göra det”, sa analytikern Richard Fitzwilliams till CNN.

Men vad anser det brittiska kungahuset om Trump? Enligt tidningen The Times så uteblev kungahusets två prinsar. Orsaken är, tidningen hänvisar till välplacerade källor, att de var ovilliga att delta i mötet med Trump.

Kungahusets officiella linje är dock att mötet inte var ett statsbesök i formell mening, så det var endast drottningen som skulle möta presidenten.

Annons
Annons

Demonstration i London.

Foto: Matt Dunham/APBild 1 av 2

Helsingin Sanomat välkomnar Trump till Helsingfors, med ett tydligt budskap.

Foto: Aleksi Tuomola /APBild 2 av 2

4 / 7

Trump – folket: Massiva protester av missnöje

Demonstration i London.
Demonstration i London. Foto: Matt Dunham/AP
Helsingin Sanomat välkomnar Trump till Helsingfors, med ett tydligt budskap.
Helsingin Sanomat välkomnar Trump till Helsingfors, med ett tydligt budskap. Foto: Aleksi Tuomola /AP

Hur ser Trumps relation till invånarna ut? Att döma av de protester som följer honom är det allt annat än bra. Under besöket i Storbritannien passade Trump på att spela golf i Skottland, som han brukar göra (han äger mark och fastigheter där).

Men enligt polisen ledde hans golftur till att 9000 personer demonstrerade i Edinburgh, mot presidentens internationella politik.

Under Trumps Londonbesök protesterade tiotusentals mot besöket, enligt organisatörerna var det uppemot 250 000 personer som deltog. Londons borgmästare gav tillstånd till arrangörer att luftsätta en enorm luftballong, föreställande Trump som en jättebebis.

I Helsingfors tycks samma mönster följa, där Trump möter Putin. Dagen innan rapporterade Reuters att cirka 2500 personer hittills anslutit i den finska huvudstaden i protest mot Trumps klimatpolitik och för mänskliga rättigheter.

Trump, som brukar kalla nyheter för ”fake news”, fick sig också en känga från landets största tidning, Helsingin Sanomat. Tidningen basunerar ut:

”Mr. President, welcome to the land of free press”, skriver tidningen på en upplyst reklamtavla i centrala Helsingfors.

Annons
Annons

Enligt Trump har han en god relation till Erdogan, som han kallar vän. Här möttes de under Natomötet i Bryssel.

Foto: TTBild 1 av 1

5 / 7

Trump – Erdogan: En ”high five” för vänskapen

Enligt Trump har han en god relation till Erdogan, som han kallar vän. Här möttes de under Natomötet i Bryssel.
Enligt Trump har han en god relation till Erdogan, som han kallar vän. Här möttes de under Natomötet i Bryssel. Foto: TT

Turkiets premiärminister har Recep Tayyip Erdogan kritiserats för att montera ner yttrandefriheten och för att ha fått en nästan totalitär makt i landet, efter folkomröstning.

Men Trump har inga problem att visa sin uppskattning till Erdogan, vars land också är medlem i Nato.

Trump sa hösten 2017 att Erdogan håller på att ”bli en vän”. Och på bilden under Natomötet nyligen syns hur de båda ledarna gör ”high five”, höjer händerna och slår dem samman.

Erdogan har dock kritiserat Trumps beslut att flytta USA-ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

Annons
Annons
Foto: Markus Schreiber/APBild 1 av 1

6 / 7

Trump – Juncker: En relation som kan utvecklas

Foto: Markus Schreiber/AP

Senast Trump och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sågs på bild tillsammans med Trump och andra ledare inom försvarsalliansen Nato var för några dagar sedan.

Relationen ledarna emellan är svajig, men öppningar verkar finnas. Juncker har kallat Trumps tidigare uttalanden om relationen USA-EU för ”absolut motbjudande”. Orsaken är Trumps negativa inställning till EU.

Men relationen kan fördjupas. Handelskriget som inleddes av Trump har skapat sprickor.

Men den 21–22 juli så besöker Europeiska kommissionens ordförande Vita huset för att se vilka vägar som finns ut ur handelskriget, som i dag bromsar handeln genom användandet av höga tullar.

Annons
Annons

Två presidenter, en mer högljudd än den andre. Kan de bli vänner?

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

7 / 7

Trump – Putin: En potentiellt splittrande eller helande relation

Två presidenter, en mer högljudd än den andre. Kan de bli vänner?
Två presidenter, en mer högljudd än den andre. Kan de bli vänner? Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Exakt hur de båda världsledarnas relation utvecklas efter toppmötet i Helsingfors i Finland är omöjligt att veta. Att ha en dialog, att kommunicera och inte stänga dörrar, brukar vara ett bra recept för att göra saker och ting bättre.

Men det beror på. Andra länder ser gamla ordningar falla, där utkomsten är oklar. En nära vänskapsrelation mellan Putin och Trump skapar en oro och ovisshet bland andra allierade till USA. Var det okej för Trump att Ryssland annekterade Krim?

Trump säger att relationen USA–Ryssland är sämre än den någonsin varit. Kanske kan det bara bli bättre.

Trump har hyllat Putin som en ”stark ledare” och även hyllat den ryske ledaren för att ha arrangerat ”en av de bästa VM-turneringarna någonsin”.

Putin har varit återhållsam med kommentarer om Trump. Han har gratulerat Trump efter valsegern och även gratulerat Trump när han fyllt år.

Samtidigt, i USA åtalas de facto ett antal personer kopplade till den ryska säkerhetstjänsten GRU. För att ha försökt manipulera valet i USA.

Hur man stärker banden under en sådan händelse kanske Trump har svaret på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons