Annons

Rapport: Attack mot Soleimani var olaglig

Fotografier på iranske Qassem Soleimani och irakiske Abu Mahdi al-Muhandis på platsen där de dödades i en drönarattack i januari 2020. Arkivbild
Fotografier på iranske Qassem Soleimani och irakiske Abu Mahdi al-Muhandis på platsen där de dödades i en drönarattack i januari 2020. Arkivbild Foto: Hadi Mizban/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Den amerikanska drönarattack som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i Bagdad i januari var inte lagenlig. Det är kontentan av en rapport av FN:s särskilde utredare Agnès Callamard som släpptes på tisdagen.

USA hade inga bevis på att en attack mot amerikanska intressen var nära förestående när attacken skedde, konstaterar Callamard i rapporten. Därmed rörde det sig om ett egenmäktigt angrepp som bröt mot FN:s stadgor.

"Soleimani ansvarade för Irans militära strategi och handlingar i Syrien och Irak. Men i frånvaron av ett faktiskt överhängande hot var USA:s handling olaglig", skriver Callamard.

Även den tongivande irakiske milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis dödades i drönarattacken mot Bagdads flygplats.

Rapporten om dödliga riktade attacker med beväpnade drönare kommer att presenteras i sin helhet vid FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève på torsdag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons